Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Noskaidrota Eirovīzijas labākā dziesma

Krievijas pārstāvis Dima Bilans gūst uzvaru

Pēc vienpadsmit mēģinājumiem Krievija tomēr to ir paveikusi — Eirovīzijas dziesmu konkursā sestdienas, 24.maija, naktī uzvaru guva šīs lielvalsts pārstāvis Dima Bilans ar dziesmu Believe. Jāsaka, neatlaidība nesusi augļus — piedaloties jau otro reizi (pirmo reizi Bilans Eirovīzijā startēja 2006.gadā, iegūstot otro vietu), Jaunajā vilnī pirmos slavas mirkļus piedzīvojušais jauniešu elks paveica to, kas nebija pa spēkam ne Allai Pugačovai (1997.gads, 15.vieta), ne Filipam Kirkorovam (1995.gads, 17.vieta). Sapulcējis iespaidīgu brigādi — ar Stradivāri vijoli bruņoto Edvinu Martonu un vairākkārtēju pasaules un olimpisko čempionu daiļslidošanā Jevgeņiju Pļuščenko, Bilans saņēma 272 punktus, aiz sevis atstājot Ukrainas pārstāvi Aniju Loraku un Grieķijas etnodisko izpildītāju Kalomiru. Latvijas pārstāvji Pirates of the Sea palika ārpus desmitnieka, ar saņemtajiem 83 punktiem dalot vienpadsmito vietu ar Gruziju. Jāpiebilst, ka par labāko izpildītāju arī Latvijas iedzīvotāji atzina Bilanu, dāsni piešķirot viņam maksimālo punktu skaitu — 12. Savukārt par pirātiem kā labākajiem balsoja Īrijas televīzijas skatītāji, protams, būtu interesanti uzzināt, cik no balsotājiem bija tur dzīvojošie latvieši, augstu punktu skaitu piešķīra arī Lielbritānija un Lietuva (lietuviešu pārstāvis gan finālā neiekļuva). Pats Bilans preses konferencē uzreiz pēc Eirovīzijas noslēguma atzinis, ka ceļš līdz uzvarai bijis "garš un grūts ceļojums". Savukārt Pļuščenko uz žurnālistu, kuri apgalvoja, ka viņam pienākoties puse uzvaras, jautājumiem par potenciālās dziedātāja karjeras sākšanu atbildēja, ka ko tādu darīt viņam pat prātā nenākot — viņš ir un paliks daiļslidotājs, un tieši šāda arī bijusi viņa loma Bilana priekšnesumā.

Uz krāsainās, nepārtraukti mainīgās Eirovīzijas skatuves, ko brīžiem rotāja gan digitāls paklājs, gan liesmu mēles, sestdienas vakarā kāpa 25 valstu pārstāvji, lai cīnītos par labākās dziesmas titulu. Eirovīzijas dalībnieku skaits ik gadu kļūst kuplāks, un ne jau tādēļ, ka Eiropa izplestos — šajā konkursā var piedalīties Eiropas televīziju savienības (European Broadcasting Union) dalībnieki, kā arī Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis. Kā jau norāda paši Eirovīzijas rīkotāji, saknei euro neesot nekāda sakara ar ES — jau kopš 1973.gada Eirovīzijā piedalās Izraēla, Vidējo Austrumu valsts, turklāt 1980.gadā konkursā startējusi arī Maroka (Ziemeļāfrika)!

Lai arī definēta kā dziesmu konkurss, tomēr ar katru gadu arvien vairāk Eirovīzija piedāvā šovu — šis gads nebija izņēmums. Reti kura dziesma varēja aizķerties prātā, lai to dungotu nākamajā rītā, tēju dzerot, taču vairākus šovus, domājams, pieminēs vēl pēc laika — nu kā var aizmirst Bosnijas un Hercogovinas komisko pārīti, kas šaudījās ap izkārtu veļu adošu līgavu kvarteta pavadījumā, Horvātijas ielu muzikantus un Francijas bārdainās meitenes… Jā, par Franciju un citām lielvalstīm, kam nebija jāiztur pusfinālu siets, varēja vien brīnīties. Lai arī pusfinālu cīņās jau bija izbalsoti šaubīgākie dalībnieki — īru tītars un igauņi Kreisiirradio, tomēr pārsteigumus sagādāja "lielās" dalībvalstis — Spānijas pārstāvis Rudolfo Čikilkuatre ar savu čiki čiki dziesmu pārsteigumā ieplest acis varēja likt daudziem (par viņa izpildījumu šausmās bijis arī Plasido Domingo), tāpat arī Vācijas "eņģeļu" muzikālās kvalitātes bija vairāk nekā apšaubāmas. Spilgts bija dānis Saimons Metjūss ar radio singla cienīgo dziesmu All Night Long, tāpat, protams nepamanīt nevarēja Azerbaidžānas velnišķīgos eņģeļus. Taču lielākā daļa neizraisīja vēlēšanos saglabāt informāciju par viņiem smadzeņu "cietajā diskā" — neskaitāmas meitenes sudrabainās kleitās, cita ar labāku, cita ne tik labu balsi. Īpaši to izcēla kāda operatora darbs, kurš, laikam jau aiz garlaicības, no dažas labas mākslinieces parādīja gandrīz vien kājas un gurnus. Turklāt nepārtraukti ekspluatētie melnbaltie toņi — jau Eirovīzijas atklāšanā uz skatuves kāpusī pagājušā gada uzvarētāja Marija Šerifoviča vien iezīmēja tendenci, kas turpinājās visa fināla garumā.

Taču nākamgad Eirovīzija notiks Maskavā — kas liek domāt, ka var gaidīt tiešām krāšņu šovu. Tiesa gan, par dalībnieku kvalitātēm gan būs jārūpējas pašām dalībvalstīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja