Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Vieta blakus dīvai

Renē Flemingai un grupai "Pink Floyd" piešķirta prestižā Zviedrijas mūzikas balva

Ik gadu Stokholmā Zviedrijas karalis Kārlis XVI Gustavs pasniedz izciliem mūziķiem balvu Polar Music Prize, ko mēdz dēvēt par Nobela prēmiju mūzikā. Svinīgā ceremonija, kas notiek Stokholmas koncertzālē, tradicionāli ir īsa un skaista, tajā jūtams ziemeļniecisks atturīgums. Ceremonijai seko bankets Stokholmas greznākajā viesnīcā Grand Hotel. Šogad galvenie varoņi šajā rituālā, kas tiks izpildīts 26.augustā, būs ASV soprāns Renē Fleminga un Lielbritānijas rokgrupa Pink Floyd. Laureātiem tiks piešķirtas arī naudas prēmijas - miljons Zviedrijas kronu (ap 75 000 latu).

Polar Music Prize dibinātājs ir grupas ABBA menedžeris, izdevējs un dziesmu autors Stigs Andersons (1931-1997), kurš šādā veidā iemūžinājis savu piemiņu. Balvas fondu veido S.Andersona atstātais mantojums 42 miljonu kronu apmērā. Polar Music Prize reputāciju lielā mērā veido saņēmēju vārdi - spilgtākās personības klasiskajā/akadēmiskajā un populārajā mūzikā. Runā, ka vienīgais mūziķis, kurš no Zviedrijas balvas ir atteicies, bija Deivids Bovijs - viņš vispār atsakās pieņemt jebkādus apbalvojumus par "mūža ieguldījumu".

Pirms diviem gadiem, saņemot Polar Music Prize, uz vienas skatuves satikās diriģents Valērijs Gergijevs un britu hārdroka grandi Led Zeppelin. Šoreiz gaidāms vēl viens neparasts tandēms - blakus ekstravagantajai operdīvai Renē Flemingai stāsies eksperimentālā roka zvaigznes no Pink Floyd.

Jutekliskums intonācijā


R.Fleminga ir tikai ceturtā sieviete, kurai pasniegs šo balvu (pirmā bija Kanādas mūziķe Džonija Mičela, tad arī krievu komponiste Sofija Gubaiduļina un afrikāņu dziedātāja Miriama Makeba). "Polar Music Prize Renē Flemingai tiek piešķirta, godinot viņas diženo balsi un unikālo stilistisko daudzpusību. Mūzikas pazinējus un visus klausītājus apbur viņas dabiskās un maigās balss skaistums, katra viņas intonācija ir piepildīta ar jutekliskumu. Ar īpašu viegluma sajūtu un meistarību Renē Fleminga aptver plašu repertuāru - no Hendeļa līdz pat jaunajām operām," teikts Polar Music Prize paziņojumā.

Renē Flemingai piemīt dīvas stāja, viņa ir izsmalcināta māksliniece, kura vienmēr izturas ar godu un pašcieņu, tajā pat laikā viņai nav raksturīga augstprātība. Tieši R.Flemingas galā koncerts šā gada 22.septembrī atklās Ņujorkas Metropolitēna operas 125.sezonu (skanēs Dž.Verdi operas Traviata, Ž.Masnē Manonas un R.Štrausa Kapričo fragmenti). Savukārt 2009.gada 9.martā Metropolitēna operā R.Fleminga dziedās A.Dvoržāka operā Nāra, kurā viņas partneris būs Latvijas tenors Aleksandrs Antoņenko Prinča lomā (kopumā Ņujorkā martā paredzētas piecas Nāras izrādes, biļetes pārdošanā - no šā gada 17.augusta).

Ietekmīgie konceptuālisti


"Polar Music Prize grupai Pink Floyd tiek pasniegta par viņu monumentālo ieguldījumu populārajā kultūrā, apvienojot mūziku un mākslu.

Intensīvi eksperimentējot ar skanējumu, viņi iemūžināja veselas paaudzes noskaņojumu un garu. Rokenrola attīstības gaitā tieši Pink Floyd bija tas dzinējspēks, kas atstāja mūžīgu iespaidu uz visiem pārējiem mūziķiem," šādi tiek pamatota britu mūziķu apbalvošana. Pēdējo reizi Pink Floyd dalībnieki (Rodžers Voterss, Deivids Gilmors, Niks Meisons un Ričards Raits) kopā redzēti uz vienas skatuves 2005.gada 2.jūlijā Londonas Haidparkā notikušajā labdarības šovā Live 8 - šī bija viņu pirmā kopīgā uzstāšanās pēdējos 24 gados. Iespējams - arī pēdējā. Mūziķiem ir saspīlētas savstarpējās attiecības, patlaban viņi dod priekšroku soloprojektiem.

Pink Floyd ietekme bija ne tikai muzikāla, bet arī estētiski vizuāla - šī grupa, kuras slavenākie albumi ir The Dark Side of the Moon un The Wall, bija pirmā, kas rīkoja vērienīgus šovus ar teatrāliem elementiem, revolucionāriem gaismas risinājumiem un konceptuālu pamatojumu. Pink Floyd pēdās sekoja Genesis, Yes, Nine Inch Nails, Tool un daudzas citas progresīvā roka komandas. Pink Floyd leģenda dzīvo jau vairāk nekā 40 gadu. Ceremonijā Stokholmā šie mūziķi vēlreiz pierādīs, ka aiz katras leģendas stāv reālie cilvēki, kuri, varbūt, vienkārši ir talantīgāki un veiksmīgāki par visiem pārējiem.

***

Polar Music Prize laureāti


- Pols Makartnijs un Baltijas valstis

- Dizijs Gilespijs un Vitolds Ļutoslavskis

- Nikolauss Arnonkūrs un Kvinsijs Džonss

- Eltons Džons un Mstislavs Rostropovičs

- Pjērs Bulēzs un Džonija Mičela

- Eriks Eriksons un Brūss Springstīns

- Rejs Čārlzs un Ravi Šankars

- Stīvijs Vonders un Janis Ksenakis

- Bobs Dilans un Aizeks Šterns

- Bērts Bakaraks, Roberts Mūgs un Karlheincs Štokhauzens

- Sofija Gubaiduļina un Miriama Makeba

- Kīts Džerets

- Bī Bī Kings un Ģērģs Ligeti

- Žilberts Žils un Dītrihs Fišers-Dīskauss

- Valērijs Gergijevs un Led Zeppelin

- Stīvs Reihs un Sonijs Rolinss

- Renē Fleminga un Pink Floyd

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja