Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Papildinātās realitātes elementi un Elīnas Garančas debija. Baireitā tapis Parsifāla jauniestudējums

Līdz 28. augustam Bavārijas pilsētā Baireitā turpināsies ikgadējais Riharda Vāgnera opermūzikas festivāls, kurā jau gandrīz 150 gadu sapņo nokļūt vāgneristi no visas pasaules

Šogad Baireitas festivāla programmu atklāja Vāgnera pēdējās operas Parsifāls pirmizrāde, kurā Kundri lomu dziedāja mecosoprāns Elīna Garanča. Tā bija viņas debija Baireitā. Latviešu zvaigzne Parsifālā bija dzirdama 25. un 30. jūlijā un 12. augustā. Viņas sniegumā tiek izcelts dziedājuma siltums, niansētība un inteliģence. Recenzijās kritiķi slavē arī pārējos solistus – tenoru Andreasu Šāgeru (Parsifāls), basu Georgu Cepenfeldu (Gurnemancs), basbaritonu Dereku Veltonu (Amfortass) un baritonu Džordanu Šenehenu (Klingzors). Atzinīgi vārdi tiek veltīti orķestrim, korim un diriģentam Pablo Erasam-Kasado, kuram šī arī ir debija Baireitā.

Elīna Garanča Kundri lomā Parsifāla pirmizrādē. Foto – Enriko Navrats 

Asu kritiku ir izpelnījies režisors Džejs Šeibs. Iestudējumā viņš ir ieviesis paplašinātās jeb papildinātās realitātes elementus, bet pilnvērtīgi novērtēt tos var tikai neliela daļa skatītāju – Baireitas teātrī ir 1925 vietas, taču speciālās brilles, kas palīdz ieraudzīt Parsifālam radītos, gaisā lidojošos psihodēliskos, sirreālos animācijas tēlus (ziedi, augi, augļi, asteroīdi, cilvēku figūras, liesmojošs zirgs, asiņojoši gulbji, insekti, čūskas, galvaskausi, bultas, šķēpi, cirvji, granātas, plastmasas maisi, atkritumi u. c.), ir pieejamas tikai 330 apmeklētājiem. Par pietiekama briļļu skaita iegādi augstās cenas dēļ nespēja vienoties festivāla mākslinieciskā un budžeta nodaļa.

Režisors skaidro: digitālo tehnoloģiju izmantošanas mērķis ir nodrošināt skatītājiem "sakrālas vīzijas par pasauli, kurā joprojām pastāv brīnumi". Džejs Šeibs ir pārliecināts, ka šāds Parsifāls ideāli atbilst paša Vāgnera eksperimentētāja un novatora garam: "Vāgners ir radījis daudz novāciju gan apgaismojuma, gan arhitektūras jomā. Viņš vēlējās panākt, lai izrādes laikā teātris pilnībā izzustu." Režisors stāsta, ka izrādes darbība risinās "posthumānā ainavā, kurā pēdējā cilvēku grupa cenšas izdzīvot un saprast, kas ir ticība, piedošana un piederības izjūta". Parsifāla jauniestudējumu var skatīties arī bez brillēm, "analogajā versijā". Kritiķi uzsver, ka atšķirības nav būtiskas, turklāt virtuālie tēli nevis papildina skatuves darbību, bet drīzāk aizsedz skatu un traucē uztvert to, kas notiek uz skatuves. 

Recenzenti secina, ka nekādu svaigu ideju režisoram Džejam Šeibam nav un iestudējums neaizkustina, tas ir statisks un garlaicīgs. Visskarbāk noskaņotie apskatnieki to dēvē par vienu no intelektuāli vistukšākajām Parsifāla interpretācijām, kāda pēdējos gados ir redzēta Vācijā, – režisors tajā nepievēršas nevienam no operas uzdotajiem fundamentālajiem jautājumiem. 

Elīna Garanča dziedāja pirmajās trijās Parsifāla izrādēs, pēc tam Kundri lomu pārņēma mecosoprāns Jekaterina Gubanova. Parsifāls Baireitā – teātrī, kuram Vāgners ir komponējis šo operu, – būs dzirdams 19., 23. un 27. augustā.

Informācija: bayreuther-festspiele.de

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja