Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Pērkons atkal dimd Māra Čaklā dzejā. Grupa Pērkons godina dzejnieku programmā Cilvēk, tu esi!

Godinot dzejnieku Māri Čaklo (1940–2003) 80 gadu jubilejā, rokgrupa Pērkons sagatavojusi koncertprogrammu Cilvēk, tu esi! ar divu rokmūzikas lieldarbu atjaunojumiem. Tā skanēs 17. oktobrī VEF Kultūras pilī, 1. novembrī Liepājas koncertzālē Lielais dzintars, 15. novembrī Vidzemes koncertzālē Cēsis un 21. novembrī Ventspils Teātra namā Jūras vārti.

Par godu Mārim Čaklajam atjaunotie rokmūzikas lieldarbi ir Imanta Kalniņa, Jura Kulakova un Jura Sējāna 1984. gadā komponētā rokoratorija Kā jūra, kā zeme, kā debess un fragmenti no Jura Kulakova 2002. gada rokoperas Čigāns sapnī. Koncertprogrammas īpašais viesis būs Latvijas Nacionālā teātra aktieris Egils Melbārdis, piedalīsies Ieva Akuratere, avangarda māksliniece un mūziķe Elizabete Balčus un dziedātāja Annija Putniņa.

Rokoratorijas Kā jūra, kā zeme, kā debess pamatā ir Māra Čaklā 1981. gadā sarakstītā "poēma balsīs"  ar tādu pašu nosaukumu, kas publicēta dzejoļu krājumā Kurzemes klade (1982).

Oratorija tapa, tolaik aizliegtajam Pērkonam aicinot uz sadarbību Imantu Kalniņu. Komponists atsaucās un kļuva par rokoratorijas autoru līdzās Jurim Kulakovam un Pērkona basģitāristam Jurim Sējānam.

Ar šo rokoratoriju Pērkons 1984. gadā atgriezās uz skatuves, triumfējot pašdarbnieku republikāniskajā skatē Liepājā un pēc tam apceļojot Latviju ar koncertprogrammu, kurā bija iekļauta arī Imanta Kalniņa rokopera Ei, jūs tur. 1994. gadā rokoratoriju izdeva audiokasetē, 2007. gadā apgādā Antava CD.

Apvienojot Imanta Kalniņa izsmalcināto, melodisko lirismu, Jura Kulakova rokenrola dinamiku un Jura Sējāna mierīgo stabilitāti, rokoratorija Māra Čaklā smalkajā dzejas valodā runā par karu un mieru, spēku un vājumu, dzimtenes mīlestību un labā uzvaru.

Gadiem rakstītā poēma – mistērija Čigāns sapnī, kas likta tāpat nosauktās Jura Kulakova rokoperas pamatā, izrādījās viens no pēdējiem dzejnieka darbiem. Rokopera piedzīvoja iestudējumu Daugavpils teātrī 2002. gadā Harija Petrocka režijā. Galvenās lomas toreiz dziedāja Ieva Akuratere, Niks Matvejevs un Latvijas Nacionālā teātra aktieris Egils Melbārdis, kurš par Jāņa lomu šajā iestudējumā saņēma Spēlmaņu nakts balvu kategorijā Labākais jaunais aktieris. Spēlēja tieši šim projektam atdzimusī leģendārā Daugavpils rokgrupa Elpa. Māra Čaklā dzejas un Jura Kulakova mūzikas vēstījums ir par atmodas laiku un latviskās identitātes meklējumiem, par cilvēkiem, kuri alkst mīlestības, gudrības un brīvības.

Muzicējot kopā ar Pērkonu, rokoperas Čigāns sapnī spilgtākos dziedājumus šoreiz atkal izpildīs Ieva Akuratere un Egils Melbārdis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja