Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Apsēstība ar Džūdu Lovu – tiešraidē no Londonas uz Kino Citadele ekrāna

Ceturtdien, 11. maijā, plkst. 21 uz Rīgas kinoteātra Kino Citadele ekrāna tiešraidē no Londonas Bārbikena teātra būs skatāms izcilā flāmu režisora Ivo van Hoves jauniestudējums Apsēstība ar Džūdu Lovu galvenajā lomā

Izrādes Apsēstība pamatā ir Lukīno Viskonti 1943. gada filma – kino meistara pirmais pilnmetrāžas darbs, kurš aizsāka itāļu neoreālisma kustību. Šī ir ceturtā Viskonti filma (pēc Roko un viņa brāļiem, Dievu mijkrēšļa un Ludviga), kuru Ivo van Hove pārceļ teātra realitātē.

Apsēstība ir Londonas Bārbikena teātra un Ivo van Hoves dibinātā Amsterdamas teātra Toneelgroep kopdarbs. Izrādē piedalās britu un nīderlandiešu aktieri. Galveno lomu atveido Džūda Lovs, kurš uz skatuves sevi spilgti apliecinājis gan Hamleta, gan Henrija V lomā.

Lukīno Viskonti filma Apsēstība uzņemta pēc amerikāņu detektīvliteratūras klasiķa Džeimsa M. Keina romāna Pastnieks vienmēr zvana divreiz (1934), kurš divas reizes veiksmīgi ekranizēts Holivudā. Tā ir erotiskas spriedzes uzlādēta krimināldrāma: pievilcīgs klaidonis Džino (Džūda Lovs) ierodas kādā ceļmalas krogā un benzīntankā, kur satiek īpašnieka jauno, nelaimīgo sievu Hannu (viena no slavenākajām Nīderlandes aktrisēm Halina Reina), kura cenšas bēgt no nabadzības. Viņi sāk vētrainu romānu un nolemj nogalināt Hannas vīru, taču kaisle un noziegums iznīcina viņus pašus.

Ivo van Hove ir viens no nozīmīgākajiem mūsdienu režisoriem. Viņš strādā drāmas un operas teātrī un izmanto gan klasisko, gan laikmetīgo materiālu. Kopumā Ivo van Hove iestudējis vairāk nekā 100 izrāžu. Viņš veido psiholoģiski detalizētas, minimālistiski un stilīgi noformētas izrādes. Flāmu mākslinieks ir viens no retajiem eiropiešiem, kurš guvis atzinību ASV.

Par pērnā gada Aviņonas festivāla sensāciju tika pasludināta Ivo van Hoves izrāde Dievu mijkrēslis (Parīzes teātra Comédie-Française iestudējums), kuras pamatā ir Lukīno Viskonti 1969. gada filmas scenārijs. Par teātra hitu gan Eiropā, gan Ņujorkā kļuvusi Ivo van Hoves iestudētā Artura Millera luga Skats no tilta. Šajā sezonā Londonā visi vēlējās redzēt viņa uzvesto Henrika Ibsena Hedu Gableri.

Par sava mūzikla Lāzars režisoru Ivo van Hovi bija izraudzījies Deivids Bovijs – izrāde no 2015. līdz 2017. gadam tika spēlēta Ņujorkā un Londonā. Ivo van Hove ir sadarbojies ar franču dīvu Žiljetu Binošu (Antigone), drīzumā Londonas Vestendā viņš plāno iestudēt izrādi Viss par Ievu (pēc 1950. gada filmas) ar Keitu Blānšetu galvenajā lomā.  

Izrādi Apsēstība ar Džūdu Lovu Bārbikena teātrī Londonā varēs apmeklēt līdz 20. maijam. No 31. maija līdz 3. jūnijam tā tiks spēlēta Vīnes festivālā, no 8. līdz 18. jūnijam – Amsterdamas Karaliskajā teātrī Carré, no 23. līdz 25. jūnijam – Luksemburgas Lielajā teātrī.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja