Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

RSU aula tiek pie ērģelēm

Atklāšanā – Iveta Apkalna ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri.

Sen gaidītu un ilgi gatavotu notikumu – Baltijā lielāko digitālo ērģeļu atklāšanu – Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) aulā augstskola svinēs īpašā koncertā 6. martā plkst. 18 kopā ar starptautiski visvairāk atzīto latviešu ērģelnieci Ivetu Apkalnu un Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri diriģenta Gunta Kuzmas vadībā. Latvijas Lielās mūzikas balvas un divkārtējā prestižās ECHO Klassik balvas laureāte augstskolas jaunieguvumu ieskandinās ar Johana Sebastiana Baha, Frēnsisa Pulenka un latviešu komponistu Lūcijas Garūtas, Aivara Kalēja un Ērika Ešenvalda skaņdarbiem, parādot plašo izteiksmības spektru, kādu piedāvā XXI gadsimtā ražotas digitālās ērģeles.

 

Jauna elpa Pārdaugavas koncertzālei

Augstskolas vadība, kā arī RSU aulas vadītāja Astra Puriņa cer, ka līdz ar jaunajām ērģelēm jaunu elpu iegūs ideja par RSU aulu kā Pārdaugavas koncertzāli. "Ērģeles harmoniski papildina mūsu aulas īpašo skanējumu, turklāt to nopietnība un monumentālais skaņas greznums lieliski piestāv akadēmiskiem pasākumiem. Pateicoties ziedotājiem, šādi varam sniegt savu artavu Latvijas ērģeļmūzikai, kas, gluži tāpat kā Rīgas Stradiņa universitāte, pēdējos gados izteikti pierādījusi savu eksportspēju," norāda RSU rektors profesors Jānis Gardovskis. 

RSU aulā, kas tika atklāta 2009. gadā un kļuva pazīstama arī kā Pārdaugavas koncertzāle, jau sākotnēji bija paredzētas ērģeles, tomēr tieši tobrīd Latviju ļoti skarbi iespaidoja globālā ekonomiskā krīze. Līdzekļu trūkuma dēļ ērģeles toreiz netika iegādātas. Rektors atklāj, ka pie šīs idejas atgriezušies, pieaugot RSU rocībai un pateicoties RSU darbinieku, studentu un absolventu ziedojumiem, kā arī citiem atbalstītājiem no mecenātu vidus. "Noorganizējām ziedojumu kampaņu, kas ilga aptuveni gadu, un vienlaikus izsludinājām arī iepirkumu konkursu," J. Gardovskis izstāsta, ka jau augustā kļuvis zināms uzvarētājs (SIA A-T TRADE MUSIC), ar kura starpniecību iegādātas un uzstādītas Nīderlandes ražotāja Johannus digitālās ērģeles Ecclesias D450. Instruments iegādāts par 82 592,65 eiro, no tiem 16 124 savākti no ziedotājiem.  

Digitālās ērģeles ir ievērojami lētākas nekā mehāniskās, turklāt mūsdienās tās ir tehnoloģiski tik augstā līmenī, ka skanējumu grūti atšķirt no mehānisko ērģeļu radītā. Digitālo ērģeļu priekšrocība ir arī to mobilitāte, kā arī plašās muzikālās iespējas. RSU ērģeles aprīkotas ar 54 reģistriem, paplašināto dubulto akustisko sistēmu, aktīvajiem zemfrekvences skaļruņiem un pēc pasūtījuma veidotu stabuļu fasādi, kas vizuāli atgādina baznīcās un pasaules lielajās koncertzālēs redzamās mehāniskās, iebūvētās ērģeles. Digitālo ērģeļu audiosistēma izvietota RSU aulas abās pusēs – katrā pusē atrodas 24 skaļruņi, kas pārraida skaņu 45 grādu leņķī. Stabules nav tikai dekoratīvs elements – tās vienlaikus palīdz pilnveidot un pastiprināt skaņu no skaļruņiem, kuri atrodas aiz stabuļu fasādes. Šīs pašas holandiešu mūzikas instrumentu firmas Johannus ražotas ērģeles Latvijā jau kopš 2014. gada atrodas Latgales vēstniecībā Gors, un šī instrumenta iegāde koncertzālei dzimtajā Rēzeknē bija ērģelnieces Ivetas Apkalnas iniciatīva. To, cik būtiski jaunais instruments mainījis visa reģiona koncertdzīvi, jau apliecinājis viņas izveidotais ikgadējais starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls ORGANismi.   

 

Idejas virmo

Jaunais instruments, kas šā gada sākumā uzstādīts RSU, sniedz iespēju atskaņot četrus dažādus ērģeļu skanējuma stilus, sākot ar baroka vecmeistaru darbiem un beidzot ar romantisma un laikmetīgās mūzikas simfoniskajiem opusiem, kuros ērģeles ir īpašā uzmanības fokusā. RSU aulas vadītāja Astra Puriņa, kura agrāk producējusi jau virkni koncertu, priecājas, ka Latvijā beidzot ir vieta, kur ērģeļu skanējums būs iespējams kopā ar orķestri. 

Ņemot vērā, ka RSU aulā ir lieliskas kvalitātes Steinway koncertflīģelis, te varēs atskaņot arī tādu mūziku, kas sacerēta ērģeļu un klavieru duetam. "Tas varētu izklausīties grandiozi. Idejas gaisā virmo un noteikti īstenosies," ir pārliecināta Astra Puriņa. RSU aulas vadītāja norāda, ka jaunais instruments pavērs nozīmīgas jaunas iespējas. Protams, RSU ir mācību iestāde un nevar uzņemties organizēt plašu un regulāru koncertdzīvi, taču tā ir atvērta producentiem, ērģelniekiem un citiem mūziķiem, kuri vēlēsies atdzīvināt publiski pieejamo koncertdzīvi RSU aulā. Arī RSU rektors sola: "Ērģeles neturēsim aiz atslēgas." Konkrēta ideja, kas jau dzimusi RSU gaiteņos, ir augstskolas studentu kora Rīga koncerts valsts svētkos šā gada novembrī.

Top komentāri

smart
s
Elektronisko ērģeļu lietošanu varētu tolerēt tad, kad koncertzāles līdz ar katru jauno elektronisko ērģeļu iegādi atzītu, ka tas ir pagaidu variants un izveidotu ziedojumu fondu īstām ērģelēm. Tāds risinājums būtu simpātisks. Šeit vēl derētu pieminēt Rīgas Doma koncertzāles aplamo politiku. Rīga Doma ierindas koncerta cena ir 20 EUR, RSU ērģeļu atklāšanas koncerts ar pašu Apkalnu ir tikai 25 EUR, bet šoziem sv. Jāņa baznīcā bija iespēja dzirdēt fantastisku Apkalnas koncertu tikai par 12 EUR. Šķiet, tas pierāda, ka Rīgas Doma cenu politika ir ļoti apšaubāma, Rīgas Domas fokusējas uz garāmbraucošajiem ārzemniekiem un tam nerūp Latvijas publika un tās augošā gaume un prasības. Ari repertuārs Rīgas Domā ir ļoti konservatīvs un mēdz atkārtoties. Skumji, ka valsts šogad dos Rīgas Doma ērģeļu restaurācijai simtiem tūkstošu EUR, bet tajā pašā laikā Rīgas Doma koncerti būs materiāli nepieejami Latvijas publikai.
smart
s
Nabadzības un truluma smirdoņa nāk no elektroniskām ērģelēm, nekas vairāk! Tas nav koncertinstruments un līdz ar to tā nav koncertzāle. Ar kuru vietu tie cilvēki domā?
ARGO
A
Sviests pilnīgs. Bet, ja reiz ministrija uztur, tad kāpēc nē.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja