Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Opermākslas eņģeļi un dēmoni Ēksanprovansas festivālā

Francijas dienvidu pilsētā Ēksanprovansā sācies operas festivāls, kas šogad svin 70 gadu jubileju. Tas tiek uzskatīts par vienu no progresīvākajiem festivāliem Eiropā, kas piedāvā mākslinieciski augstvērtīgu, muzikāli izcilu programmu un veicina opermākslas attīstību. Šogad afišā ir četru operu jauniestudējumi un viens atjaunojums

Festivāla atklāšanā 4. jūlijā notika Riharda Štrausa operas Ariadne Naksā pirmizrāde, kuru veidojis vācu diriģents Marks Albrehts un angļu režisore Keitija Mičela. Ariadne Naksā, kas ir komponista trešais kopdarbs ar rakstnieku Hugo fon Hofmanstālu, tiek uzskatīta par vienu no viņu sarežģītākajiem, problemātiskākajiem darbiem.

Keitija Mičela radījusi aktīvu, teatrāli izaicinošu izrādi, kas guvusi ļoti pretrunīgas atsauksmes. Taču iestudējuma muzikālā kvalitāte netiek apšaubīta – maestro Marks Albrehts pie Parīzes orķestra (Orchestre de Paris) diriģenta pults piedāvā dzirksteļojošu, iedvesmas pilnu partitūras lasījumu. Solistu ansamblī mirdz divas fantastiskas jaunas dziedātājas – norvēģu soprāns Līse Dāvidsena (Ariadne) un franču soprāns Sabīne Devjela (Zerbineta). Ariadne Naksā Ēksanprovansā skanēs līdz 16. jūlijam.

Japāņu diriģents Kadzusi Ono un poļu režisors Marjušs Treliņskis festivālā iepriecina ar kolorītu, mūsdienīgu un satraucošu Sergeja Prokofjeva operas Ugunīgais eņģelis jauniestudējumu, kura zvaigzne ir bezbailīgā, neatkārtojamā lietuviešu dziedātāja Aušrine Stundīte (līdz 15. jūlijam; arī šajā izrādē spēlē Parīzes orķestris).

Čehu diriģents Vāclavs Lukss un franču režisors Vensāns Igē radījuši lakonisku un iedarbīgu angļu baroka laikmeta komponista Henrija Pērsela meistardarba Didona un Enejs jauniestudējumu (līdz 23. jūlijam; izrādē spēlē lieliskais franču orķestris Pygmalion).

Ēksanprovansas festivāls lutina klausītājus ar pasaules pirmizrādi – čehu komponista Ondržeja Adāmeka novatorisko un poētisko a cappella operu Septiņi akmeņi, kas tapusi sadarbībā ar slaveno islandiešu rakstnieku un dzejnieku Sjonu (līdz 17. jūlijam).

Savukārt visskaļākās ovācijas festivālā skan pēc Volfganga Amadeja Mocarta Burvju flautas – šis ir pirms četriem gadiem Ēksanprovansā jau redzētās izrādes atjaunojums. Prominentā angļu režisora Saimona Makbērnija aizkustinošu, Mocarta darba garam atbilstošu specefektu piepildītais iestudējums neatstāj vienaldzīgu nevienu skatītāju. Šajā izrādē aizrautīgi spēlē orķestris Pygmalion franču diriģenta Rafaela Pišona vadībā. Burvju flauta festivālā skanēs līdz 24. jūlijam.

Vairāk par Ēksanprovansas festivālu lasiet tuvākajos KDi numuros.

Informācija: festival-aix.com

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja