Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Slavenās īru grupas Clannad soliste un arfiste Moija Brenana sniegs trīs koncertus Latvijā

Iespējams, tas ir īru patriotisms, taču grupas U2 līderis Bono teicis, ka Moijai Brenanai ir visskaistākā balss, kādu jebkad dzirdējusi cilvēka auss. Katrā ziņā par ķeltu mūzikas pirmo lēdiju viņu ir pasludinājusi visa pasaule.

Grupas Clannad dziesmu – pamattēmu no televīzijas seriāla Harry’s Game, kas kļuva par visu laiku vienīgo hitu Lielbritānijā īru valodā, – U2 atskaņojusi ierakstā savu koncertu noslēgumā, kad cilvēki dodas uz izeju, no 1983. līdz 1987. gadam. Kā lai neiesēžas atmiņā dziesma, kas skan tajā skumjajā brīdī, kad beidzies viens no neaizmirstamākajiem notikumiem dzīvē – U2 koncerts? Un nekāda sarkasma, jo tas notika 80. gados – grupas īstenajos ziedu laikos. Tāda atzinība un pretimnākšana no Bono puses jebkurā gadījumā ir komplimentāra, turklāt apliecina, ka viņš nav tik ļoti sapinies patmīlībā atšķirībā no pašlaik īpašas uzmanības un histēriskas apjūsmošanas gaismās pēc sava jaunā albuma publicēšanas atkal nonākušā Kanjes Vesta, kura dzīves lielākā sāpe esot rūgtā patiesība, ka viņš pats nekad neredzēs sevi uzstājamies dzīvajā.

Glābēju apdziedātāja

Moija Brenana, pazīstama kā īru ģimenes grupas Clannad (šis vārds īru valodā nozīmē "ģimene") dziedātāja un arfiste, marta sākumā otro reizi viesosies Latvijā. Neilgi pirms gaidāmajiem koncertiem sazinājāmies ar viņu skaipā, turklāt videozvana formātā, lai būtu klātbūtnes efekts, – 50. gadu fantastikas filmās redzētais videotelefons līdz ar daudz ko citu šodien ir realizējies dzīvē. Pašlaik Moija Brenana kopā ar meitu Aislingu sacer mūziku fantastikas filmai – aprīlī gaidāmajam Austrālijas televīzijas bērnu animācijas seriālam Prisoner Zero, kura varoņi gaisakuģī ceļo kosmosā, palīdz nelaimē nonākušajiem un cīnās ar Ļaunuma impēriju, kas cenšas ar digitālas uz katru organisma šūnu iedarboties spējīgas sistēmas palīdzību iegūt kontroli pār cilvēci.

Filmas varoņi jau nodēvēti par starpgalaktiskajiem Robiniem Hudiem. Vecā labā uz Zemes dzīvojušā Robina Huda muzikālais ietērps jau ir bijis Moijas Brenanas un Clannad ziņā, ar to mūziķi nopietni stiprināja savu jau iegūto pasaules slavu (seriāls Robins Šērvudā tika rādīts arī Latvijā), un tagad viņa izraudzīta par sabiedroto cīņai ar ļaunumu daudz plašākos apmēros. "Ir aizraujoši rakstīt mūziku dažādām ainām: cīņu vai emocionāliem momentiem, skaņas fonam, ir daži roka gabali – mana meita spēlē arī ģitārroka grupā. Mums vienmēr patīk muzikāli eksperimenti," stāsta Moija Brenana.

Viņa apbrīno angļu dziedātāju Imodženu Hīpu, strādājusi ar tehnomūzikas dīdžejiem un producentiem, cenšoties atrast veidus, kā īru mūzikas elementi varētu nonākt deju zālēs, un tas viņai ļauj justies labi arī savos 63 gados.

Visa Latvija trijās dienās

Adresāts skaipa kontam, caur kuru sazināmies, ir Tims Džārviss – fotogrāfs, Moijas Brenanas vīrs un reizē menedžeris. Viņš minēts arī garajā grupas Moya Brennan Band mūziķu sarakstā. Abi ir precējušies kopš 1991. gada, viņiem ir divi bērni – Pols un jau pieminētā Aislinga, kura piedalīsies koncertos Latvijā.

Iepriekšējā viesošanās reizē 2011. gadā Moija Brenana sniedza koncertu Rīgas Kongresu namā un pēc uzstāšanās iznāca foajē parunāties ar cienītājiem, parakstīja albumus un plakātus. Viņa priecājas, ka šoreiz tā nav turneja, kurā laiks ļoti ierobežots, bet koncerti tikai Latvijā: viņa uzstāsies trijās vietās – no rietumiem līdz ziemeļaustrumiem –, un mūziķei būs iespēja apskatīt mūsu zemi.

Moija Brenana zina, ka Īrijā ir daudz latviešu viesstrādnieku, dažus no viņiem pat satikusi, savā zemē koncertējot, un tie bijuši pārsteigti, ka viņa bijusi Latvijā un gatavojas uz šejieni braukt atkal. Saku, ka pie latviešiem uz Īriju regulāri brauc koncertēt mūsu grupas. Moija Brenana ne reizi gan uz šiem koncertiem neesot bijusi, jo nav redzējusi reklāmas, bet labprāt gribot paklausīties kaut ko no latviešu mūzikas, – pēc sarunas nosūtu viņai dažus grupas Zāle ierakstus. Kas zina, varbūt kādreiz izdodas kopīga turneja?

Īri izsenis ir slaveni ar saviem dzērieniem un to lietošanas tradīcijām. Moija Brenana atzīst, ka pieturēšanās pie tām, it īpaši sievietēm, atkarīga no vecuma. Guinness esot ļoti labs, taču savu tiesu izdzērusi jau jaunībā, un pēdējā laikā viņai patīkot malkot vīnu, šņabis arī mūziķei garšojot. "Latvijā ir šņabis? Šoreiz man tas noteikti jāpagaršo," saka Moija Brenana, kuras jaunībā turnejas ar Clannad esot bijušas patiesi vētrainas, bet nu no tām rasts miers, arī tāpēc, ka mūziķe pievērsusies reliģijai. 2005. gadā viņa uz skatuves tikusies ar pašu pāvestu Benediktu XVI miljona auditorijas priekšā Ķelnē.

Katru reizi no jauna

Jautāta par jaunāko māsu Enju, kura atstāja Clannad 1981. gadā, lai sāktu veiksmīgu solokarjeru (viņas slavenākā dziesma ir Orinoco Flow), Moija sāk runāt par savu lielo ģimeni – visi deviņi sen pieaugušie bērni ar savām otrajām pusēm un atvasēm regulāri esot kopā svētkos. Sabraucot no visām pasaules malām, kur nu kurais tagad dzīvo. Viena no māsām atlidojot pat no Austrālijas. Pērn septembrī 90. dzimšanas dienu ar pamatīgu balli svinējis viņas tēvs Leo, kurš joprojām dziedot ik dienu. Arī ballēs dziedāšana notiek nemitīgi – dienu un nakti. Ģimene dziedot visu pēc kārtas – ABBA un citas popdziesmas, Ziemassvētku dziesmas, tautasdziesmas mazāk, jo ar tām pietiekami cieši saistīta ikdiena. "Šāda kopā dziedāšana, kad iedzeram kādu alu, ir ļoti veselīga. Tā liek atbrīvoties un uzlabo garastāvokli. Mums patīk visu veidu mūzika, turklāt tagad jebkas, ko vien vēlies, ir internetā pieejams – klausies, salīdzini, dziedi," stāsta Moija Brenana.

Trijos koncertos Latvijā viņa dziedās un spēlēs vienu no arfām, otru spēlēs Kormaks de Barra, sintezators un ģitāras būs meitas Aislingas pārziņā. Skanēs gan solodziesmas, kuras Moija raksta joprojām, gan Clannad repertuārs. "Es nekad nejūtos nogurusi, dziedot visiem zināmas un simtiem reižu izpildītas dziesmas, jo katru reizi izdzīvoju tās no jauna, cenšos nodziedāt labāk nekā ierakstā vai iepriekšējos koncertos. Visiem, kam patīk īru mūzika – mūsu tradicionālais dziedāšanas veids – un Clannad, noteikti patiks šis koncerts."

Moija Brenana
Ventspils teātra namā Jūras vārti 2.III plkst. 19
Berģu Kultūras centrā 3.III plkst. 20
Valkas kultūras namā 4.III plkst. 19
Biļetes Biļešu servisa un Biļešu paradīzes tīklā EUR 12,50–25 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja