Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Filmas Ekskursante recenzija. Bēgšana no Sibīrijas

Lietuviešu drāma Ekskursante uzrunā dramatiski un emocionāli

Aicinām KDi seansa apmeklētājus un arī citus filmas skatītājus paust savu viedokli par Ekskursanti komentāru sadaļā.

Pirmizrādi šonedēļ piedzīvo lietuviešu filma Ekskursante. Tas ir īpašs notikums vairāku iemeslu dēļ. Ja nemaldos, pēdējos divos gadu desmitos šī ir tikai (!) otrā lietuviešu filma, kas nonāk uz Latvijas kinoteātriem (te nerunāju par īpašām skatēm vai festivālu seansiem – arī tie nav biruši kā no pārpilnības raga). 2011. gada opusam par brīvības cīnītāju Tadu Blindu, kas bija veidots nacionālā romantisma tradīcijās un kļuva par kases rekordistu Lietuvā, taču švaki tika skatīts ārpus tās robežām, seko nesalīdzināmi kvalitatīvāks un mākslinieciski augstvērtīgāks darbs. Ekskursante ir filma, kas īpaši spēcīgi uzrunās Baltijas valstu iedzīvotājus – tās tēma ir izsūtīšanas, represijas, ko pret Baltijas valstu civiliedzīvotājiem vērsa Krievijas okupācijas vara.

Būtiski, ka filmas tematiskais nozīmīgums sakņojas gana pārliecinošā režisora Audrus Juzēna (1963) amata prasmē un veiksmīgā tēmas realizācijā.

Filmas galveno varoni iemieso Anastasija Marčenkaite – viņas varone Marija ir gadus desmit veca lietuviešu izsūtītā. Marijas tēvs ir nošauts, māte mirusi lopu vāģī, tāpat kā Marijas nedzimušais brālis, – ceļā uz Sibīriju. Šo informāciju filmas gaitā "komunicēs" arī viens no NKVD činavniekiem, kura aizgādībā likteņa kaprīžu dēļ uz īsu brīdi nonākusi Marija. Pēc sižeta uzbūves Ekskursante ir klasiska ceļa filma, kuras struktūra veidota kā galvenās varones Marijas ceļš no Sibīrijas līdz pat Lietuvai. Marijai izdodas izbēgt no lopu vāģa, šausmās noskatoties, kā aiz viņas upē tiek samesti izsūtīto līķi. Marija bēg, un viss, kas ar viņu notiek šajā vairāk nekā 6000 km garajā ceļā, balansē uz brīnuma un mēmu šausmu trauslās robežas. Marijas mērķis ir nokļūt mājās Lietuvā, lai gan nekādu māju jau vairs nav, – viņas vecāki ir miruši, Lietuva ir kļuvusi tikpat draudīga un sveša kā mežonīgā Sibīrija, kur Marija satiek gan labdarus, gan neģēļus: tiesātu tipu, kurš būtībā izglābj viņu no drošas nāves, gruntīgu veču, kura izvelk, izdziedina pārmocīto, pārsalušo Mariju un iemāca viņai krievu valodu. Viņu nemitīgi kāds paglābj un tikpat bieži kāds arī nodod – turklāt "sociālās maskas" vai "statuss" – zaglis, katordznieks, krievu armijas ģenerālis vai meičapastniece, ārsts, vienaudži no internātskolas utt. – nekādi nedefinē konkrētā cilvēka morāli, tā būtību. Tieši otrādi – tas, kuram vajadzētu būt eņģelim, var izrādīties zemisks neģēlis, un otrādi.

Ja jānosauc, kas ir filmas Ekskursante spēcīgākais arguments – uz patiesiem notikumiem balstītais vēstījums, trauslā un tajā pašā laikā spītīgā Marijas lomas tēlotāja –, jāsecina, ka tieši notikumu neprognozējamība, nespēja uzminēt, ko katrs Marijas ceļā satiktais nozīmēs viņas liktenī. Jebkurš Marijas sastaptais cilvēks var viņu gan nodot, gan piesmiet, gan iznīcināt, gan paglābt – un daudzi izmanto Marijas vājumu. Kāpēc katrs no viņiem rīkojas tā, kā viņš rīkojas, – ir šīs filmas nozīmīgākais aspekts. Kāda būs tava rīcība ekstremālā situācijā, kad ir sabradātas līdz šim skaidrās robežas un, apbruņojoties ar skaļiem patriotiskiem saukļiem, tiek pastrādātas briesmu lietas? Šis jautājums nedod mieru, jo Ekskursante pēdējo nedēļu notikumu kontekstā diemžēl ir kļuvusi ne tikai vēsturiski nozīmīga, bet dzīva un aktuāla.

Filmas spēks ir arī atzītu krievu aktieru zvaigžņu plejāde, katrs no viņiem – kaut vai Itālijā tik populārā Ksenija Rapoporta (mīļākā), Raisa Rjazanova (vecene) vai kolorītie Sergejs Garmašs (ģenerālis) un Igors Savočkins (zaglis) – ir nevainojams savā lomā, nodrošinot Marijas lomas tēlotājai ļoti spēcīgu "fonu". Protams, varētu meklēt "blusas" (atsevišķu varoņu motivācija, izlemjot palīdzēt Marijai, filmas ritms, Baha mūzikas izmantojums), taču šoreiz nav vērts. Filma sasniedz savu mērķi – satriec un satricina. Un nav arī vērts skaldīt matus, kāpēc Latvijas "Sibīrijas filma" (Viestura Kairiša Melānijas hronikas) vēl tikai top, bet lietuviešiem jau ir tapusi. Nav jau vēsturisko tēmu apguves sacensība.

Ekskursante ****
Lietuva. Režisors A. Juzēns.
Lomās Sergejs Garmašs, Anastasija Marčenkaite, Ksenija Rapoporta, Raisa Rjazanova, Igors Savočkins u. c.

Top komentāri

Ieva Brante
I
Pārdomu vakars pēc "Ekskursante". Iesaku noskatīties. Stāsts nav tikai par meiteni vien. Patiesībā, draugi, stāsts ir par to, par ko šodien mūs mēģina pārliecināt, ka tā nav, sacīdami, ka viens neesot cīnītājs. Šī filma (dzīvesstāsts) ir pierādījums tam, ka viens IR cīnītājs. Ka katram sīkam, mazam cilvēciņam ar savu sīku, mazu darbiņu ir milzīga nozīmē Lielā un Varenā monstra iznīcināšanā. Man bail iedomāties pasauli bez šiem vieniem cilvēkiem-cīnītājiem tur, tur un tur... , kas cīnījās par savu pārliecību un vērtību izpratni, kas klusi atbalstīja un "nejauši" palīdzēja, kas ieklausījās sirdīs, nevis pavēlēs. Tāpēc man neviens neiestāstīs, ka viens nav cīnītājs. Totalitārais režīms nežēlīgi vērsās pret šiem vieniem cīnītājiem tieši tā iemesla dēļ, jo tie ļāva tautai redzēt, elpot, ticēt un domāt. Tie bija tautas cerības. Paldies ikvienam šim Vienspatscīnītājs, jo tieši viņu ticība un spēks palīdzēja tad un palīdz mums arī tagad. www.brante.lv
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja