Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 16. septembris
Asja, Asnate, Dāgs

Orķestris Rīga un Auļi izdod mūzikas albumu Auļo Rīga

Apvienojot orķestra Rīga daudzveidīgo skanējumu un bungu un dūdu mūzikas grupas Auļi spēku un majestātiskumu, izdots mūzikas albums Auļo Rīga

Albumā ieskaņots komponista Mārtiņa Miļevska radītais cikls īpaši orķestrim, kā arī Auļu zināmāko skaņdarbu aranžējumi. Diriģents – Valdis Butāns, flautas un stabules solo – Andis Klučnieks. Mūzikas albumu Auļo Rīga iespējams klausīties populārākajās straumēšanas platformās: Spotify  un YouTube.

Komponists M. Miļevskis, kurš vienlaikus ir arī abu radošo sastāvu – orķestra un Auļu mūziķis, stāstot par radošo procesu, atklāj: “Tā ir nedaudz sirreāla sajūta – sapludināt divas man tik pazīstamas pasaules, kas līdz šim bijušas atstatus viena no otras. Veidojot sintēzi starp abām tik šķietami atšķirīgām muzikālajām vienībām, nonācu pie secinājuma, ka dūdu skanējums brīnišķīgi sasaucas ar pūšaminstrumentiem, radot jaunas, vēl nedzirdētas nokrāsas.”

Orķestrim Rīga rakstītais cikls Četras impresijas ir dinamisks un satura ziņā kontrastējošs. Izmantoti gan mūsdienu akadēmiskās, gan džeza, gan arī dažādu pasaules tautu mūzikas raksturīgie elementi, harmonija un bagātīgie ritmiskie zīmējumi. Cikla četrās daļās atklājas plašs krāsu un izjūtu spektrs no vissmalkākajām solo instrumentu niansēm, līdz varenam kopīgam skanējumam. Albumā jaunās, orķestrālās skaņās atklājas arī Auļu jau zināmās un klausītāju iemīļotās dziesmas Ozols, Liftilugu, Diņķis, Auļos u. c. Savukārt meistarīgā flautista Anda Klučnieka virtuozo spēli iespējams dzirdēt jaundarbā Skudras un Bites un skaņdarbā Salna. Mūzikas albums Auļo Rīga ierakstīts Latvijas Radio 1. studijā, skaņas pēcapstrāde un miksēšana Dolby Atmos formātā veikta studijā Lauska. Ieraksts tapis ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta, Valsts kultūrkapitāla fonda un Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības atbalstu.

Orķestra Rīga mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Valdis Butāns stāsta: “Izdotais albums ir spilgts un muzikāli daudzveidīgs vēstījums – amplitūdā no liriski pastorālām, vietumis meditatīvām nokrāsām līdz varenam, episkam un vitālu pulsāciju piesātinātam skaņurakstam, kur organiski saplūst akadēmisko un tautas mūzikas instrumentu tembri.”

23. augustā plkst. 18.00 Rīgā, Brīvības laukumā ikvienam interesentam iespēja dzirdēt albumā ierakstītos skaņdarbus orķestra Rīga un Auļu dzīvajā izpildījumā Baltijas ceļa 35. gadadienai veltītā koncertā Vienoti brīvībai.

Koncertu 23. augusta vakarā būs iespējams vērot arī tiešraidē portālā www.lsm.lv, klausīties tiešraidē LR1 ēterā un atliktajā tiešraidē LTV1 plkst. 20.40.

 

Orķestris Rīga dibināts 1972. gadā un darbojas Rīgas pašvaldības paspārnē. Šajā laikā sniegti augstvērtīgas mūzikas koncerti koncertzālēs, dievnamos, Rīgas pilsētas svētkos un valstiski nozīmīgās dienās, tostarp pārstāvot Rīgas pilsētu starptautiski. Orķestris Rīga saņēmis Lielo Mūzikas balvu 2017 kategorijā Par izcilu sniegumu gada garumā, kā arī 2016. gadā Publikas simpātijas balvu par Pavasara festivāla WINDSTREAM atklāšanas koncertu Merkūrijs uz Mēness. 2012. gadā iegūta arī balva Kilograms kultūras par koncertu Mūzika iedvesmai. 2023. gadā 50. koncertsezonas Galā koncerts novērtēts ar Aleksandra Čaka balvu – par inovatīvu Rīgas interpretējumu mūzikā. Plašāka informācija – www.orkestris.riga.lv.

Bungu un dūdu grupa Auļi dibināta 2003. gadā ar mērķi aktīvi kopt un attīstīt dūdu un bungu mūziku Latvijā. seši dūdinieki, kontrabasists un četri bundzinieki uz skatuves rada spēcīgu un pozitīvu enerģijas lādiņu, kas aizrauj katru klausītāju, iesaistot un aicinot līdzi auļojošos ritmos. Auļi ir plaši pazīstami arī ārvalstīs, taču savas radošās darbības pamatā nezaudē saikni ar latviešu tautas mūziku. Plašāka informācija – www.auli.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja