Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Virtuozi no Eiropas operas mekas

Milānas La Scala kamerorķestris I Virtuosi del teatro alla Scala šovakar uzstāsies Latvijas Nacionālajā operā

Februāra sākumā, kad Eiropā plosījās nevaldāmi puteņi, pašā pēdējā brīdī tapa zināms, ka sniega vētras paralizētajā Milānas lidostā ie­strēguši viesi no pasaulslavenā Milānas operas nama Teatro alla Scala - kamerorķestris I Virtuosi del teatro alla Scala. Lidmašīnas todien nevarēja pacelties, un vieskoncerta organizētāja Rīgā - Hermaņa Brauna fonda vadītāja Inna Davidova ar kolēģiem bija spiesta, sagaidot pie mūsu Operas durvīm, atvainoties simtiem klausītāju, kuri darbdienas gaitā nebija dzirdējuši vai interneta portālos pamanījuši ziņu par pēkšņo koncerta atsaukumu. Neraugoties uz mūziķu lielo aizņemtību viņu ikdienas pamatdarbā Teatro alla Scala, tomēr izdevās atrast un izbrīvēt vieskoncertam citu datumu. Tagad orķestris ir klāt un koncertā šodien, 6.aprīlī, plkst.20 Operā priecēs publiku ar V.A.Mocarta skaņdarbiem, kā arī itāļu komponistu fantāzijām un variācijām par V.Bellīni, G.Doniceti un Dž.Verdi operu tēmām. Programmā iekļauts arī itāļu vecklasiķa Alesandro Marčello slavenais koncerts obojai ar orķestri - viens no skaistākajiem šā žanra tradicionālajiem paraugiem.
Nav šaubu, ka Teatro alla Scala (kura nosaukumu ērtības labad bieži lieto saīsinātu: La Scala) ir Eiropas opermākslas meka un simbols. Nav tāda dziedātāja, kurš nesapņotu dziedāt uz šīs skatuves. Šajā kontekstā ar lepnumu jāatgādina, ka La Scala pēdējos gados dziedājuši vairāki Latvijas dziedātāji - Egils Siliņš, Kristīne Opolais, Inga Kalna, jau pēc pāris nedēļām debitēs Marina Rebeka. Senāk tur stažējušies bass Sergejs Martinovs un leģendārais tenors Jānis Zābers.
Teātrim La Scala nav savu pastāvīgo solistu, tāpēc Rīgā sagaidīsim nevis dziedātājus, bet slavenā teātra orķestri, precīzāk - kamerorķestri, kas dibināts pavisam nesen, taču, pateicoties mūziķu meistarībai un sadarbībai ar izciliem mūsdienu diriģentiem, jau kļuvis slavens un pieprasīts kā patstāvīgs ansamblis. Te gan jāpiebilst, ka šis orķestris parasti muzicē bez diriģenta, jo pašā būtībā ir izcilu solistu - teātra orķestra koncertmeistaru - ansamblis ar demokrātiskām muzicēšanas tradīcijām.
Orķestra mūziķi regulāri spēlē operu izrādēs, tomēr viņiem pietiek gan spēka, gan vēlmes, lai līdztekus plašajam operu repertuāram atskaņotu instrumentālus divertismentus, serenādes, baroka un klasicisma laikmeta koncertus un mūsdienu komponistu skaņdarbus. Protams, arī operu transkripcijas, jo tā ir viņu pasaule. Kamerorķestris I Virtuosi del teatro alla Scala ar panākumiem muzicējis labākajos itāļu teātros un tādos festivālos kā Festival di Torrechiara, kas veltīts operas dīvai Renātai Tebaldi, un Boloņas festivālā, kur kopā ar orķestri uzstājās brīnišķīgā dziedātāja Barbara Fritoli. Kopā ar viņu ierakstu kompānijā Sony orķestris ieskaņojis arī savu pirmo albumu. Tas tikko nāca klajā un pilnībā veltīts Luidži Bokerīni mūzikai.
Un tā sešpadsmit mūziķu orķestris jau pošas ceļā uz Rīgu. «Tas ir liels retums, pat unikāls gadījums, jo, ikdienā spēlējot teātrī, doties plašās, ilgstošās ārzemju koncertturnejās nebūtu iespējams,» uzsver Alesio Pianka, koncertaģentūras Studiomusica menedžeris, kurš no itāļu puses atbild par I Virtuosi del teatro alla Scala viesošanos Rīgā. Viņš uz Baltijas valstīm jau reiz atvedis citu lielisku itāļu kamerorķestri I Virtuosi Italiani. Pats būdams mūziķis (vijolnieks ar Maskavas konservatorijas diplomu!), lieliski sapraties ar Hermaņa Brauna fonda vadītāju. Vēlāk tiekoties IAMA (International Artists Management Association) sanāksmē Berlīnē, viņam radusies ideja iepazīstināt rīdziniekus ar Milānas operas mūziķu kamerorķestri - šāda ir priekšvēsture Rīgā gaidāmajam La Scala virtuozu koncertam. Un kas zina - varbūt sadarbībā ar Hermaņa Brauna fondu viņiem nākotnē pat izdosies atvest uz šejieni slaveno dīvu Barbaru Fritoli?4

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja