Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Tiesa apmierina Millera prasību pret Manfeldi strīdā par mūzikla Cukurs. Herbets Cukurs dziesmu tekstiem

Liepājas tiesa 18. decembrī apmierinājusi producenta Jura Millera prasību pret Andru Manfeldi (Ugāri) par kompensācijas piedziņu saistībā ar viņai samaksāto autoratlīdzību par mūziklam Cukurs. Herbets Cukurs sarakstītajiem dziesmu tekstiem, ko autore tomēr nav atļāvusi izmantot.

Kā aģentūru LETA informēja tiesneša palīdze Inta Kurpa, tiesa nolēma piedzīt no Manfeldes par labu Milleram 513,52 eiro, no kuriem 500 eiro ir pamatsumma, bet 13,52 eiro - likumiskie procenti. Tāpat saskaņā ar tiesas spriedumu Manfeldei jāsedz ar lietas izskatīšanu saistītie izdevumi 81,72 eiro apmērā.

Spriedumu varēs pārsūdzēt 20 dienu laikā, skaitot no 19. decembra.

Manfeldi uz pilnvaras pamata tiesā pārstāvēja kreisais radikālis Illarions Girss.

Manfelde masu medijiem izsūtītā paziņojumā iepriekš skaidroja, kāpēc tiesā viņu pārstāvēs Girss: "Liepājā, cilvēkiem, ejot uz Cukura pirmizrādi, nācās kāpt pāri asiņainām bērnu lellēm - nacisma upuru simboliem. Šo protesta performanci rīkoja biedrība Ruskaja zarja. Arī manas rokas auklē zīdainīti, četrus mēnešus vecu meitiņu. Sazinājos ar protesta organizatoriem. Bijām vienisprātis, ka šovbiznesmeņa Millera rīcība ir nosodāma, tā sēj naidu starp tautām, apvaino no nacisma cietušos, ignorē tik tuvos notikumus Ukrainā. Šovprojekts, kas veidots, provocējot skandālu, diskusiju sadursmes, antisemītismu, rusofobiju, neradoši un pašmērķīgi politizē mākslu, devalvē to, Latvijas vārdu ar nacisma apdziedāšanu degradējot," norāda Manfelde.

"Cīņā pret nacismu apvienojas tautas un valstis. Es, Andra Manfelde, esmu latviete. Illarions Girss ir krievs. Arī mēs apvienojamies," savu skaidrojumu sniedza rakstniece.

Kā aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja Millers, viņš no Manfeldes tiesas ceļā mēģinās atgūt 500 eiro, ko viņš rakstniecei samaksājis par mūzikla dziesmu tekstu radīšanu. Darbs pie tekstiem ticis pabeigts, taču Manfelde Ukrainas notikumu, kā arī 16. marta norišu iespaidā liegusi Milleram tos izmantot.

Viņš pastāstīja, ka vērsies tiesā, jo Manfelde nav izpildījusi likumā par autortiesībām paredzēto. "Likums dod autoram tiesības brīvi rīkoties ar savu autordarbu, tostarp - arī atsaukt izmantošanu. Taču, ja autors izvēlas šādi rīkoties, viņam pienākas segt ar darba izmantošanu saistītos zaudējumus," sacīja producents.

"Es te nerunāju par peļņu un zaudējumiem, bet gan par naudu, kas Manfeldei tika pārskaitīta par dziesmu tekstu izmantošanu un ko viņa atteikusies atmaksāt," sacīja Millers.

Kā norādīja Millers, viņš situāciju mēģinājis risināt mierīgā ceļā, piedāvājot vairākus scenārijus, taču Manfeldei neviens no tiem neesot bijis pieņemams. "Lai atgūtu atpakaļ naudu, man nekas cits neatlika, kā vērsties tiesā," uzsvēra producents.

Kā vēstīts, Millers iepriekš paziņoja, ka rudenī pirmizrādi piedzīvos mūzikls par Herbertu Cukuru. Pie libreta izstrādes tika piesaistīta rakstniece Manfelde, taču viņa Cukura pretrunīgās personības dēļ nolēmusi sadarbību pārtraukt. Pēcāk kā mūzikla dziesmu tekstu autors tika piesaistīts dzejnieks Pēteris Draguns.

Izrādes anotācijā Cukurs raksturots kā pasaulē slavenākais latvietis - par tādu viņš kļuvis, pateicoties savam lidojumam no Rīgas uz Gambiju paša konstruētajā un uzbūvētajā vienmotora lidmašīnā 1933.-1934. gadā. Pateicoties tam, par Cukuru rakstījusi prese visā pasaulē, savukārt mājās pēc lidojuma viņš esot sagaidīts kā nacionālais varonis. Mūzikls Cukurs. Herberts Cukurs sākoties ar 1933. gadu un parāda Cukura lidojumu un piedzīvojumus, kā arī traģisko likteņa pusi, kas risinās Latvijas brīvvalsts un okupācijas laikā, bet noslēdzas ar Cukura nāvi Dienvidamerikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja