Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Oktobrī norisināsies septītais JVLMA Mūsdienu mūzikas festivāls deciBels

No 4. līdz 8. oktobrim Rīgā, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) un Rīgas Mākslas telpā jau septīto reizi norisināsies JVLMA Mūsdienu mūzikas festivāls deciBels, informēja festivāla rīkotāji.

Šogad festivāla uzmanības centrā būs viesi no Beļgijas – laikmetīgās mūzikas ansamblis Fractales un komponists Žils Gobērs (Gilles Gobert). Ansamblis Fractales no Briseles ir viens no jaunās paaudzes radošākajiem un aktīvākajiem laikmetīgās mūzikas dzīves dalībniekiem, viņu viesošanās festivālā ir paredzēta ne tikai kā koncerts, bet arī meistarklase izpildītājiem un jaunajiem komponistiem.

Latviešu izpildītājmākslu festivālā reprezentēs Trio Metamorfoze un saksofonists Aigars Raumanis. Šo mūziķu koncertā sagaidāmi seši jaunākās paaudzes latviešu komponistu skaņdarbu pirmatskaņojumi.

Visbeidzot, nemainīga vērtība deciBela festivālā ir etnodžeza koncerts, kura 6. izlaidumu dzirdēsim festivāla noslēgumā 8. oktobrī.

Festivāla ietvaros paredzēta arī izvērsta meistarklašu programma. Bez jau minētās Fractales meistarklašu programmas, 6. un 7. oktobrī Žils Gobērs dalīsies savā pieredzē lietot datoru kā mūzikas instrumentu.

Savukārt sadarbībā ar festivālu Skaņu mežs 8. un 9. oktobrī paredzētas lekcijas ievērojamiem eksperimentālās mūzikas māksliniekiem – Elvinam Karenam (Alvin Curran), Ādamam Metlokam (Adam Metlock) un Jack Quartet.

Festivālu 4. oktobrī plkst. 17.00 JVLMA Ērģeļu zālē atklās Mūzikas vidusskolu Otrā laikmetīgās kamermūzikas interpretu konkursa Skat(!)Logs laureātu koncerts. Līdzīgi deciBelam, kura viens no mērķiem ir pamudināt JVLMA studentus laikmetīgās mūzikas interpretācijai, Skat(!)Logs aicina šim mērķim pievērsties mūzikas vidusskolu audzēkņus. Koncertā dzirdēsim jaunos mūziķus atskaņojam Pētera Vaska, Toru Takemicu, Vila Ofermana un citu komponistu skaņdarbus.

5. oktobrī plkst. 19.00 JVLMA Lielajā zālē, festivāla atklāšanas koncerts Fractales. Laikmetīgās mūzikas ansamblis Fractales, kura mītnes vieta ir Brisele, dibināts 2012. gadā. Fractales ir specializējušies kamermūzikas atskaņojumos bez diriģenta, un tā kodolu veido pieci mūziķi – Renāta Kambarova (Renata Kambarova, flauta), Žans Ponte (Gian Ponte, klavieres), Mariona Boržela (Marion Borgel, vijole), Djēgo Koutinju (Diego Coutinho, čells) un Benžamēns Maneirols (Benjamin Maneyrol, klarnete). Sākotnēji viņu uzmanību piesaistīja spektrālā mūzika, bet nu jau var teikt, ka Fractales repertuārs paplašinājies līdz ļoti dažādām laikmetīgās mūzikas izpausmēm – saturacionālismam, konkrētajai un elektroniskajai mūzikas, jaunajai sarežģītībai un minimālismam. Lielu uzmanību ansamblis velta sadarbībai ar jaunajiem komponistiem – 2017. gadā tika izveidota rezidences programma BE Connect, kas dod iespēju komponistiem no dažādām Eiropas valstīm piedalīties radošās darbnīcās ar ansambļa mūziķiem. Fractales ir uzstājušies laikmetīgās mūzikas koncertos un festivālos Beļģijā, Nīderlandē, Austrijā, Vācijā, Portugālē, Spānijā, Itālijā, Igaunijā un Krievijā. Programmā dzirdēsim Tristana Miraija, Mikela Urkisas, Žila Gobēra, Santas Ratnieces un Lindas Leimanes skaņdarbus.

6. oktobrī plkst. 19.00 JVLMA Lielajā zālē uzstāsies spilgti jaunās paaudzes latviešu mūziķi – Trio Metamorfoze un saksofonists Aigars Raumanis. Trio Metamorfoze ir kameransamblis, kas šķietami vienkāršam instrumentu sastāvam – divām flautām un klavierēm – piešķir hipnotiski suģestējošu skanējumu. Kopš ansambļa dibināšanas 2015. gadā tajā muzicē flautistes Liene Dobičina, Zane Jurēvica un pianiste Zane Rubesa. Ansamblim raksturīgi jauna repertuāra meklējumi, sadarbība ar komponistiem, interpretējot jau esošas un pasūtot jaunas kompozīcijas. Saksofonists Aigars Raumanis ir viens no spožākajiem latviešu jaunākās paaudzes mūziķiem, vairāku starptautisku konkursu laureāts, Lielās Mūzikas balvas ieguvējs kategorijā Gada jaunais mākslinieks (2019), kā arī JVLMA un LMT Gada balva jaunajam mūziķim 2018 un vairāku citu apbalvojumu ieguvējs. Kopā ar Aigaru Raumani muzicēs pianiste Herta Hansena. Koncertprogrammas kodolu veidos latviešu jauno komponistu skaņdarbi, kas tapuši ciešā sadarbībā ar mūziķiem. Koncertā dzirdēsim Madaras Pētersones, Alises Rancānes, Maritas Semjonovas un Gaita Jāņa Pujāta skaņdarbu pirmatskaņojumus, bet Platonam Buravickim tādi būs pat veseli divi.

Savukārt 8. oktobrī plkst. 19.00 Rīgas Mākslas telpā izskanēs viena no festivāla vizītkartēm.

ETHNO+JAZZ vol.6. Etnodžeza projekts radās 2015. gadā kā divu akadēmijas katedru – džeza un etnomuzikoloģijas – studentu sadarbība festivālam deciBels. Tā mērķis bija izveidot koncertprogrammu, kurā tiktu apvienoti džeza un pasaules mūzikas elementi. Šī mērķa sasniegšanai abu katedru studenti tika sadalīti vairākos sastāvos un nedēļas laikā veidoja kopīgu priekšnesumu. Šogad programma top iesaistot procesā pazīstamus mūziķus – senās mūzikas interpreti, flautisti Ievu Nīmani un džeza dziedātāju Laimi Rācenāju. Tradicionālā ikgadējā projekta "tēma" jeb ievirze, lai palīdzētu studentiem jaunrades procesā, šogad ir pavisam atvērta un plaši traktējama – "Daudz ...", ļaujot brīvi un radoši izpausties jaunajiem mūziķiem.

Ar pilnu meistarklašu programmu iespējams iepazīties JVLMA mājaslapā www.jvlma.lv

Biļetes un ieejas kartes tikai iepriekšpārdošanā www.bilesuparadize.lv

Festivāla rīkotāji klausītājus lūdz ierasties savlaicīgi, jo, sākoties koncertam, ieeja zālē tiks liegta.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja