Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Par Latvijas Radio kora māksliniecisko vadītāju kļūst diriģents Kaspars Putniņš

Diriģents Kaspars Putniņš 2024. gada 1. janvārī kļūs par Latvijas Radio kora māksliniecisko vadītāju un galveno diriģentu, informēja kora pārstāve Indra Vilipsone.

Sākot ar 2024. gadu, Latvijas Radio kora mākslinieciskajā vadībā gaidāmas izmaiņas. Kora mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents jau kopš 1992. gada ir bijis Sigvards Kļava, savukārt Kaspars Putniņš visu šo laiku strādājis kā Latvijas Radio kora diriģents. Vienotā vīzijā un dombiedrībā vairāk nekā 30 gadu periodā sasniegts augstākais profesionālais līmenis, atpazīstamība visā pasaulē un saņemts ievērojams skaits prestižu balvu. Kaspars Putniņš nu stājas mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta amatā, bet Sigvards Kļava kopā ar kori turpinās lolot savas mākslinieciskās idejas, 2024. gadā stājoties pie Latvijas Radio kora diriģenta pults koncertos gan Latvijā, gan ārvalstīs.

VSIA Latvijas koncerti valdes loceklis Guntars Ķirsis: "No visas sirds esmu pateicīgs par iespēju strādāt kopā ar tik izciliem meistariem kā Sigvards Kļava un Kaspars Putniņš. Abu diriģentu vadīts koris sasniedzis visaugstākās virsotnes kādas pasaulē kora mūzikā ir iespējams sasniegt un šobrīd Kasparam Putniņam stājoties mākslinieciskā vadītāja amatā kora mākslinieku individuālās spējas un saliedētība sola daudz nozīmīgu mūzikas notikumu nākotnē. Visdziļākā pateicība Sigvardam Kļavam par paveikto darbu un izveidotajām programmām, kuras kopā ar kori tiks realizētas arī nākotnē."

Diriģents Sigvards Kļava: "Pateicībā par to, kas bijis un vēl būs, novēlu ražīgu un saticības pilnu Jauno gadu.  Lai balsis tālu skan."

Diriģents Kaspars Putniņš: "Latvijas Radio koris ir vienība ar spilgtu identitāti, savu, īpašu raksturu. Ar lielu prieku, pateicības un atbildības sajūtu pieņemu uzaicinājumu turpināt Latvijas Radio kora stāstu, kurā vienlīdz svarīga vieta ir gan tradīcijām, gan jaunas, līdz šim neatklātas mūzikas teritorijas noslēpumam un vilinājumam."

Kaspars Putniņš ir viens no ievērojamākiem Eiropas kordiriģentiem, kurš regulāri strādā ar vadošajiem koriem –RIAS kamerkori, NDR kamerkori, Ģentes Collegium Vocale, Flāmu Radio kori un citiem. Viņa ciešās attiecības ar Baltijas un Ziemeļvalstu komponistiem un kolektīviem ir pacēlušas kormūzikas pasaules māksliniecisko latiņu gan izpildījuma, gan radīto skaņdarbu ziņā. Turklāt viņš īstenojis ideju par TENSO Eiropas jauno profesionāļu kori.

Kaspara Putniņa interešu lokā allaž bijusi muzicēšana ansamblī. Savulaik diriģents vadījis Rīgas vokālo grupu, kura bija pirmie, kas pēc Arvo Perta emigrācijas uz Rietumiem atskaņoja viņa mūziku Latvijā.

Kaspars Putniņš ir Latvijas Radio kora diriģents kopš 1992. gada, bet 1994. gadā viņš dibinājis Latvijas Radio kora grupu – ansambli, kurā dzied Latvijas Radio kora solisti. Pateicoties Kaspara Putniņa iniciatīvai, tapa komponista Mārtiņa Viļuma kormūzikas šedevrs Laiks mirguļo (Le temps scintille), kas 2005. gadā ieguva 1. vietu prestižajā UNESCO Starptautiskajā Mūzikas padomes rīkotajā komponistu jaundarbu ierakstu skatē Rostrum.

Mārtiņš Viļums par diriģentu teicis: "Izjūtu lielu cieņu pret Kasparu – viņš vienmēr bijis sava ceļa gājējs, turklāt atradis to ceļu, kurā viņš var būt pats. Diriģentam tas nav viegli – tu esi atkarīgs no pieprasījuma, no tā, ko no tevis sagaida, un paša gribai ne vienmēr ir vieta. Ar lielu apbrīnu skatos uz tādu cilvēku. Ir vesela virkne ģeniālu un brīnišķīgu latviešu skaņdarbu, kas tapuši ar viņa iniciatīvu – man šķiet, tā ir pilnīgi fenomenāla parādība latviešu mūzikas kultūrā."

Kaspars Putniņš bija arī viens no pirmajiem, kas plašākai publikai atklāja Kristu Auznieku – šobrīd jau pasaulē atzītu komponistu, kuru pat mēdz dēvēt par ģēniju. Viņa skaņdarbs I Exist As I Am, kas tika speciāli rakstīts Latvijas Radio kora grupai un Kasparam Putniņam, ieguva 2. vietu Rostrum skatē 2014. gadā. Līdzās regulāriem jaundarbu atskaņojumiem, viens no lielākajiem Latvijas Radio kora grupas veiksmes stāstiem ir kopdarbs ar dāņu instalāciju un performanču teātri Hotel Pro forma un režisori Kirstenu Dēlhomu, kas 10 gadu laikā vainagojies trīs multimediālās kora operās. Pēc pirmā kopdarba Operācija: Orfejs (2007) tika veidotas izrādes War Sum Up (Kara daba, 2011) un NeoArctic (2016), kas ar lieliem panākumiem tika izrādītas visā pasaulē, sākot no Amerikas līdz Austrālijai. Kopš 2020. gada rudens Kaspars Putniņš ir pasaulslavenā Zviedrijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs, bet lielu radošās dzīves daļu diriģents aizvadījis Igaunijā, trīs gados vadot Igaunijas Nacionālo vīru kori (2005-2008), kā arī septiņus gadus (2014-2021) esot Igaunijas filharmonijas kamerkora mākslinieciskā vadītāja amatā. Kaspara Putniņa vadībā kori cieši sadarbojušies un pasūtinājuši jaundarbus igauņu komponistiem kā Toivo Tulevs, Helēna Tulve, Gaļina Grigorjeva, Merts-Matiss Lills, Tenu Kervics u.c.

Viņa vadībā Igaunijas Filharmonijas kamerkora ieskaņotais albums Schnittke – Psalms of Repentance. Pärt – Magnificat & Nunc dimittis ieguva prestižās Diapason d’Or un Gramaphone balvas. Bet viņu albums Schnittke: Choir Concerto; Three Sacred Hymns; Pärt: Seven Magnificat-Antiphons tika nominēts Grammy balvai (2022).

Par izcilu radošo ieguldījumu Latvijas koru kultūrā un Latvijas vārda un tās mūzikas atpazīstamības veicināšanā pasaulē Kaspars Putniņš saņēmis Triju Zvaigžņu ordeni. Ministru kabineta balvas un Latvijas Lielās mūzikas balvas laureāts. Saņēmis arī ar Igaunijas valsts apbalvojumu – Māras Zemes krusta IV šķiras ordeni – par nopelniem Igaunijas kultūras labā.

Latvijas Radio koris ir unikāla, godalgota profesionālu dziedātāju apvienība, kas savai publikai piedāvā nepieredzēti plašu repertuāru – ļaujoties senās mūzikas izpētei un klasicisma galantumam, balansējot romantiķu pāri plūstošo emociju jūrā un ar aizrautību iepazīstot mūsdienu komponistu partitūru kalambūrus. Latvijas Radio koris piedalījies Arvo Perta mūzikas albuma Adam’s Lament (ECM) ieskaņojumā, kas saņēmis Grammy mūzikas balvu. Koris 2023. gada rudenī ieguva prestižo britu žurnāla Gramophone gada balvu par ierakstu John Cage. Choral Works (2022, Ondine) kategorijā Labākais kormūzikas albums. Koris ir vairākkārtējs valsts augstākā apbalvojuma par sasniegumiem profesionālajā mūzikā – Lielās mūzikas balvas ieguvējs, kā arī LR Ministru kabineta balvas laureāts. Tā veikto Sergeja Rahmaņinova Vesperu ieskaņojumu britu žurnāls Gramophone atzinis par 2013. gada februāra labāko ierakstu, un Amerikas radiostacija NRP to ievietojusi 25 gada labāko albumu sarakstā. Savukārt P. Čaikovska garīgās mūzikas ieraksts Sv. Jāņa Zeltamutes liturģija un Deviņi garīgie dziedājumi (Ondine) 2020. gadā ieguvis Starptautisko Klasiskās Mūzikas Balvu (International Classical Music Awards/ICMA) kā gada kormūzikas ieraksts, bet vēlāk izvirzīts žurnāla BBC Music Magazine gada balvas nominantu vidū. Latvijas Radio koris 2022. gada nogalē saņēma Latvijas valsts atzinību – Izcilības balvu kultūrā. Latvijas Radio kori 1940. gadā dibinājis leģendārais latviešu diriģents Teodors Kalniņš, kurš to vadīja līdz aiziešanai mūžībā 1962. gadā. No 1963. gada līdz 1986. gadam kora mākslinieciskais vadītājs bijis Edgars Račevskis, pēc kura ciešā tvēriena pie kora nokļuvis diriģents Juris Kļaviņš (1987.–1992. gads). Kopš 1992. gada Latvijas Radio kori vadījuši mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Sigvards Kļava un diriģents Kaspars Putniņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja