Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 6. jūlijs
Anrijs, Arkādijs

Svārstībās starp senatni un mūsdienām. Valmiermuižas etnomūzikas festivālā – aizraujoša programma

Valmiermuižas parkā 6. jūlijā visas dienas garumā norisināsies Valmiermuižas etnomūzikas festivāls

"Šīgada festivāla tēma ir svārstības, ikvienam atgādinot, ka mēs dzīvojam pasaulē starp nepārtrauktām svārstībām, ko rada gaisma, skaņa, elektriskie un radiācijas viļņi. Savukārt katrs svārstību impulss rada pārmaiņas. Jebkuras svārstības var būt par pamatu pārmaiņām, un jebkuras pārmaiņas var izraisīt svārstības," saka Valmiermuižas Kultūras biedrības vadītāja Sabīne Vandāna, raksturojot šīgada Valmiermuižas etnomūzikas festivālu, kas norisināsies 6. jūlijā visas dienas garumā Valmiermuižas parkā.

Neparastākie viesi šogad būs khööömii un rīkles dziedāšanas sekstets Khusugtun no Mongolijas. Viņi Latvijā ciemosies pirmo reizi, lai gan Khusugtun dziedātājs Batzorigs pie mums jau ir pazīstams, jo projektā Senču balsis sadarbojies ar bungu un dūdu mūzikas grupu Auļi. Grupas stilu raksturo melodijas, kuru mērķis ir attīrīt cilvēkus no XXI gadsimta radītā stresa, stiprinot saikni ar dabu. Vidusjūras reģiona mūzikas skanējumu ļaus izbaudīt krāšņā portugāļu grupa Albaluna, kas ar dūdu un elektronisko instrumentu skaņām ved ceļojumā starp senatni un mūsdienām. Viņu daiļradē tradicionālās turku, viduslaiku Ibērijas, ebreju, arābu un Balkānu mūzikas ietekme smalki saplūst ar progresīvo rokmūziku. Savukārt starptautiskā grupa The Baltic Sisters, kurā muzicē trīs dziedātājas no Igaunijas, Latvijas un Lietuvas, atskaņos sutartīnes jeb arhaiskas daudzbalsīgas lietuviešu dziesmas un Igaunijas un Latvijas tradicionālos dziedājumus, kā arī vadīs īpašu tradicionālās dziedāšanas meistarklasi.

Vēl uz skatuves kāps leģendārie latviešu postfolkloras kustības aizsācēji Iļģi, folkroka grupa Laimas muzykanti un romu un Balkānu tautu iedvesmotā gypsy-folk-rock žanra grupa Alum Alu. Varēs sastapt enerģisko etnoprieka apvienību Ogas, kas ielīksmo ar latviešu tautasdziesmām, ziņģēm, ukraiņu, īru melodijām un pašu radītu oriģinālmūziku ar dainu tekstiem, kā arī akustiskā reiva pārstāvjus Nielslens Lielsliens, kuru izdziedātie varoņstāsti izskan afrikāniskā un dejojamā skanējumā. Dažādus eksotiskus mūzikas instrumentus skandinās meditatīvo priekšnesumu meistars Harijs Vagrants.

Līdzās muzikālajām performancēm festivālā uzstāsies ukraiņu dzejniece Ļuba Jakimčuka kopā ar latviešu koklētāju Latvīti Cirsi. Notiks dažādas aktivitātes un radošas amatu darbnīcas visai ģimenei. Vakara kulminācijā gaidāma spāņu mākslinieka Jordi NN uguns skulptūras Viļņošanās rezonanse iedegšana, kuru pavadīs buto dejas performance.

Sīkāk – Etnovalmiermuiza.lv un festivāla Facebook lapā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja