Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 23. maijs
Leontīne, Ligija, Lonija, Leokādija

Teātris.zip piedāvā izrādi Plūdi un saulgrieži Straumēnu skaņās

Sestdien, 7. decembrī, plkst. 21.40 ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu tapušais raidījumu cikls Teātris.zip piedāvā Valmieras teātra izrādi Plūdi un saulgrieži Straumēnu skaņās, informēja televīzijas pārstāve Laura Brokāne. Izrāde veidota pēc Edvarta Virzas poēmas Straumēni motīviem un saņēmusi vietēja un starptautiska mēroga apbalvojumus.

Raidījumā Teātris.zip pirms izrādes viesosies rakstnieka E. Virzas mazmazmeita Diāna Jance un izrādes veidotāji - scenogrāfs un viens no iestudējuma idejas autoriem Reinis Suhanovs, skaņu autors un komponists Jēkabs Nīmanis un aktieris Mārtiņš Meiers.

Par laika ritumu un cilvēkiem poēmā raksta šī mēneša jubilārs Edvarts Virza, kuram 27. decembrī - 130 gadi un kurš uzrakstījis kanonisku vērtību Straumēni, ko daudzi sauc arī par "latviešu Bībeli". Imants Ziedonis šajā kontekstā rakstīja: "Katrai tautai ir vismaz divas lielas dziesmas - viena par varoņiem, otra par mājām. Varoņdziesma - tā, protams, ir teiksma par Lāčplēsi, savukārt Straumēni - tas ir mīts par Mājām."

Valmieras drāmas teātra izrāde, kas veidota pēc Virzas Straumēni motīviem, jau nosaukumā - Plūdi un saulgrieži Straumēnu skaņās izsaka tās būtību. Skatītājus gaida meditatīvs darbs, ko vislabāk pavadīt sveču gaismā un ar karstu tējas krūzi, jo lauku darbi apdarīti, rīt ir svētdiena un laiks pārdomām par laiku un dabas cikla mūžību.

Izrāde saņēmusi Latvijas Teātra gada balvu 2009./2010.gada sezonā kategorijās Gada režisors un Gada muzikālās partitūras autors dramatiskajā izrādē (balva Jēkabam Nīmanim). Baltijas teātru festivālā Lietuvā ieguvusi žūrijas specbalvu par labāko muzikālo noformējumu un Starptautiskā teātra festivālā Kingfestival 2011 (Novgoroda, Krievija) saņēmusi balvu kategorijā Labākais režijas darbs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja