Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Skaņu mežs baznīcā un galerijā

Ikgadējais nepieradinātās mūzikas festivāls Skaņu mežs šogad ir pārvietojies uz Vecrīgu un sadalījies četrās tematiskās daļās. 15. un 16.maijā Rīgas mākslas telpā varēs dzirdēt elektronisko mūziku un eksperimentālo popmūziku, savukārt 22. un 23.maijā Anglikāņu baznīcā tiks aizsākti Skaņu meža koncerti, kuros eksperimentālā mūzika tiek veidota mijiedarbībā ar sakrālo telpu. Atsevišķiem koncertiem būs arī spilgts vizuālais tēls videomākslas un instalācijas veidolā.

Festivālu ievadīs Rolanda Kronlaka kompozīcija koklēm un elektronikai, Voldemāra Johansona darbs perkusijām un elektronikai, jauno mūziķu Platona Buravicka un Candycoveredclown un Kaspara Groševa elektroakustiskās kompozīcijas un improvizācijas. Muzikāla disidentisma cienītājiem vakara nagla, iespējams, būs Ziemeļāfrikas ebreju muzikālās tradīcijās augušā franču kulta avangarda vokālista un instrumentālista Gedalijas Tazartes priekšnesums, kas arī plašākā Eiropas kontekstā ir rets notikums. Turpretim pie vakara populārākajiem viesiem neapšaubāmi pieskaitāms īslandiešu laikmetīgās, eksperimentālās un ambientās mūzikas komponista Johana Johansona un grupas M?m čellistes Hilduras Gudnadotiras duets. Johansona salti melanholiskā, lēni plūstošā un rēgaini melodiskā mūzika ir reizē valdzinoša un veldzējoša. Skaņas un attēla prasmīga sintēze būs baudāma pazīstamā elektronikas ritmu meistara Vladislava Dileja un izcilā videomākslinieka Lillevan festivālam īpaši veidotajā darbā KinoVida, kurā Eiropas kino vēsture saplūdīs ar laikmetīgo elektronisko mūziku.

16.maijā skanēs populārāka programma. To sāks Krāslavas multiinstrumentālā džezfolka apvienība Oroboro, kurā spēlē Latvijas hiphopa leģendas S`T`A dibinātājs Žaks Bernarts (elektriskā ģitāra), kā arī jaunuzlēcošais mc Mr.Zivi (sitaminstrumenti).

Vakara turpinājumā uzstāsies Ņujorkas grupa Extra life, kas izpelnījusies kritiķu apbrīnu kā viena no oriģinālākajām un tehniski prasmīgākajām jaunajām avangarda grupām. Extra life kombinē viduslaiku vokālo mūziku, agresīvu matemātisko roku, tumšu romantisku popu ar laikmetīgo kompozīciju. Citi prominenti vakara viesi — grupa Au — pārkāpj robežu starp augsto/zemo mākslu, mūsdienu klasisko mūziku un amerikāņu popmūziku, sajaucot to neatvairāmā vokāli instrumentālā mūzikā.

Pēc viņiem uzstāsies leģendārās ierakstu izdevniecības Warp Records viens no daudzsološajiem jaunatradumiem — austrāliešu grupa Pivot, kā arī Sanfrancisko afropanka grupa MiAmi, kas iezīmē jaunas deju mūzikas uznācienu. Vakarā Rīgas izdevniecība Tornis prezentēs savas aktuālās grupas, bet grupa Satellites LV — savu jaunāko albumu.

Anglikāņu baznīcā 22. un 23.maijā skanēs eksperimentālās ērģeļmūzikas programma un eksperimentālā metāla grupas Sunn O))) priekšnesums. Sunn O))), kas ar 22.maija koncertu sāks īsu Eiropas tūri, ir amerikāņu kulta grupa, kura ar savu mistisko, minimālistisko un unikālo metāla mūzikas interpretāciju ir šajā žanrā īstenojusi (burtiski) lēnu revolūciju. Iespējams, pilnīgi pamatoti apgalvo, ka Sunn O))) piederot lēnākā un zemākā skaņa pasaulē. Grupa veidojusi arī vienreizējas starpžanru sadarbības ar elektronikas un improvizācijas mūziķiem. Koncerts, ar kuru viņi atzīmē savai desmitajai jubilejai veltītā albuma Monoliths & Dimensions izdošanu, ir Baltijā vienīgais.

Nākamajā dienā Anglikāņos skanēs Filipa Džeka un Janas Vinderenas elektroniskās kompozīcijas un Santas Ratnieces un Hilduras Gudnadotiras ērģeļmūzikas darbi uz Elinas Hansdotiras gaismas instalācijas fona. Čārlzs Metjūzs, viens no prasmīgākajiem angļu ērģeļniekiem, izpildīs arī senu un laikmetīgu ērģeļmūzikas darbu izlasi. Informācija: www.skanumezs.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja