Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Starptautiskā Baha kamermūzikas festivāla noslēgumā – koncerts Johans Sebastiāns un citi Bahi

21. Starptautiskais Baha kamermūzikas festivāls 19. decembrī plkst. 18 aicina uz tā noslēguma koncertu Johans Sebastiāns un citi Bahi Rīgas Sv. Jāņa baznīcā, informēja festivāla direktore Aina Kalnciema.

Koncertā Latvijas Radio kora solistu, čellista Aināra Paukšēna un ērģelnieka Jāņa Pelšes sniegumā skanēs Johana Mihaēla Baha (1648–1694), Johana Kristofa Baha (1642–1703) un Johana Sebastiāna Baha (1685–1750) motetes.

Kā uzsver koncerta veidotāji, Johana Sebastiāna Baha motetes ir vērtējamas kā viens no nozīmīgākajiem baroka laika vokālās daudzbalsības mantojumiem. Diemžēl nav precīzi zināms, cik motetes kopskaitā Johans Sebastiāns sarakstījis. Mūsdienās bez šaubām par autorību min sešas motetes, no kurām ar īpašu polifonisko sarežģītību izceļas motete dubultkorim Singet dem Herrn, ein neues Lied.

Motetes Ich lasse dich nicht autors nav viennozīmīgi apstiprināts – sākotnēji tā pieskaitīta pie Johana Sebastiāna agrīnajiem darbiem, bet tikpat autoritatīvs ir viedoklis, ka tā ir viņa onkuļa Johana Kristofa Baha kompozīcija. Ne tikai minētā motete, bet arī citi Johanam Sebastiānam piedēvētie agrīnie darbi mūsdienās tiek uzskatīti par Johana Kristofa iespējamajiem skaņdarbiem.

Arī Johana Kristofa brālis Johans Mihaēls Bahs bija komponists un ērģelnieks.

"Šīs koncertprogrammas vienojošais elements ir ne tikai komponistu radu raksti, bet motetes žanrs, kas šo triju Bahu daiļradē ir bijis nozīmīgs tieši Mārtiņa Lutera reformācijas kontekstā. Tieši luteriskais korālis kļuva par muzikālo kodolu. Ja Baha senči korāli izmantoja salīdzinoši vienkāršoti, tad Johans Sebastiāns šo principu izvērsa teju līdz pilnībai, tādējādi spēcīgi apliecinot ne tikai savu luterisko piederību un atbalstu tai, bet arī radot unikālu vokālās daudzbalsības mantojumu," norāda festivāla direktore.

Biļetes uz koncertu var iegādāties Biļešu paradīzes tīklā.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja