Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tiešsaistē būs pieejams cikla Visas Alfrēda Kalniņa 250 solodziesmas piektais koncerts

Tiešsaistē bezmaksas video formātā būs pieejama Rīgas Latviešu biedrības rīkotā koncertu cikla Visas Alfrēda Kalniņa 250 solodziesmas piektais koncerts Tā stāsta, informēja Rīgas Latviešu biedrības pārstāvji.

No Latvijas kultūras kanonā ietvertajiem 12 komponistiem Alfrēds Kalniņš (1879–1951) ir vienīgais, kuram kā izcila vērtība tajā uzsvērts solodziesmu žanrs – 250 solodziesmas. Rīgas Latviešu biedrībā nu jau izskanēs cikla Visas Alfrēda Kalniņa 250 solodziesmas piektais koncerts Tā stāsta, kurš norisināsies digitālajā vidē. Bezmaksas koncerta video translāciju būs iespējams vērot no 15. decembra plkst. 19 Rīgas Latviešu biedrības mājaslapā un Facebook kontā

Cikla piektā koncerta programmā piedalīsies mākslinieki, kuri strādā ārzemēs un klausītājiem Latvijā muzicē visai reti, – Gunta Cēse soprāns (Vācija), Gunta Gelgote soprāns (Lietuva), kā arī Kristīne Gailīte soprāns, Marlēna Keine soprāns, Rihards Millers baritons.

Atzīmējot izcilā skaņraža Alfrēda Kalniņa 140. dzimšanas dienu, jau 2019. gadā uzsākts projekts, kurā no jauna tiek caurskatīta viņa daiļrades mantojuma īpašā daļa - solodziesmas. Šajā žanrā Alfrēds Kalniņš dēvējams par komponistu par excellence.  Vēsturiski visas solodziesmas (ar apmēram 15 dziesmu iztrūkumu) skanējušas tikai vienu reizi – pirms 60 gadiem 1958. gada sezonā, profesoram Hermanim Braunam sadarbojoties ar dažādiem solistiem.

Par vienu no iepriekšējiem koncertcikla koncertiem Imants Zemzaris saka: "Šis koncerts ir negaidīti jauks pārdzīvojums un gandarījums par jau paveikto, gaidīšu turpinājumu." 

Savukārt pianisti profesori Māris Švinka un Valdis Krastiņš, kuri apmeklējuši vairākus šī cikla koncertus, uzsver mākslinieku veikumus, sakot: "Ļoti liels gandarījums par mākslinieku izcili saturīgo sniegumu visos četros dzirdētajos koncertos – izzinoši, profesionāli, mākslinieciski iedarbīgi…"

Cikla programmu iniciatori un veidotāji ir pieredzējušie koncertmeistari - Lielās Mūzikas balvas par mūža ieguldījumu 2015 ieguvējs Ventis Zilberts un Lielās Mūzikas balvas 2019 kategorijā Par izcilu darbu ansamblī nominants Mārtiņš Zilberts.

Pašreizējā cikla koncertos par solistiem aicināti piedalīties Latvijas vidējās un jaunākās paaudzes ievērojamākie dziedātāji, tā uzsverot atskaņotājmākslas paaudžu pēctecību un aktīvu līdzdalību Latvijas kultūrvides veidošanā un tradīciju pārmantošanā.

Šajā ciklā iekļauti absolūti visu Alfrēda Kalniņa solodziesmu atskaņojumi, kas padomju periodā nebija iespējams atsevišķu dziesmu satura - sakrālās tematikas dēļ.

Projekt mērķis ir atskaņot visas Alfrēda Kalniņa solodziesmas, bet tā virsuzdevums - koncertos veikt izcilā skaņraža visu solodziesmu audio dokumentējumu, kurš paliktu Latvijas Radio fonotēkas rīcībā kā ļoti vērtīgs kultūrvēsturisks izziņas materiāls. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja