Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +26 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 27. jūnijs
Malvīne, Malvis

Vēstures un šodienas krustpunktā. Jūlijā notiks Senās mūzikas festivāls

Krāšņākais VSIA Latvijas koncerti rīkotais šīs vasaras kultūras notikums Latvijā – Senās mūzikas festivāls –, kā ik gadu, norisināsies no 9. līdz 13. jūlijam Rīgas baznīcās un koncertzālēs, aicinot piedzīvot kulmināciju Rundāles pils dārzā.

Festivālā skanēs Antonio Vivaldi, Johana Sebastiāna Baha, Georga Frīdriha Hendeļa un citu baroka lielmeistaru darbi. Īpašu noskaņu radīs autentiski viduslaiku un baroka mūzikas instrumenti un krāšņi tērpi.

 

Pārlaicīgs skaistums

Festivāla koncertos piedalīsies Latvijas labākie senās mūzikas interpreti, kā arī norvēģu Trio Mediaeval, kas pieder pie pasaules senās mūzikas interpretu elites. Antonio Vivaldi ciklu Gadalaiki Rundāles pils dārzā atskaņos kamerorķestris Sinfonietta Rīga un talantīgais vijolnieks Roberts Balanas.

Festivālu 9. jūlijā Sv. Pētera baznīcā atklās Trio Mediaeval no Norvēģijas, kas jau teju trīs desmitgades pieskaitāms pie senās mūzikas interpretu elites. Ansamblis koncertā izgaismos pārlaicīga skaistuma caurstrāvotas lappuses no leģendām apvītā XV gadsimta Oldholas manuskripta, līdzās tam liekot arī pirms pāris gadiem tieši  Trio Mediaeval  mūziķēm darinātus, šī manuskripta iedvesmotus mūsdienu komponistu «komentārus» – amerikāņu postminimālista Deivida Lenga meditāciju Alleluia Amen  un norvēģietes Mariannes ReidarsdateresĒriksenas Sol lucet.

10. jūlijā Mazajā ģildē skanēs franču baroka meistardarbi. Programmā Fransuā Kuperēna un šodien retāk dzirdamu meistaru Mišela Piņolē de Monteklēra, Žana Žozefa de Mondonvila, Luī Nikolā Klerambo un Fransuā Frankēra veikumi. Šīs atklājumu pilnās programmas vēsturiski informētā atskaņojuma aizrautīgajā saimē kopā ar vadošo Latvijas klavesīnisti Ievu Salieti ir vijolniece Agnese Kanniņa, traversflautiste Vita Rozēna-Gaļicka un baroka čelliste Māra Botmane, kā arī tenors Ansis Bētiņš un soprāns Dārta Liepiņa.

Koncertprogrammā Johans Sebastiāns Bahs Leipcigā Rīgas Sv. Jāņa baznīcā 11. jūlijā tiks atskaņoti Johana Sebastiāna Baha, Ērharda Bodenšaca, Kristiana Erbaha, Melhiora Franka, Hansa Leo Haslera, Orlando di Lasso u. c. komponistu mūzika. Šajā koncertā piedalīsies Ainārs Paukšēns (viola da gamba), Jānis Pelše (pozitīvs), Latvijas Radio koris un Latvijas Radio kora solisti, diriģenti – Kaspars Putniņš un Pēteris Vaickovskis.

Rīgas Sv. Pētera baznīcā 12. jūlijā koncertu sniegs viduslaiku un renesanses vokālā grupa Schola Cantorum Riga, kas specializējusies gregoriskā korāļa autentiskajā dziedāšanā. Ar klavicimbales skanējumu koncertu papildinās Ieva Saliete.

 

Gadalaiku jaunā skaņa

Koncertdienu Rundāles pils dārzā 13. jūlijā plkst. 13 iesāks pasākumi bērniem – dažādas radošās darbnīcas un muzikāls uzvedums Princese uz zirņa. Muzikālā pasaka būs pārpilna ar neparastiem notikumiem un spilgtiem tēliem. Lomās iejutīsies solisti – Dārta Liepiņa, Nataniels Rasnačs, Sonora Vaice, Normunds Rutulis un Andris Ērglis. Īpašu atmosfēru radīs Pēteris Vaickovskis (klavesīns), Raimonds Melderis (baroka vijole), Zane Grosa (baroka vijole), Ainārs Paukšēns (viola da gamba), Ieva Nīmane (senie pūšaminstrumenti), Mārtiņš Miļevskis (sitaminstrumenti), Mārcis Vasiļevskis (elektriskā ģitāra) un stāstniece Karina Bērziņa. Piedalīsies arī baleta studijas Freska un deju skolas Vendija dejotāji, kā arī Rīgas Doma kora skolas audzēkņi.

Savukārt 13. jūlija vakarā Rundāles pils dārzā festivālu noslēgs populārais Antonio Vivaldi vijolkoncertu cikls Gadalaiki, kas piedzīvojis neskaitāmus ieskaņojumus un interpretācijas visā pasaulē. Koncerta pirmajā daļā skanēs Georga Filipa Tēlemaņa, Nikolas Porporas, Georga Frīdriha Hendeļa un Žana Filipa Romo skaņdarbi, bet otrajā daļā kopā ar kamerorķestri Sinfonietta Rīga un diriģentu Andri Veismani Vivaldi Gadalaikus atskaņos Londonā dzīvojošais daudzpusīgais vijolnieks Roberts Balanas. Sazvanīts intensīvā radošā ceļojumā Spānijā, viņš teic, ka ar milzīgu nepacietību gaida šo koncertu, jo sen nav bijis Rundāles pilī un arī ar Sinfonietta Rīga nav ticies kopš lokdauna laika tiešraides koncerta Cēsīs. "Esmu neskaitāmas reizes dzirdējis, kā Gadalaikus spēlē manas māsas, un Kristīne vismaz pāris reižu Rundālē, bet pats tos vēl nekad neesmu koncertā spēlējis. Šis skaņdarbs ir tik universāls un populārs, ka ir dzirdams katru dienu. Savā ziņā ir grūtāk tam pieiet kā izpildītājam, jo ir tik daudz ideju dzirdēts un nu ir jāizdomā, kas ir tieši mans, kā es gribu to prezentēt. Man ir milzīga cieņa pret Vivaldi mūziku un baroka mūzikas tradīciju. Visu neatklāšu, bet varu pateikt, ka noteikti iesaistīšu savu stilu un pieeju vijoļspēlei, izpildījumā apvienojot citu žanru ietekmes."

Savulaik bērnībā bieži uzstājies brīvdabā kopā ar ģimeni, dziedot rokenrolu, bet pērn septembrī spēlēja latviešu mūziķu lielkoncertā Mežaparka Lielajā estrādē. "Esmu uzstājies arī Rundāles pilī, bet vēl kā pavisam mazs dziedātājs kopā ar ģimeni. Toreiz, apmēram pirms 20 gadiem, ģērbušies senlaicīgos tērpos, dziedājām rokenrolu. Ļoti sen neesmu tur bijis, un būs liels prieks atgriezties."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas notiek

Būs nepatikšanas, taču zvaigznes iesaka tās neņemt tuvu pie sirds!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja