Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

"Tumšo viduslaiku" spožā gaisma. V senās mūzikas festivāls Vivat Curlandia! sauc uz Bausku

"Nolēmām, ka mēs neatkāpsimies. Riskējām," saka ikgadējā Kurzemes un Zemgales hercogu Ketleru laika mūzikas un mākslas festivāla Vivat Curlandia! iniciators, Latvijā zinošākais senās mūzikas pētnieks – diriģents Māris Kupčs. Festivāls, kuru viņš rīko sadarbībā ar Bauskas pils muzeju un Bauskas Kultūras centru, svin piekto jubileju un šogad divās dienās – 18. un 19. jūlijā – Bauskas pilī, Bauskas Kultūras centrā un Bauskas Sv. Gara baznīcā piedāvā deviņus koncertus. Tajos uzstāsies mūziķi no Latvijas, Lietuvas, Šveices, Austrijas, Itālijas un Vācijas.

Senie mūzikas instrumenti, vēsturiski tērpi, izcilas ārzemju viduslaiku mūzikas grupas un pašmāju senās mūzikas interpreti jau piekto gadu pārvērtīs Bausku par vietu, kur redzēt, dzirdēt un izjust viduslaiku, renesanses un agrīnā baroka laika cilvēku ikdienu krāšņos vēsturiskās mūzikas svētkos. "Izcelsim viduslaiku mūzikas bagātības, kuras apgāž mītus par "tumšajiem viduslaikiem".

Gaidītākie notikumi būs īpaši mazajiem klausītājiem veltīts, aizraujoši izglītojošs bērnu rīts Senie mūzikas instrumenti (Bauskas kultūras centrā 18. jūlijā plkst. 13.00) un nakts koncerts Basso ostinato sveču un elektronikas gaismā Bauskas pils pagalmā 18. jūlijā plkst. 23.00, kurā mūsu klavesīniste Ģertrūda Jerjomenko uzstāsies kopā ar komponistu un skaņu mākslinieku Mantautu Krukausku,"  stāsta Māris Kupčs. Viņš pats muzicēs starptautiskā senās mūzikas instrumentu ansamblī, kopā ar soprānu Elīnu Šimkus atskaņojot Dītriha Bukstehūdes motetes un trio sonātes festivāla noslēgumkoncertā Bauskas pilī 19. jūlijā plkst. 18.30.

Tiesa gan, nedaudzās pieejamās biļetes uz festivāla koncertiem izpirktas vienā mirklī. Arī Vācijas jauno mūziķu grupas Ensemble Caladrius programmu Original vs Original baudīs tikai 30 laimīgie. Taču ciemiņi uzstāsies arī bērnu koncertā Senie mūzikas instrumenti, uz kuru biļetes vēl ir (Biļešu paradīzē). Varēs iepazīt lautu, klavesīnu, teorbu, blokflautas un violone. Rokoko laika tērpu demonstrāciju vadīs vēsturisko tērpu meistare Elīna Kuzņecova.

Ir arī četri bezmaksas koncerti, uz kuriem var pieteikties, aizpildot anketu www.earlymusic.lv vai Early Music in Latvia Facebook kontā. 18. jūlijā šādi pieejama lietuviešu klavesīnistes Alīnas Rotaru uzstāšanās Bauskas pilī (plkst. 20.30). Savukārt 19. jūlijā – senās mūzikas studentu koncerts Sv. Gara baznīcā plkst. 11.30 un divi koncerti Bauskas pilī: lielisko jauno soprānu Ievas Pļaviņas, Anetes Viļumas, čellistes Māras Botmanes un klavesīnistes Ģertrūdas Jerjomenko programma Sievietes dvēsele plkst. 13.30 un lietuviešu ansambļa Chiaroscuro uzstāšanās plkst. 16.00.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja