Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Filmas 45 gadi recenzija. Skaistie gadi

Pateicoties filmai 45 gadi, aktrise Šarlote Remplinga ir karjeras virsotnē un Oskara tuvumā 

Tieši pirms gada Berlīnes kinofestivālā par vienu no lielākajiem mākslinieciskajiem atklājumiem kļuva filma 45 gadi – klusa, šķietami neuzkrītoša britu filma par padzīvojušu pāri, kas gatavojas savām 45 gadu kopdzīves svinībām. Jau pirms Berlīnes festivāla apbalvošanas ceremonijas, kurā abi galveno lomu tēlotāji Šarlote Remplinga un Toms Kortnijs saņēma godalgas kā labākie aktieri, filma bija kļuvusi par programmas vienību, kuru nedrīkstēja palaist garām.

Kas lēni nāk, tas labi nāk: drāma 45 gadi ir nonākusi kinoteātrī Splendid Palace, kura repertuārs pašlaik ir Eiropas paraugkinoteātra cienīgs. Kerola, Pavisam jaunā derība, Dāņu meitene – izcilas filmas, kas spītē globālajai pārliecībai par kino kā (bezdomu/bezjēgas) izklaides mutuļojošo avotu. Te lieliski iederas 45 gadi, kuru aktualizē fakts, ka Šarlote Remplinga par šo lomu ir nominēta Oskaram. Konkurence ir spēcīga, šajā kategorijā ir pārstāvēta Keita Blānšeta par Kerolu, Sīrša Ronana par lomu Rīgā vēl nerādītajā melodrāmā Bruklina, Brī Lārsone par varmākas upura lomu arīdzan Rīgā nerādītajā filmā Istaba un šoreiz, šķiet, pieklājības pēc nominētā Dženifere Lorensa par lomu superslotu izgudrotājai veltītajā biogrāfiskajā filmā Džoja. Šarlotes Remplingas gadījumā pat nav būtiska dilemma – vai viņa saņems balvu vai nesaņems. Izcilā britu aktrise, kura 5. februārī nosvinēja 70. dzimšanas dienu, ir unikāla – ar Oskaru vai bez tā.

Katastrofa dvēselē

Filma 45 gadi stāsta par padzīvojušu pāri, kurš lēni un mīlīgi gatavojas kopdzīves jubilejai. Taču kāda detaļa, kādi līdz šim noklusēti sīkumi no šķietami rāmā, pakļāvīgā vīra pieredzes apgriež kājām gaisā viņu abu teju ideālos 45 kopdzīves gadus. Filmā it kā nenotiek nekas īpašs, nekādi ārējie satricinājumi un globālās katastrofas – viss, kas norisinās ar šo pāri, ir noklusēšanas, līdz galam neizrunāšanas sekas. Kāda sena fotogrāfija apšauba visu šī pāra agrāko pieredzi, laimes un harmonijas sajūtu. Katastrofa notiek sievietes dvēselē, un tā spoguļojas Šarlotes Remplingas plastikā un mīmikā. Nav iespējams verbāli izsekot detaļās tai uzticības un paļaušanās erozijai, ko pārdzīvo viņas varone.

Šarlote Remplinga strādā ar detaļām, tuvplānu spēli – rafinētu psiholoģiskās aktrises ieroču arsenālu –, kam kamera ļauj izsekot līdz vissīkākajai niansei un noticēt bez iebildumiem. Te nediskutēsim, vai tiešām laimīga mūža piepildījums var sagrūt kāda sena notikuma dēļ un vai ir vērts tam ļaut sagrūt. Viens gan – Šarlotes Remplingas tēlojums ļauj noticēt kādas mīlestības pēkšņam galam.

Erotiskās provokācijas

Savās jaunības lomās Šarlote Remplinga drīzāk šokēja ar formu un fizisko skaistumu – niansētība un klusināts spēles stils nebija viņas instrumenti. Aktrises radošais mūžs ir bijis krāšņs un ekstravagants, viņas karjerā bijuši gan triumfa, gan neilgi aizmirstības brīži. Sākusi kā modele, 70. gados Šarlote Remplinga tēloja izaicinošas, erotizētas lomas tā laika provokatīvākajās filmās, piemēram, skandalozajā Nakts portjē/The Night Porter (1974) – drāmā par koncentrācijas nometnes ieslodzītās un nacista sadomazohistiskajām attiecībām. Viņa filmējusies pie slaveniem režisoriem – Lukīno Viskonti, Vudija Allena un citiem.

No Šarlotes Remplingas skandalozo lomu klāsta var pieminēt provokatīvā japāņu režisora Nagisas Osimas veidoto Maksis, mana mīla/Max mon amour (1986), kurā aktrises varone – diplomāta sieva – atrod dvēseles tuvinieku pērtiķī. Šo filmu savā dullajā komēdijā Pavisam jaunā derība (2015) citē beļģu negantnieks Žako van Dormels, parādot Katrīnas Denēvas un milzu pērtiķa idilli. Pēc relatīva aizmirstības posma Šarlotes Remplingas karjerai jaunu elpu piešķīris franču režisors Fransuā Ozons, dāvājot viņai lomas spilgtās filmās – Zem smiltīm/ Sous le sable (2000), Baseins/Swimming Pool (2003), Jauna un brīnišķīga/Jeune & jolie (2013).

Atšķirībā no daudzām kolēģēm, kuras ar milzu piepūli un kosmētisko manipulāciju palīdzību karo par jaunības un dailes iekapsulēšanu, Šarlote Remplinga atļaujas novecot dabiski. Aktrises radošajā kontā ir vairāk nekā 100 lomu. Filma 45 gadi ir sagādājusi viņas karjerā lielāko un nozīmīgāko balvu un nomināciju birumu – par šo lomu māksliniece otro reizi ieguva Eiropas Kinoakadēmijas labākās aktrises balvu (pirmo reizi – par filmu Baseins). Šarlotei Remplingai piestāvētu arī Oskars.

45 gadi/45 Years **** 
Lielbritānija. Drāma. 2015.
Režisors Endrū Heigs
Lomās Šarlote Remplinga, Toms Kortnijs u. c.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Notiks orķestra Rīga bezmaksas koncerti bērniem

No 12. maija līdz 2. jūnijam Rīgā svinēs Ģimenes mēnesi un šīs kultūras programmas ietvaros divas reizes izskanēs orķestra Rīga koncerts Supervaroņi – piektdien, 17. maijā, plkst. 17.00 Kultūras pi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja