Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Svētki bagātai 104 gadu vēsturei. Ventspilī notiks triju Latvijas militāro orķestru koncerts

Ventspilī koncertzālē Latvija 2. martā plkst. 19.00 notiks Nacionālo bruņoto spēku orķestru koncerts, kas veltīts Latvijas armijas pirmā kara orķestra 104. gadadienai.

Koncertā piedalīsies visi trīs Latvijas militārie orķestri: Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris, Jūras spēku orķestris un Zemessardzes orķestris. Turpinot Nacionālo bruņoto spēku orķestru tradīcijas, ieeja koncertā ir bez maksas. Koncerts tiek rīkots sadarbībā ar Ventspils valstspilsētas pašvaldību un SIA Kurzemes filharmonija.

Latvijas armijas pirmais kara orķestris dibināts 1919. gada 6. februārī, kad jaunformējamo spēku komandieris Ludvigs Bolšteins izdeva pavēli Nr. 11, kurā brīvprātīgo 11. rotai uzdeva izveidot mūziķu komandu. Saskaņā ar šo pavēli Liepājā tika nodibināts pirmais Latvijas armijas kara orķestris. Tā vadītājs bija virsleitnants Pauls Strunge.

«Latvijas pirmais neatkarības periods jau kopš Latvijas valsts dibināšanas ir bijis muzikāli bagāts arī militārās mūzikas jomā, tāpēc šī vēstures daļa ir jāatceras un jāgodina. Ar šo koncertu vēlamies parādīt, ka kultūra un mūzika joprojām ir milzīgs mūsu valsts un nācijas spēks un lepnums. Mūsdienu Latvijas armijas mūziķi, saglabājot tradīcijas, ir mainījušies, veidojot arvien jaunas, krāsainas un mūsdienīgas koncertu programmas. Klausītājiem šī būs lieliska iespēja izbaudīt orķestru kontrastus un daudzveidīgās skaniskās iespējas,» stāsta koncerta mākslinieciskais vadītājs, Nacionālo bruņoto spēku galvenais diriģents, majors Andis Karelis.

Koncertu atklās Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris diriģenta kapteiņleitnanta Gunta Kumačeva vadībā. Programmā iekļauti akadēmiskās mūzikas skaņdarbi pūšaminstrumentu orķestrim un solistiem, starp tiem Erika Vitekra, Skota Makalistera un Marinas Vidmontes darbi. Solo atskaņos virsseržants Guntars Gedroics, kaprālis Ričards Lapiņš (klarnete), vecākā zemessardze Luīze Krasta un vecākā zemessardze Gita PuikevicaPuikevska (vokāls).

Jūras spēku orķestra programmā iekļautās kompozīcijas radījuši komponisti Gofs Ričardss, Gilberts Tiners, Oto M. Švarcs, Džons Viljamss un Marks Koss. Diriģents – kapteinis Aleksandrs Kreišmanis, solists – Roberts Zonīs (klarnete).

Koncerta noslēgumā Zemessardzes orķestris majora Anda Kareļa vadībā atskaņos gan brīvības tēmai veltīto Džona Viljamsa oriģinālmūziku pūtēju orķestrim, gan arī fragmentus no Benija Andešona mūzikla Šahs un Ričarda Rodžersa mūzikla Mūzikas skaņas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja