Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Tiešsaistē būs skatāms Jēkaba Jančevska kamermūzikas koncerts augiem un cilvēkiem

12. decembrī plkst. 20 tiešsaistē būs skatāms komponista Jēkaba Jančevska kamermūzikas koncerts Bo-tā-ni-ka. Tā ieraksts veikts Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī, kura eksotiskā oranžērija uz vienu vakaru bija pārtapusi koncertzālē

Koncertā piedalās Latvijā un pasaulē atzinību guvuši mūziķi – Agnese Egliņa, Katrīna Paula Felsberga, Guntis Kuzma, Ernests Mediņš, Konstantīns Paturskis, Egija Sproģe, Pēteris Trasuns, Egils Upatnieks, Dace Zālīte-Zilberte, kā arī pats Jēkabs Jančevsksi. Diriģents – Jurģis Cābulis. Dzejas lasījumi skan Martas Lovisas Jančevskas izpildījumā.

Programmas ieraksts tika veikts 4. decembrī. Visi tā dalībnieki jūtas patiesi pacilāti par piedzīvoto un iedvesmoti dalīties savā priekā, ziņo koncerta rīkotājs biedrība Kultūras perons. Augi, kas klausījās koncertu klātienē, ir bagātinājušies ar mūzikas pozitīvo strāvojumu un gaidīs savus laimīgos īpašniekus.

Klasiskās mūzikas cienītāji tiešsaistē varēs baudīt dabas rosinātu izjūtu un noskaņu piepildītu Jēkaba Jančevska kamermūziku, pēc tam apmeklēt Nacionālo botānisko dārzu Salaspilī un atvest mājās kolekcijas telpaugu, kam laimējies būt klāt koncerta ierakstā. 

Tirdzniecībā ir 100 biļešu, un to īpašnieki 12. decembrī klausīsies koncerta pirmatskaņojumu tiešsaistē un pēc tam iegūs savā īpašumā kādu no oranžērijas augiem. Biļešu un pieejamo augu skaits ir cieši saistīti. Koncerta biļetes īpašnieks no 13. decembra līdz 15. janvārim varēs doties uz botānisko dārzu Salaspilī un izvēlēties paša izraudzītu eksemplāru no tobrīd pieejamā telpaugu klāsta, kas 12. decembra vakarā veidoja koncerta "publiku". 

Koncerta ieraksts no 13. līdz 31. decembrim būs pieejams tiešsaistē visiem interesentiem bez maksas. 

Biļetes uz programmas pirmatskaņojumu ir pieejamas šeit

Laikā, kad ceļošana uz siltajām zemēm ir ierobežota, tikai 15 minūšu braucienā no Rīgas ir lieliska iespēja izbaudīt vasaru ziemas vidū un atvest mājās jaunu, zaļojošu draugu no Nacionālā botāniskā dārza kolekcijas: kafijas koku, psīdiju, banānpalmu, murraju, mirti, olīvkoku, eševēriju, gastēriju, agavi, hemanti, kaktusu u. c. 

Komponists Jēkabs Jančevskis komentē šo notikumu: "Neizsakāms prieks, ka šajā mainīgajā laikā man būs iespēja nepilnu trīs mēnešu periodā piedzīvot jau savu otro autorkoncertu. Pretēji kora un orķestra mūzikai, kurai manā daiļradē ir absolūti dominējošā loma, kamermūzikas opusi allaž palikuši kaut kur otrajā plānā. Taču tādi ir! Un man pašam par pārsteigumu – ne mazums. Šī mūzika aptver aptuveni desmit gadu ilgu periodu – no pirmajiem studiju gadiem akadēmijā un tajā laikā tapušajām solo dziesmām līdz pat pavisam svaigai, tikko pirmatskaņotai mūzikai. Savos darbos nereti esmu jutis aicinājumu runāt par kokiem, kas, manuprāt, ir tikpat dzīvi, cik mēs. Tie elpo, jūt, kustas. Tie palīdz mums atgūt spēkus, kad tie izsīkuši. Un cik likumsakarīgi – koncerts notiks vairāku simtu koku auditorijā! Ne tikai koku, arī krūmu, acāliju, lakstaugu, kaktusu un citas dzīvās radības lokā. Tikai mūzika un daba! Vinsents van Gogs reiz teicis: ja cilvēks patiesi mīl dabu, viņš spēj saskatīt skaistumu it visā. Ar šiem ceļavārdiem es piedāvāju savas kamermūzikas koncertu Bo-tā-ni-ka."

Biedrības Kultūras perons pārstāvji uzsver: "Koncerta norises vieta izvēlēta simboliski – Nacionālā botāniskā dārza oranžērija ir eksotisku augu mājvieta. Ar koncerta ideju un norisi mēs akcentēsim augu unikālās spējas, izcelsim paralēles ar šā brīža situāciju pasaulē, kad mājsēde ir kļuvusi par izdzīvošanas jautājumu. Mudināsim padomāt par līdzībām, kādas šobrīd ir vērojamas cilvēku un augu dzīvesveidā, un savā veidā romantizēsim šīs attiecības." 

Koncerta ideja ir skaista, taču nav pilnībā oriģināla: acīmredzot projekta iniciatorus iedvesmoja pagājušā gada jūnijā Barselonas operā Gran Teatre del Liceu izskanējušais koncerts, kas notika bez cilvēku klātbūtnes skatītāju zālē – visas vietas greznajā teātrī aizņēma 2292 floras pārstāvji, kuri klausījās Džakomo Pučīni opusu Krizantēmas (koncerts tika demonstrēts tiešsaistē bez maksas, pēc tam augi tika uzdāvināti Barselonas mediķiem). Šo faktu Jēkaba Jančevska koncerta rīkotāji savos publicitātes materiālos diemžēl nepiemin. 

Vairāk par Barselonā notikušo koncertu lasiet šeit

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja