Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Smaragda pilsētas burvji. Pērļu asaras Smaragda pilsētā

Grupa Smaragda pilsētas burvji uzvar jauno mūziķu konkursā un gatavo debijas albumu


Pirms aptuveni gada radiostacijās sāka rotēt dziesma Pearl Tears — tā negaidīti veiksmīgi sevi pieteica nesen dibinātā grupa Smaragda pilsētas burvji jeb S.P.B. Parādījušies gandrīz no nekurienes, viņi neticamā ātrumā iekaroja radio topu pirmās vietas, iegūstot neskaitāmus fanus. Šāgada pavasarī skaļi izskanējušajā jauno mūziķu konkursā Urband Playground, ko kopīgiem spēkiem veidoja ierakstu kompānija Sony BMG un auto izplatītāji Nissan, grupa S.P.B. ieguva 1.vietu un iespēju ar Sony BMG slēgt līgumu par ierakstu tiražēšanu.

Digitalizētie "plācenīši"


Kas īsti ir šie burvji? "Kas esam? Trīs maģistri, viens inženieris un viens ģēnijs!" Tieši tā sevi piesaka S.P.B. mūziķi — melots nav. Viņi necenšas pie pirmās izdevības iemūžināt sevi bildēs dažādos preses izdevumos, — zvaigžņu slimības pazīmes pagaidām nemanot. Patlaban grupā spēlē Jānis Aišpurs (vokāls), Normunds Lukšs (ģitāra), Artūrs Eglītis (taustiņi), Ingars Viļums (bass) un Andris Buiķis (bungas). Šādā sastāvā viņi iekarojuši gan žūrijas, gan izvēlīgo mūzikas cienītāju sirdis. Profesionāli ar mūziku no viņiem nodarbojas vien Ingars un Andris, pārējiem tas vairāk esot sirdij ļoti tuvs hobijs…

"Pasaules praksē tā dēvētais record deal nozīmē līgumu par albuma izdošanu. Šajā, Sony BMG gadījumā mums ir noslēgts līgums par vienu dziesmu," atzīst Ingars, taču piebilst, ka arī tā ir iespēja... Protams, izlasot konkursa noteikumus, bijusi sajūta, ka var tikt tuvāk lielo plānu un sapņu piepildījumam, un puiši atzīst — uz konkursu gājuši ar mērķi uzvarēt.

Urband Playground nenoliedz, ka konkursā nācies saskarties ar organizatoriskām nepilnībām, ko īpaši varēja manīt vairāku jauno grupu neapmierinātībā, kas pirms finālistu izsludināšanas pēkšņi palika aiz svītras.

Jānis atceras, kā uzzinājis par S.P.B. uzvaru — vēls vakars, pēkšņi telefona zvans un uzrādās ārzemju numurs. "Sāku domāt — tā, ko gan esmu savārījis… Taču Tepo, somu puses organizators, apsveica ar uzvaru, un bija jāvaldās, lai no prieka nesāktu kliegt," atceras Jānis. Konkursam S.P.B. bija iesnieguši savu otro dziesmu Poet — to izvēlējušies enerģijas un spriedzes dēļ. Turklāt šai kompozīcijai raksturīga tā īpašā noskaņa, ko parasti izdodas panākt, vien spēlējot koncertus, un, puiši neslēpj, Poet vislabāk atklājot viņiem tuvāko stilu daudzpusību.

1.jūnijā Sony BMG Skandināvijā un Baltijas valstīs izdos konkursa dziesmu izlasi Urban Playground vol.1 — tajā skanēs katras valsts konkursā uzvarējušās, kā arī ierakstu kompānijas pārstāvju izvēlētās kompozīcijas. Neesot vēl zināms, vai tā tiks izdota arī taustāmā formātā, visticamāk, albums būs digitāls — sekojot pasaules tendencēm. "Plācenīši zaudē vērtību," nosaka Ingars.

Fināla koncertā Origo laukumā mūziķiem nācies pat sniegt autogrāfus — manītas arī redzētas sejas, un puiši spriež, ka to starpā pavisam noteikti esot viens onkulītis, kam mājās pamatīga autogrāfu kolekcija. "Gudri plāno nākotni," uzjautrinās puiši, prognozējot, ka, iespējams, kāds no autogrāfiem tālākā nākotnē maksās tūkstošiem dolāru. Varbūt pat pašu S.P.B… Taču jāatzīst, ka vismaz pusi no viņu sacītā nopietni uztvert nevar — kā paši atzīst, līdz šim ar masu medijiem daudz runājuši neesot. Vairākas intervijas atteikuši, jo — "kas gan varēja būt sakāms, ja gatava viena vai pusotras dziesmas"? Tagad gan esot īstais brīdis, jo gūta uzvara Urband Playground konkursā, kā arī tuvojas albums — aprises jau iezīmējoties.

Negrib skanēt latviski


Darbs pie topošā albuma rit pilnā sparā — "dzīvākā" daļa tiek ierakstīta studijā pie Tāļa Timrota, kur arī tiekamies, taču tālāk melodijas "aiziet pa ligzdiņām", kā to nosauc Ingars un paskaidro — melnais darbs notiekot pie datora, bet kompozīcijas lielākoties topot mājās, kad ir attiecīgais garastāvoklis. "Nav kā studijā, kad stundas laikā jārada ģeniāla partija klavierēm," piebilst Artūrs. "Jābūt fīlingam," atzīst pārējie. Visvairāk dziesmu tapšanā "vainojams" Jānis, savukārt Ingars ir galvenais producents. Taču procesa laikā ar savām idejām pieslēdzoties arī pārējie.

Dziesmas būšot ļoti dažādas — puiši sola kliedēt priekšstatu, ka S.P.B. mūzika ir tikai nopietna. "Meklējam, eksperimentējam, gribam visu paveikt maksimāli kvalitatīvi, taču svarīgākais — lai ir muzikāli un lai jūtamas emocijas," saka Jānis.

Arī S.P.B. savu jauno albumu, iespējams, izdos digitālā formātā. Kādu laiku diskutējam gan par pasaules māksliniekiem Radiohead un Nine Inch Nails, gan par pašmāju Donu, kas izvēlējušies šādu mūzikas popularizēšanas ceļu, un rezumējot Ingars nosaka — tāda jau būs mūzikas biznesa nākotne; tiesa gan, viņš piebilst, ka neesot vēl īsti skaidrs, kā mākslinieki no internetā izplatītajiem ierakstiem saņems savu peļņu. Artūrs arī prognozē, ka ieraksti ierastajā formātā nekur nepazudīs, vien līdzīgi kā vīnam ekskluzivitātes dēļ tiem būs jau cita vērtība.

S.P.B. dzied tikai angļu valodā. "Teksti man organiski top angliski," paskaidro Jānis. S.P.B. nemaz neslēpj, ka nevēlas "skanēt latviski", un ir gandarīti par savu lēmumu, jo bieži vien nācies dzirdēt pārsteigto atsauksmes, kad cilvēki uzzinājuši — dziesmu autori ir pašmāju bāleliņi, nevis ārzemju mūziķi! Arī nosaukums tikšot angliskots — abreviatūra S.P.B. mainīta netiks, taču nozīme gan, vien pagaidām neesot nolemts gala variants.

Pirmā balva — sivēns


Stāsts par S.P.B. tapšanu ir samērā interesants. Viss sācies, kad, vēl korī Kamēr… kopā dziedot, iepazinušies Jānis un Artūrs. Jānis stāsta, ka jau 90.gadu beigās viņi sākuši kopā "džindžināt" un divatā pat dažas dziesmas ierakstījuši. "Jānis vienmēr bijis mūziķis, sācis komponēt jau no 12 gadu vecuma," atzinīgus vārdus par biedru saka Artūrs. Taču, tā kā lielu daļu brīvā laika aizņēmuši darbi, ģimene un izglītības iegūšana, mūzikai nopietni pievērsties nav bijis laika. Abi puiši tolaik kopā strādājuši Hansabankā un reiz, gatavojoties kādam korporatīvajam Ziemassvētku pasākumam, nosprieduši, ka šī nu gan būs pēdējā iespēja. Augustā pieteikušies pasākuma organizatoriem, ka spēlēs Ziemassvētku ballē — un tās veidotāji piekrituši, vien piebilduši, lai gatavo pusstundu garu programmu. Tas bija 2006.gadā. Tā nu sākuši paziņu vidū meklēt domubiedrus — pirmais atrasts Ingars, ar kuru savulaik strādājuši kādā projektā. Viņš piekritis. Par bundzinieku uzaicināts Aivars Krastiņš, par otru ģitāristu — Jāņa kursabiedrs Normunds, kurš spēlējis dažādās indie grupās.

Tā tapa pirmais sastāvs, kas Ziemassvētku pasākumā tika atzīts par labāko grupu un balvā saņēma… ceptu sivēnu. Tālāk sekoja jau tradicionālā jauno mūziķu pārbaude — Radio SWH Priekšnams, no kura dziesma Pearl Tears nokļuva "lielajā topā". Par to īpaši pateicīgi grupas dalībnieki ir Mārim Žigatam un Tomam Grēviņam. Nākamā dziesma Poet topā nokļuvusi jau uzreiz, neizejot Priekšnama sietu. Grupā notikusi sastāva maiņa — tā kā S.P.B. gribējuši "roķīgāku" skanējumu, pie bungām aicināts Andris Buiķis, kurš pēdējā laikā plūcis dažādus laurus, to skaitā arī uzvaru jauno bundzinieku konkursā Sony Jazz Stage.

Gaida koncertus


Koncerti puišiem patīk — tie esot ļoti nozīmīgi. Tuvākās uzstāšanās gaidāmas 15.maijā Radio SWH jubilejas koncertā, pēc tam burvjus dzirdēt varēs Liepājas klubā Fountaine Palace. Kā priecīgi atzīst S.P.B. puiši, Liepājā viņu dziesmas skanot un esot pat bijušas radiostaciju topu trijniekā. "Interesanti, jo liepājroku taču nespēlējam," nosmej Normunds. Vēl paredzēta uzstāšanās jauno mūziķu festivālā Tu esi pamanīts!, — viesu statusā. Iespējams, S.P.B. varēs dzirdēt arī citos festivālos, taču par to runāt esot pāragri, saka Ingars un piebilst, ka grupa priecāsies par uzaicinājumiem. Šobrīd mūziķi visu dara pašu spēkiem — meklē koncertus, producē dziesmas. Tāpēc pagaidām tiek spēlēts vien tik daudz, lai neierūsētu, visus spēkus veltot jaunajam albumam.

Ja neizdodas apmeklēt nevienu no S.P.B. koncertiem, dziesmas var noklausīties viņu pagaidu mājaslapā www.spb.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja