Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Sietlas dumpinieks

1994.gada 8.aprīlī pasaule uzzināja par mūziķa Kurta Kobeina nāvi, un minējumi par tās iemesliem nenorimst joprojām.



Kad pasauli pāršalca ziņa, ka dzīvi pašnāvībā beidzis tobrīd 27 gadus vecais mūziķis Kurts Kobeins, viņš kopā ar savu grupu Nirvana iepriekš pagrīdē dzīvojošo grandža (grunge) mūzikas stilu jau bija padarījis par neatņemamu popkultūras sastāvdaļu un pats kļuvis par tā laika pusaudžu elku. Dažādi minējumi un spekulācijas par viņa nāves patiesajiem iemesliem nenoklust vēl šobaltdien, gluži tāpat kā joprojām radiostacijās un citur skan Nirvana hiti — Smells Like Teen Spirit, About a Girl un Come As You Are. Kobeina nāves apstākļi bieži vien mēdz aizēnot svarīgāko — viņa daiļradi, jo lielākā daļa pēc viņa nāves tapušo filmu un grāmatu apspriež tieši viņa dzīves pēdējās nedēļas.

Romantika bez mājām

Kas īsti bija Kurts Kobeins? Piedzima viņš 1967.gada 20.februārī vidusmēra amerikāņu ģimenē, taču, kad mazajam Kurtam bija septiņi gadi, vecāki izšķīrās. Daudzus gadus vēlāk Kobeins atzinies, ka vecāku šķiršanos uztvēris kā pamatīgu apkaunojumu, jo ilgojies pēc tipiskas, "pareizas" ģimenes. Nespēdams rast sev vietu, kādu laiku padzīvojis pārmaiņus pie abiem vecākiem, viņš no tiem atsvešinājies un sācis mētāties apkārt pa pasauli. Dzīvoja viņš visur, kur vien viņu ņēma pretī. Pirmo reizi pie stabilas dzīvesvietas viņš tika 1986.gadā — tas bija namiņš Sietlā. Tiesa gan, kā atklājuši Kobeina dzīves gājuma pētnieki, vēlākās intervijās mūziķis romantizējis un dramatizējis savu pusaudža gadu dzīvesveidu. Pat apgalvojis, ka mitinājies zem tilta un šī pieredze viņu iedvesmojusi radīt slaveno albuma Nevermind dziesmu Something in the Way. Taču nekā tamlīdzīga nekad neesot bijis, apgalvoja Kurta draugs Nirvana basists Krists Novoseliks: "Jā, viņš reizēm mēdza tur atpūsties, bet nekad nav tur dzīvojis, tas nemaz nav iespējams, jo šīs upes krasti ir pārāk stāvi un dubļaini."

Taču sevis meklējumos Kobeins tomēr bija atradis vienu stabilu un nemainīgu vērtību. Pirms 14.dzimšanas dienas tēvocis zēnam pajautāja, ko viņš labāk saņemtu kā dzimšanas dienas dāvanu — ģitāru vai divriteni. Kurts izvēlējās ģitāru.

Dziesma par dezodorantu?

Kad Kurts ķērās pie ģitāras, pavisam drīz pēc spēles pamatu apgūšanas viņš sāka sacerēt dziesmas. Reiz, apmeklējot tā laika kulta grupas, vienu no grunge pionieriem The Melvins, koncertu, viņš iepazinās ar Kristu Novoseliku, kurš tajā laikā pilnībā bija pārņemts ar panku dzīvesstilu. Puiši sāka kopā spēlēt, un pēc pāris gadu pazīšanās, 1987.gadā, Kurts pierunāja Novoseliku piedalīties jaunas grupas izveidošanā. Pēc pāris mēnešu ilgušām diskusijām Novoseliks pieņēma Kobeina piedāvājumu, un ar šo brīdi aizsākās stāsts par grupu Nirvana.

Tiesa gan, visnotaļ liela iespēja bija, ka šodien pasaule runātu par traģisko grupas Skid Row vai Ted Ed Fred solista Kobeina likteni — meklējot nosaukumu, tika izskatītas arī šādas versijas. Taču mūziķi palika pie nosaukuma Nirvana. 1988.gada martā Nirvana nospēlēja pirmo koncertu, un pēc pāris mēnešiem grupa beidzot tika pie pastāvīga bundzinieka — pārbaudot neskaitāmus spēlēt gribētājus, mūziķi izvēlējās pieaicināt Čadu Čeningu. Kopā viņi ierakstīja pirmo Nirvana albumu Bleach. Taču šis albums bija vien prelūdija turpmākiem panākumiem. Pats Kobeins atzinis, ka "pirmās dziesmas bija sasodīti dusmīgas, taču ar laiku tās kļuva arvien popsīgākas un popsīgākas un viņš pats — laimīgāks un laimīgāks".

1990.gadā ceļi ar Čeningu šķīrās, viņa vietā bungas spēlēt sāka Deivids Grouls, un kopā viņi ierakstīja albumu Nevermind. Dziesma Smell Like Teen Spirit izraisīja sprādzienu vai visā pasaulē. Pusaudžu vidū rūtaini krekli, nobružāti džinsi un second hand apģērbi kļuva no apstākļu spiestas nepieciešamības par modes lietu. 1994.gadā intervijai žurnālam Rolling Stones Kobeins atklājis šī hita tapšanas aizkulises: "Es gribēju uzrakstīt maksimāli spēcīgu popdziesmu, kas pārspētu Pixies sacerēto." Sākotnēji bijis vien muzikālais materiāls, vārdi nākuši grūti, līdz Kobeins pamanījis uz sienas uzpūsto uzrakstu — Kurt smells like Teen Spirit, ko tur bija atstājusi viņa draudzene. Tikai pāris mēnešu pēc dziesmas izdošanas Kurts uzzinājis smieklīgo patiesību — draudzene ar šo tekstu bija domājusi, ka jaunais mūziķis smaržo pēc dezodoranta Teen Spirit, ko lietojusi viņa meitene.

Tieši Nevermind uzsvieda grupu Nirvana augstākajā slavas punktā, un tam sekojošais In Utero vien paildzināja sērfošanu varenajā popularitātes vilnī.

Kurts un Kortnija

Kortnija Lova. Lielākā daļa Nirvana fanu šo staigājošo rokenrolu sievietes izskatā uzskata par visu nelaimju sakni. Ar skandalozu uzvedību jau tolaik slavenā meiča ar Kurtu tika iepazīstināta 1991.gadā. Nekāda miera osta viņu attiecības nav bijusi jau kopš pašiem pirmsākumiem — jandāliņi un ķildas bija ierasta parādība, taču abus mīlniekus vienoja arī kas spēcīgāks un indīgāks par jūtām. Tās bija dažāda veida narkotikas, sākot no marihuānas un beidzot ar heroīnu. Nekas nemainījās pat laikā, kad Kortnija uzzināja par grūtniecību, tiesa gan, pāris gadu pēc Kurta nāves viņa šo faktu noliedza. Taču abu meitiņa Frensisa Bīna Kobeina piedzima bez komplikācijām. Meitas piedzimšana gan jaunos vecākus nenomierināja, uzdzīve ar dažāda veida apreibinošām vielām turpinājās. 1994.gada 30.martā Kobeins tika ievietots rehabilitācijas centrā Losandželosā, no kura aizbēga. Pāris dienu viņš klejoja pa Štatiem, līdz Kortnija nolīga privātdetektīvu, kam tika uzdots sadzīt Kurta pēdas un viņu pieskatīt. Tas bija Toms Grants, kurš vēlāk Kortnijai izvirzīs, tiesa gan, nepierādāmas apsūdzības Kobeina slepkavības organizēšanā.

Nogalināts vai nogalinājies?

8.aprīlī mūziķa mirstīgās atliekas viņa mājās Sietlā atrada elektriķis Garijs Smits, kurš pirmajā brīdī, nepamanot asinis, nodomājis, ka Kobeins vienkārši aizmidzis. Blakus mirušajam atrasta pirmsnāves vēstule, veltīta draugiem un radiniekiem, kā arī ierocis, kas raidīja nāvējošo šāvienu. Kā noskaidroja medicīniskā ekspertīze, nāve bija iestājusies jau 5.aprīlī. Kobeina mirstīgās atliekas tika kremētas, pāris dienu pēc viņa nāves Sietlas centrālajā parkā rīkoto piemiņas pasākumu apmeklēja septiņi tūkstoši sērotāju. Viss Kobeinam piederējušais, ieskaitot intelektuālo īpašumu, nonāca Kortnijas Lovas pārraudzībā, kura arī stingri visu kontrolē, strikti nosakot, kur drīkst atskaņot Nirvanas dziesmas. Bieži vien viņa mēģinājusi panākt atsevišķu viņai neglaimojošu kino un literāru darbu aizliegšanu. Tieši Kortniju konspirācijas teoriju piekritēji apsūdz Kurta slepkavības organizēšanā, balstoties uz vairākiem interesantiem, bet vairs nepārbaudāmiem faktiem. Viens no diskutablākajiem — vai tiešām Kortnija dažas nedēļas pirms Kurta nāves piedāvājusi 50 000 ASV dolāru kādam paziņam mūziķim Eldučio par Kurta slepkavību? To vairs nav iespējams pārbaudīt, jo šis cilvēks vien dažas nedēļas pēc tam, kad to paziņoja BBC žurnālistam Nikam Bromfīldam, pats gāja bojā neskaidros apstākļos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja