Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Ābolu ķocis. Katra režisora sapnis – izrāde, kas sasmīdina un liek raudāt

Florians Zellers Ak, tētīt.... Režisors Intars Rešetins. Nacionālais teātris. Nākamās izrādes – 7., 11., 24. maijā, 1. jūnijā  

Henrieta Verhoustinska @@@@@

Intaram Rešetinam viņa trešajā izrādē – šoreiz Nacionālā teātra Aktieru zālē – ir izdevies katra režisora sapnis – izrāde, kas sasmīdina un pamīšus liek raudāt. Nav pat svarīgi, ka situāciju, kurā ik cilvēks var nonākt divreiz – kā bērns un kā vecāks (ko iesākt ar tēti vai mammu, kuri no atbalsta kļuvuši par atbalstāmajiem? Ko iesākt pašam, kad vairs netiec ar sevi galā?) –, izspēlē tēvs un meita – Valdis Lūriņš un Dita Lūriņa –, jo arī pārējie aktieri ir absolūti ticami savās krasajās pārejās no viena emocionālā stāvokļa citā, iztiekot bez naturālisma. Protams, Floriana Zellera luga Tēvs ir brīnišķīga, tieši tik noslēpumaina, lai turētu sasprindzinājumā līdz izrādes beigām: kas notiek pa īstam, kas – slimības skartajā iztēlē? Izrādes veidotāji dramaturga dotajiem lielumiem pievienojuši humora izjūtu, skatītāju smiekliem neļaujot novirzīt sevi uz ampelēšanos. Kā pārsteigums – izcilais režisora Valda Lūriņa aktierdarbs saikni ar realitāti zaudējošā Andrē lomā. Caur plato logu iepazītā kādas ģimenes drāmas šaurā telpa ir scenogrāfa Kristiana Brektes paņēmiens raisīt sajūtu, ka ielūkojamies citu acīm slēptā ģimenes ikdienā un demences skarta cilvēka apziņas šaurībā, kura kļūst aizvien tukšāka, svešāka.  

Mārīte Gulbe @@@@

Viesošanās citā teātrī dažreiz tikai tāpēc vien ir vērtīga, ka jaunpienācējs ierauga māksliniekus ar ieraduma nesavažotu skatu. Intara Rešetina nepretenciozais iestudējums ar cilvēcīgi iejūtīgo vēstījumu galvenokārt pelna atzinību par neordināro galvenās lomas atveidotāja izvēli. Valdis Lūriņš ir Intara Rešetina iestudējuma stiprākā kārts. Un galvenā, jo Ak, tētīt… lielā mērā izvēršas par viņa soloizrādi (viņam arī šie āboli). Valdis Lūriņš pamatīgi uzbūvējis savu lomu, pārdomājis daudzas nianses. Ārēji spēcīgais vīrs ar kaitinošām dominējoša rakstura izpausmēm ir kā karalis, kas zaudē kontroli pār savu dzīvi, pats pār savu atmiņu, beigās kļūdams bērnišķīgs un nevarīgs kā bērns. Florianam Zelleram raksturīgais šķietamības paņēmiens – vai tas, ko redzi, ir īstenība – šoreiz izskan kā nežēlīgs joks, ko izspēlē Alcheimera slimnieka smadzenes. Ak, tētīt… ietver visdažādākās nianses – no komiskas līdz tracinošai un dziļi empātiskai. Laba Zane Dombrovska un Līga Zeļģe trīs dažādās lomās, bet neizteiksmīgi vīriešu tēli – Normunda Laizāna Pjērs un Aināra Ančevska vīrietis. Ditai Lūriņai ir vairākas emocionāli smalkas epizodes, taču, iespējams, personīgās attiecības šai izrādē viņai vairāk traucē nekā palīdz. 


Top komentāri

Paulas Jēger-Freiman rēgs
P
Ūja, ūja - neklupsim tak nu virsū vecvecmammai par "pudamentes" lietojumu poētiskā salīdzinājumā, mēģinot Dainim Ozoliņam paskaidrot, ka izrādes panākumu pudamentei vecvecmammasprāt esmot divi līmeņi - neredzamais ("abpusējā komunikācija") un vēl arī redzamais, smalkākais, ar špicītēm! Tikai - vai pudamente tāpēc nav pudamente, ka ir NEREDZAMA, bet jūtama, jaušama, jo bez kārtīgas pudamentes tā ēka vienkārši nestāvēs (atvainojos par seksuālo konotāciju...)!
Dainis Ozoliņš
D
Fenomens- 5 āboļi !!! Tāpēc atļaujos bezgaumību- 3 izsaucējus sajusmas spraugā. Intars Rešetins- nu, baigais VE-cis un Lūriņš vēl bai-gāks. "Tec, vec, atnes svec', saul' nez ko neuzlec, Diez ko galv' kniest, Die's dos norimsies, Acs' kož, kaul's maļ, Laiks jož ap'kaļ, Galv' sāp kā no vīn', No sav' kap' Līz' smīn. Katr' nakt' tā viņ' jož, Man meln' blakt' dvēs' l kož: Liec nost vec',gaism' svīst, Ēd sav' svec' brok'stīs! ( OJĀRS-Vācietis). Lūriņa, Zeļģe, Dombrovska- TRĪS rozes manā sirdī zied! Bet, gleznā Roze, mīlējis Neviens nav Tevi kairāk, Kā Ērkšķis, kura vairīties Tu centies arvien vairāk! ( Grēviņ-Valdis). Laizāns- Tēviņš, kas ņem ar spēku, Ančevskis- ar maigumu. "Ak, mīļais puika, Kāds TU esi āksts, Tev tieši pretim piebriest zirņa pāksts Un savu atvēršanos, gaidot trīc. Vai Tev nemaz nav viņai jāpalīdz? Ai, plūme pārplīsusē, Kā tā smeķē, Nāk nakts un visus triec mūs mellā zeķē...Un visā pasaulē, kur tikai sprauga, Kāds maigs un mīlīgs kaut ko iespraust rauga... ( Ziedoņ-Imis ). Tas PUTNS izdziedāja visu mani pašu, Tas Putns nebij manis pilnvarots, Un nu es ilgi nedziedāšu, Tik Liels un Milzīgs Klusums man ir dots... ( Ziedonis) Paldies par spārniem, kuŗjam tad, ellē, negribas lidot!? Es arī drusku palidojis, Tā kā gailis, Caur smieklu špricēm piemeklēja Bailis, to rakstījis būs tāds kā Skailis, Pret mākoņiem slej torņa smailis! ( Strādāt negribas, būšu dzejnieks!) Es esmu Dzīvība un Ceļš. TU aicini, seko man, es sekoju, es ESMU! Esiet, mēs JUMS LĪDZ! Abpusēja komunikācija- izrādes panākumu pudaments.
Lelde
L
Tiešām pieci āboli? Nu, nu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja