Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Panki dzīvi. Karaliene arī

Rīgā trešdien spēlēs Sex Pistols

Pagājuši vairāk nekā trīsdesmit gadu no laika, kad panku ēras pionieri Sex Pistols satracināja Angliju, pēcāk arī visu pasauli. Šovakar viņi savā oriģinālsastāvā kāps uz Arēnas Rīga skatuves — tas būs viens no pēdējiem koncertiem Combine Harvester Tour (atlikušas vēl sešas uzstāšanās reizes), kas sākās šī gada jūnijā Lasvegasā.

Šajā koncertā dziesmu saraksts nebūs pārsteigums — savas visnotaļ īsās pastāvēšanas laikā Sex Pistols pamanījās izlaist tikai vienu albumu Never Mind The Bollocks, Here"s The Sex Pistols (1977). Ar to arī pietika, lai grupa atstātu neizdzēšamas zīmes mūzikas vēsturē. Panku kustības vēsmas bijušas arī pirms Sex Pistols parādīšanās, taču paši viņi uzskata savādāk, turnejas mājaslapā vēstot: "Nekad nav bijis panku kustības. Bija Sex Pistols, un bija pārējie. Sex Pistols ir panki, pārējie spēlē pankroku…" Skarbos izteikumus viņiem piedod arī tie, kas joprojām uzkasa grebenes, jo Sex Pistols ir kļuvuši par elkiem, savukārt Sids Višess — par kulta ikonu. Piedod arī pārējo — vai gan savādāk huligāni, kas savulaik apvainojuši britu nācijas svētumu Viņas Majestāti, kļūtu par gandrīz vai "nacionālajiem dārgumiem". Absurdi — plānojuši protestēt pret populāro mūziku, tagad viņi paši kļuvuši par popkultūras ikonām, kuru sejas un grupas simboliku uz Tkrekliem var ieraudzīt ne retāk kā Če Gevaru.

Stāsts par Sex Pistols sākās Čelsijas apģērbu veikaliņā Let It Rock — tur saimniekoja Vivjena Vestvuda (vēlākā nepieradinātās modes karaliene), un viņas draugs — Malkolms Maklarens. Bodītē starp saplēstiem krekliem un ādas apģērbu spietoja dumpīgi noskaņoti jaunieši, kam bija nepieņemami tolaik tik aktuālie garie mati un kļošenes, tostarp arī grupas The Strand mūziķi, no kuriem Maklarens izveidoja Sex Pistols. Pēc Džonija Rotena (Džona Laidona) pievienošanās Sex Pistols sāka spēlēt arvien plašākām auditorijām, līdz viņus ievēroja ierakstu kompānija EMI, piedāvājot noslēgt līgumu. Tobrīd Sex Pistols jau bija skandalozi slaveni pēc jandāliņa televīzijā — nepietika ar to, ka puiši bija manāmi iereibuši, viņi pamanījās tiešajā ēterā arī sulīgi nolamāties. Absurdi, taču tieši pēc šī skandāla panki kļuva par masu kultūru, savukārt EMI lauza ar viņiem līgumu. Pavisam drīz grupai pievienojās Sids Višess basģitārista Metloka vietā — kā vēsta leģenda, Metloks izsviests vien tādēļ, ka viņam esot patikuši The Beatles… Nekas, ka Sids īsti ģitāru nav mācējis spēlēt, — viņā bijis trakulīgums, kas grupai vajadzīgs, un pamazām viņš atstāja ēnā arī Rotenu. Grupa ierakstīja vienīgo albumu, Rotens nesaskaņu dēļ Sex Pistols atstāja, savukārt Sids aiztrakojās līdz kapa malai, lielā mērā pateicoties arī draudzenītei Nensijai — narkomānei. Ar to arī pienāca Sex Pistols beigas. 1996.grupa atkal apvienojās sākotnējā sastāvā, lai dotos sešu mēnešu ilgā turnejā, un līdz šodienai vairs nav uz pārāk ilgu laiku pārtraukuši koncertdarbību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja