Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Spoguļbumbas griežas atkal

Diskomūzikai veltītā nakts astoto reizi pulcēs pagātnes superzvaigznes.

Kārtējā Disko nakts ir atnākusi ātrāk par sniegu, un šoreiz astoņdesmito un deviņdesmito gadu ārzemju zvaigžņu sarakstā ir CC Catch, Fancy, London Beat un Džimijs Samervils. No Latvijas šogad piedalīsies grupa Jumprava, kā arī, protams, Latvijas diskotēku pionieri, otrajā — Lucky Disco kluba zālē — tiks reanimēts tāds astoņdesmito gadu brīnums kā videodiskotēka — tajā saimniekos DJ Japānis un Ivo Draudiņš. Netrūks ierasto gogo dejotāji uz paaugstinājumiem, piecpadsmit videoekrānos ņirbēs visvisādi virtuāli krāšņumi, un organizatori īpaši uzsver bāru skaitu — jācer, ka šoreiz puse ballītes nebūs jāpavada rindās, kā to diemžēl nācies piedzīvot iepriekšējos gados. Kas vēl? Lai nebūtu ar rokā nervozi sažņaugtām mašīnas atslēgām jāizliekas, ka arī šoferiem Disko naktī iet gana jautri, no katedrāles uz Ķīpsalu un atpakaļ visas nakts garumā kursēs speciāls diskobuss.

Tīģeru aizbildnis Fancy

Pāris nedēļu pirms Disko nakts izdevās sazvanīties ar Manfrēdu Aloizu Zēgitu (63), kuru pazīstam kā solomākslinieku ar skatuves vārdu Fancy.

1985.gadā no lenšu magnetofona pārejot uz kasetnieku, mana tēva pirmā no Zviedrijas atvestā kasete bija tieši ar Fancy debijas albumu Get Your Kicks. Tas tā arī ir palicis jūsu populārākais veikums.

Fancy. Jā, un dažādās valstīs vislielākie panākumi ir dažādām dziesmām. Pirmais mans hits Vācijā bija Slice Me Nice, bet kopumā visveiksmīgākā dziesma ir Flames Of Love, kas gan iznāca pāris gadu vēlāk. Amerikā vispopulārākā ir Chinese Eyes. Eiropā un Skandināvijā — Lady Of Ice.

Ko esat darījis ārpus Fancy?

F. Esmu veidojis neskaitāmus remiksus daudziem diskoēras mūziķiem, arī Pet Shop Boys hitiem West End Girls un One More Chance. Arī Bad Boys Blue. Lielākoties dzīvoju Vācijā, bet deviņdesmitajos gados Lasvegasā producēju reklāmas bērnu grāmatām, kas stāsta par dzīvniekiem un tiek tulkotas daudzās valodās. Vēl es atbalstu fondu, kas cīnās par Sibīrijas tīģeru sugas saglabāšanu. Šo tīģeru, kuri tiek dēvēti arī par Amūras tīģeriem, jo viņi dzīvo pie Amūras upes Krievijā un nedaudz arī Ķīnā, ir palicis gaužām maz. Daži ir Skandināvijas zooloģiskajos dārzos.

Kad kļuvāt populārs kā Fancy, jums jau bija trīsdesmit deviņi gadi. Ko darījāt pirms tam?

F. Vispirms es biju mūks klosterī, kur apguvu latīņu un sengrieķu valodu. Pēc tam atgriezos mūzikas skolā, vēlāk sāku strādāt ierakstu kompānijā, kur mazliet producēju un komponēju. Strādāju ar daudziem starptautiski pazīstamiem vācu dziedātājiem, kuriem dziesmas rakstīja Frenks Farians (Boney M, Eruption, Milli Vanilli, Meat Loaf u.c. producents — aut.). 1984.gadā neatradu nevienu, kurš liktos piemērots manu dziesmu dziedāšanai (iesmejas), un sāku darīt to pats. Tā radās Fancy.

Izklausās tik vienkārši. Ko domājat par mūsdienu jaunajiem mūziķiem?

F. Dīteram Bolenam — Modern Talking producentam — jau gadiem ilgi televīzijā ir savs talantu šovs, kur redzēti neskaitāmi harismātiski dziedātāji ar lielisku balsi, bet, ja viņiem nav labu dziesmu — potenciālo hitu, tad popularitātes topos nokļūt ir faktiski neiespējams pat milzīga televīzijas atbalsta gadījumā. Ir daudz viena hita mūziķu (one hit wonders), kuri izmisīgi cenšas atkārtot savu pirmo hitu panākumus, tomēr lielākoties, ja pirmā dziesma ir bijusi spēcīga, viņiem tas tā arī neizdodas.

Vai pats ierakstāt arī ko jaunu?

F. Jā, man ir jauns Ziemassvētku albums Christmas Around The World, bet Rīgā, protams, bez vecajiem hitiem neiztiksim.

***

Bolena sievišķā puse

Pasaulei jau bija labi pazīstams duets Modern Talking, kura dziesmu autors ir Dīters Bolens, bet šim blondajam komponistam, producentam un mūziķim hitu bija tik daudz, ka viņš nolēma tos izmēģināt arī sievietes balsij. Tā radās jauna zvaigzne CC Catch, īstajā vārdā Karolīne Katarīna Millere — Modern Talking sievišķais variants. Tikpat ritmiskas, tikpat lipīgas dziesmas, kurās tik viegli atpazīt Bolena rokrakstu, un nav šaubu, ka tā izklausītos arī viņš pats, ja būtu piedzimis par sievieti. Pēc tam Bolens nolēma dziedāt pats, izveidojot Blue System, bet CC Catch vēlākajos gados pamanījusies sadarboties gan ar Endiju Teiloru no Duran Duran, gan Pīteru Geibrielu, Oziju Osbornu un Kimu Beisingeri. Karolīnei esot arī pavisam jaunas dziesmas, no kurām varbūt kāda izskanēs arī Rīgā.

Mazais Samervils atgriežas

Dziedātāju Džimiju Samervilu ar izcilo falseta vokālu nevarēja nepamanīt, kad viņš dziedāja trio Bronski Beat, radot vienus no spilgtākajiem 80.gadu deju zāļu hitiem Smalltown Boy, Why? un I Feel Love. Vēlāk, aizgājis no grupas, viņš nodibināja duetu The Communards, kura lielākais hits bija Don"t Leave Me This Way. Vēl pēc diviem solo hitiem Comment Te Dire Adieu un regejiskā To Love Somebody Samervila slavas mirkļi bija pagājuši, bet pirms trim gadiem Disko naktī mēs pārliecinājāmies, ka viņa balss joprojām ir spēcīga, un izklausās, ka lūzums to nav piemeklējis pat pusmūžā. Jāpiebilst, ka pirmoreiz Samervils Latviju apmeklēja jau tālajā 1994.gadā, kad nodziedāja trīs savus lielākos hitus festivālā Jūrmala. Šoreiz būs vesela programma.

Londonbeat no Nīderlandes

Tie, kuri 80.gadu beigās bija televīzijas draugi, noteikti atceras ritmiski lipīgās dziesmas I"ve Been Thinking About You klipu, kurā pa gaisu lidoja ģitāra, darbojās gan īstie, gan virtuālie zirgi, viena meitene ar vairākām kažokādas astītēm, un četri puiši — trīs melnie, kuri daudzbalsīgi dziedāja, un viens ļoti kalsns baltais melnās saulesbrillēs, kurš spēlēja ģitāru un vaikstījās, it kā kaunoties, ka ir pārāk balts. Tā bija grupa Londonbeat, kuru droši varētu ierindot one hit wonders statusā, jo otras tikpat populāras un pazīstamas dziesmas viņiem nav. Līdzīgi kā 80.gadu grupa Berlin un arī mūsdienu duets The Dresden Dolls nenāk no Vācijas, arī Londonbeat nav nākusi no nosaukumā minētās vietas, bet Nīderlandes, un tas ir visai unikāls gadījums, jo no šīs zemes nāk maz pasaulē pazīstamu popzvaigžņu.

Vietējās sintpopa leģendas

Latviešu 80.gadu supergrupa Jumprava, kas Latvijā ienesa pirms tam šeit maz zināmo sintpopa virzienu, savulaik ar "pēdējo" koncertu beidza savu darbību, bet kopš 90.gadu beigām tā atkal darbojas, izdevusi trīs jaunu dziesmu albumus, laiku pa laikam sniedz kādu koncertu vai pat turnejas, uzrakstījusi rokoperu Izredzētais un piedalījusies tās izrādēs Dailes teātrī. Tomēr grupas populārākās dziesmas līdz pat šai dienai palikušas tās pašas vecās, kas radītas astoņdesmitajos, — Mākonis, Par rozēm, Prom no pilsētas, Tālu aizgāja, Sprādze, Šeit, lejā, Ziemeļmeita, Zem diviem karogiem —, kaut Mikrofona aptaujā Jumprava trīs reizes pēc kārtas ar dziesmām Baltā, Peldētājs un Klusumā ir uzvarējusi tieši 90.gadu sākumā.

***

Festivāls

Disko nakts 11.XII plkst. 20 Ķīpsalas hallē. Biļetes Biļešu paradīzes kasēs visā Latvijā un Ķīpsalas halles kasēs. Cena iepriekšpārdošanā Ls 12 (pie ieejas dārgāk)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja