Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Pasaules lielākajā mūzikas forumā Womex Latviju pārstāv grupa ZeMe

Jau 18. reizi Latvija piedalījās pasaules lielākajā mūzikas forumā Womex, kas līdz 29. oktobrim notika Spānijas pilsētā Akoruņā (A Coruna). Šogad Latvijas Mūzikas informācijas centra (LMIC) organizētais stends bija Baltijas valstu paviljonā, veidojot platformu kopīgām aktivitātēm. Foruma koncertā uzstājās un Latviju pārstāvēja grupa ZeMe – koklētāja Laima Jansone un elektroniskās mūzikas virtuozs DJ Monsta (Uldis Cīrulis).

Pirmo reizi foruma vēsturē to apmeklēja visu trīs Baltijas valstu Kultūras ministriju pārstāvji, lai aplūkotu Baltijas stendu, tiktos ar Womex foruma vadību un diskutētu par tālākām sadarbības iespējām – Baltijas mūzikas tirgus stratēģisko virzību.

Kā katru gadu īpaši šim pasākumam izdota etniskās mūzikas izlase Native Music 18. Traditional/ Folk/World music Latvia, šogad sadarbībā ar nacionālo ierakstu kompāniju Skani.

Mūziķiem Womex ir iespēja sevi parādīt pasaules mūzikas industrijas spēlētājiem – festivālu un koncertu organizatoriem, menedžeriem, ierakstu kompānijām, mūzikas žurnālistiem. "Womex nav laimes atslēga uz panākumiem, bet tā viennozīmīgi ir liela, virzoša un globāla platforma un tas saskan ar grupas ZeMe mērķiem un patiesu vēlēšanos uzstāties daudz plašākai auditorijai. Savā mūzikā integrējam latviskās mūzikas elementus šī laikmeta cilvēkiem saprotamā veidā. Esam ļoti daudz strādājuši pie tā, lai sintezētu kokles skaņas un elektroniku, lai skatītājs to visu izjustu kā kopīgu dzīvās mūzikas radīšanu, kas tehniski prasa ļoti augstu sagatavotību. Šī nebija ikdienišķa uzstāšanās, tas prasīja milzīgu sagatavošanos arī no tehniskās puses, tāpēc mums līdzi brauca arī gaismu mākslinieks un skaņu operators," ar savu pieredzi pēc koncerta dalās koklētāja Laima Jansone.

Šī gada izlasē Native Music 18. Traditional/Folk/World music Latvia ir iekļauti grupu ZeMe, Banga, Raxtu raxti, Juuk, Otaņķu etnogrāfiskais ansamblis, Auļi, Laimas Muzykanti, Māsas Dimantas Sisters, Iļģi, Very Cool People, Tautumeitas, Svīres, Māris Briežkalns, Biruta Ozoliņa, Umala Tevi, Jauno Jāņu Orķestris, Tā kā pērn/TKP, Laiksne, Krāce, Saucējas un Rahu the Fool ieraksti. Albuma mākslinieks ir Vadims Kožins un tā noformējumā izmantotas Gata Indrēvica fotogrāfijas.

Latvijas stendā strādāja pārstāvji no LMIC, festivāliem Porta, Skaņu mežs, Dabā un Valmiermuižas etnomūzikas festivāla, kultūras menedžmenta centra Lauska, kā arī etniskās mūzikas un citu līdzīgu žanru mākslinieki un menedžeri no grupām ZeMe, Auļi, Very Cool People, Laimas Muzykanti, Rahu the Fool, Umala Tevi, Juuk un Saucējas. Latvijas delegātiem kopā ar Lietuvas un Igaunijas kolēģiem bija tīklošanas pasākumi ar Spānijas un Kanādas mūzikas industrijas profesionāļiem, kā arī kopīga Baltijas stenda pieņemšana.

Latvijas Kultūras ministriju forumā Womex pārstāvēja valsts sekretāre Dace Vilsone, Igaunijas Kultūras ministriju – kanclere Kristīna Aliksāre, Lietuvu – kultūras ministra vietniece Daina Urbanavičiene.

"Pirmo reizi šajā forumā tik cieši sadarbojāmies ar Baltijas valstu kolēģiem; tas ļaus virzīties mūzikas eksporta tirgos ar lielāku jaudu. Šoreiz bijām vienoti gan ar kopīgu stenda dizainu, informatīvajiem materiāliem, gan ar tīklošanās pasākumiem un citām aktivitātēm. Kopā ar Igaunijas un Lietuvas Kultūras ministriju un eksporta organizāciju pārstāvjiem pārrunājām jautājumus par Baltijas mūzikas kopīgu nozares eksporta pasākumu izveidošanu un par sadarbības veicināšanu, lai veiksmīgāk pārstāvētu mūsu māksliniekus Eiropas un citu reģionu tirgos, kā arī par finansējuma piesaistes iespējām. Tikāmies arī ar Spānijas un citu valstu mūzikas industrijas pārstāvjiem un apsvērām iespējas, kā nākotnē atvest Womex uz Baltiju," norāda Dace Vilsone.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja