Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Skaistākais veids, kā dziedināt dvēseli. Dziedātāja Marija Emīlija atklās portugāļu fado būtību

Ar četriem koncertiem šomēnes Latvijā uzstāsies portugāļu fado dziedātāja Marija Emīlija – jauna, talantīga un tradīcijas dziļi jūtoša māksliniece, kura pie mums viesosies pirmo reizi. Koncertos tiks atskaņotas dziesmas no nesen izdotā albuma Casa de Fado. Tie izskanēs Rīgā, VEF Kultūras pilī 19. februārī (plkst. 19), Latgales vēstniecībā Gors 21. februārī, Dikļu pilī 22. februārī un Ēdoles pilī 23. februārī.

Ekspresīvā un reizē trauslā mecosoprānā Marija Emīlija apdzied nelaimīgu mīlestību, dusmas, greizsirdību, aizvainojumu. Lai gan portugāļu mūzikā pirmo vijoli spēlē saudade (skumjas, ilgas, melanholija), dziedātājas daiļradi diez vai var saukt par melanholisku. Viņa un viņas lieliskā ģitāristu trijotne, kas spēlē akustiski, šo mūzikas žanru spēj padarīt rotaļīgu, pat aicina publiku dziedāt kopā. Izpildītājas uzstāšanās reizēs jūtams brazīliešu vieglums, bezrūpīgums un siltums. Tas ir saprotami, jo Brazīlija ir Marijas Emīlijas dzimtene.

Dziedāt Marija Emīlija sāka jau bērnībā, kad Brazīlijā portugāļu kopienu pasākumos uzstājās kopā ar tēvu, lielisku ģitāristu. Fado žanram gan viņa pievērsās tikai vēlāk, kad ģimene pārcēlās uz Portugāli. Fado, pēc dziedātājas domām, ir skaistākais veids, kā dziedināt dvēseli.

"Lai saprastu fado, ir jājūt. Tā ir klausīšanās ar sirdi. Es parasti saku, ka visos muzikālajos žanros ir mazliet fado. Dziedāts patiesi, fado izdzied dzīvi, laimi, skumjas, skumjus vai laimīgus stāstus, un ar to ir ļoti viegli identificēties. Es arī plānoju dekonstruēt priekšstatus, ka fado ir tikai melanholisks mūzikas žanrs, kas runā tikai par mīlasstāstiem, kuri beidzas slikti. Dzīve ir arī laime, ir arī mīlasstāsti, kuri labi beidzas. Fado runā arī par prieku, kas svētkos virmo tipiskajos Lisabonas rajonos," atklāj Marija Emīlija. Albums Casa de Fado (Fado mājas) māksliniecei ir ļoti īpašs, jo tas vainago 15 gadus ilga darba uz dažādām fado skatuvēm. Visa šī pieredze kondensējusies albuma 14 dziesmās. To producējis dziedātājas tuvs draugs un izcils fado mūziķis Karlušs Manuels Proenša. "Casa de Fado ir personisks, tā ir mana patiesība," saka Marija Emīlija. Koncertos dziedātāju pavadīs Žozē Manuels Neto (portugāļu ģitāra), Karlušs Manuels Proenša (akustiskā ģitāra) un Marino de Freitašs (basģitāra).

Fado žanrs Latvijā jau ir pazīstams. Tas iekļauts arī UNESCO Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. Šis portugāļu tradicionālās mūzikas stils veidojies XIX gadsimta sākumā Lisabonas nabadzīgajos rajonos, kur pulcējās jūrnieki, priekameitas, dažādu sabiedrības nabadzīgo slāņu pārstāvji, lai dziedātu par skumjām un ilgām

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja