Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Rīgā atkal uzstāsies leģendārā vokālā džeza grupa Take 6 un fado dīva Kristina Branko

Savā 10.gadu jubilejā festivāls "Rīgas ritmi" piedāvā īpašu koncertu programmu šī gada Ziemassvētkos. Vieskoncertus Rīgā sniegs gan pasaulslavenā džeza vokālā grupa, desmitkārtējie prestižās "Grammy" balvas laureāti "Take 6" gan jaunā portugāļu fado dīva Kristina Branko, informē festivāla preses sekretāre Linda Bērziņa.

"Take 6" uzstāsies Rīgas kongresu namā jau 30. Novembrī, uzstājoties īpašā džeza programmā, kurā skanēs mūzika no grupas jaunā, Ziemassvētkiem veltītā kompaktdiska. Turpat 11. decembrī ar savu grupu koncertu sniegs Kristina Branko, kura kaislīgi, eleganti un oriģinālā individuālā stilā izdzied Portugāles poētisko un muzikālo mantojumu. Abu koncertu sākums – plkst.19"Take 6", kurā dzied Alvin Chea (bass), Cedric Dent (baritone) un tenori Claude V. McKnight III, David Thomas, Joel Kibble un Mark Kibble ir Amerikāņu a cappella stilā muzicējoša sešu vīru apvienība, viena no visu laiku populārākajām un labākajām vokālajām grupām. Superpopulārā  vokālā džeza grupa pēc "Rīgas ritmu" uzaicinājuma jau otro reizi uzstāsies Latvijā, kur viesojās 2002. Gadā. Arī toreiz viņi klausītājiem sniedza Ziemassvētku programmu, taču tagad gaidāms atkal kas jauns - no šā gada albuma "The most wonderful time of the year".

Ansambļa vēsture aizsākās 1980. gadā Oukvudas koledžā Hantsvilā, Alabamas štatā. Take 6 ne tikai veiksmīgi pārmantojusi 1950. gadu doo-wop un gospeļu vokālo ansambļu tradīcijas, bet šodien stabili ieņem vadošo vietu starp tā saucamā otrā viļņa vokālajām džeza grupām, kas radās 1990. gadu sākumā. Mūzikas kritiķi "Take 6" dēvē par   a cappella jaunā viļņa aizsācējiem un ritmblūza vokālo grupu tradīciju atjaunotājiem. Viņu briljanti tīrais vokālais skanējums jau kopš paša pirmā mūzikas albūma guva nedalītu pasaules mūzikas zvaigžņu atzinību.
Mūziķu kontā līdzās desmit 10 "Grammy" balvas, 10 "Dove" balvas, "Soul Train" balva, kā arī divas reizes viņi nominēti "NAACP Image" balvai. Ietekmīgā žurnāla "Downbeat" lasītāju un mūzikas kritiķu aptaujās viņi septiņus gadus atzīti par gada labāko vokālo džeza grupu. "Kad es pirmoreiz viņus dzirdēju, tā man kopš ilgiem laikiem likās apburošākā un brīnišķīgākā skaņa, kādu spēj radīt mūzikā cilvēka balss" — intervijā atzinis Džims Eds Normens no skaņu ierakstu kompānijas "Warner Bross", kas jau 1987. gadā noslēdza līgumu ar tolaik vēl pavisam studentisko "Take 6", kas tolaik vēl saucās "Alliance" un dziedāja gospeļu mūziku vietējās baznīcās un universitāšu pilsētiņās. "Warner Bros" paspārnē viņu nestā vēssts jau spēja sasniegt arī cilvēkus, kuri ikdienā kristīgo mūziku neklausījās vispār.    
Sevišķu klausītāju un kritiķu atzinību ir izpelnījies "Take 6" 2008. gada veikums "The Standard". Kā jau liecina nosaukums, tajā ietvertas melodijas no džeza zelta fonda. Kā teicis ansambļa dalībnieks Deivs Tomass, "līdz šim dziedājām to, kas atspoguļo mūsu garīgos un morālos uzskatus, bet pašos pamatos mēs taču esam džeza vokālā grupa. Tā nu nolēmām ierakstīt albumu ar džeza standartiem, kuram jākļūst par visu laiku izcilāko vokālā džeza paraugu". Albūma ierakstā dalību ņēma arī tādas R&B zvaigznes, kā Aaron Neville un Brian McKnight, kā arī džeza veterāni George Benson, Al Jarreau un Jon Hendricks. Kritiķu vērtējums bija vienbalsīgs – vēl trīs Grammy balvas "Take 6" kontā.
Jau pēc pirmajiem panākumiem "Take 6" svingojošais stils un bagātīgā harmoniskā valoda piesaistīja mūzikas grandu uzmanību un drīz vien viņi jau ierakstījās un uzstājās kopā ar Kvinsiju Džonsu, Stīvu Vonderu, paspēja muzicēt kopā arī ar XX gadsimta džeza īpašajām leģendām Ellu Ficdžeraldu un Reju Čārlzu. "Planētas stiprākie vokālie džezisti!" – tā viņus novērtējis Kvinsijs Džons.
Dusēt uz lauriem nebija laika - grupa turpināja aktīvi koncertēt un ierakstīt albūmus. Kā lasāms grupas līdera Kloda V. Maknaita (Claude V. McKnight III) izteikumos, "Take 6" ambīcijas nav mazas. Viņš ansambļa mājaslapā apgalvo: "mēs iesaistāmies jebkurā jaunā projektā ar domu – tas būs labākais. Vismaz labākais no tā, ko esam paveikuši mēs. Atkarībā no uzskatiem un žanra, tas var izrādīties labākais, ko jebkad kāds ir paveicis…", klāsta Maknaits. Latvijā grupa viesosies Eiropas turnejas ietvaros, kurā šomēnes pirms koncerta Rīgā apceļo Austriju, Čehiju un Krieviju.

Biļetes uz "Take 6" un Kristinas Branko koncertiem nopērkamas "Biļešu Serviss" tirdzniecības vietās un internetā. "Take 6" biļetes pieejamas par 12, 5  - 50 latiem. Uz Kristinas Branko koncertu biļetes maksā Ls 5 – Ls 30.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja