Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Ar divām izrādēm Rīgā pie skatītājiem atgriezīsies Valmieras vasaras teātra festivālā tapusī izrāde Kristāla bērni

11. un 12. novembrī plkst. 19.00 Tallinas ielas kvartāla Angārā būs skatāma režisora Elmāra Seņkova izrāde Kristāla bērni, kurā izskan vienas paaudzes jaunu cilvēku stāsti, informēja Latvijas Kultūras akadēmijas pārstāve Aija Lūse

Izrādē piedalās vienpadsmit Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Dramatiskā teātra aktiera mākslas 4. kursa studenti, un šī izrāde tika pirmizrādīta 2024. gada Valmieras vasaras teātra festivāla programmā.

Apzīmējums “kristāla bērni” izvēlēts, jo paaudze, kuras stāsti izskan izrādē, ir daudzšķautņaini kā kristāls – viņi var būt trausli un cīnīties ar mentālās veselības problēmām, viņi var būt arī ļoti caurspīdīgi un ievainojami, viņi var būt ļoti sazaroti un sarežģīti, un viņi ir arī skaisti. Darbs pie izrādes sācies pirms vairāk nekā gada studiju procesā. Studenti strādājuši gan ar dokumentāliem novērojumiem, gan paši veidojuši monologus. Tāpēc izrādē, stāstot par citiem, jaunie aktieri runā arī par to, kas ir patiesi nozīmīgs viņiem pašiem. Izrādes radošajā komandā piesaistīti jauni mākslinieki, kas vai nu ir tikko absolvējuši, vai vēl studē mākslas augstskolās, un ar savu redzējumu palīdz veidot vienaudžu paaudzes portretu.

Teātra kritiķe Ilze Kļaviņa recenzijā par izrādi raksta: “Latvijas Kultūras akadēmijas iespaidīgās izrādes Kristāla bērni spēks bija liktā vienādības zīme starp personisko un māksliniecisko. (..). Visi izteiksmes līdzekļi veiksmīgi fokusējās uz aktieru 4. kursa studentu skatuves darbiem. Turklāt arī Elmārs Seņkovs šoreiz vairāk kā pedagogs, mazāk kā režisors “mira aktieros”, ļaujot topošajiem māksliniekiem atklāties grēksūdzes līmeņa stāstos ar nesaudzīgiem, uz robežas starp dzīvību un nāvi, visu vērtību zaudēšanas, pašcieņas sagrāves sižetiem. Dvēseļu dzīves līdzinājās telpas centrā novietotajam vecajam auto, ko stumda, uz kura guļ, kurā iekšpus savietojas visi vienpadsmit spēles dalībnieki, brīžiem parādoties, brīžiem pazūdot. Mašīna griezās, pret to atsitās, uz tās dejojot priecājās, to pa detaļām analītiski salieca un izjauca. Stāstu kolāžas ar pārvērtībām dalībniekiem bija kā augstsprieguma seanss un atklājums tiem, kuri nezina, ar kādām problēmām dzīvo šī jaunā paaudze.”

Izrādē piedalās 4. kursa aktiermākslas studenti Tomass Ralfs Ābolkalns, Elīna Bartkeviča, Santa Breikša, Dārta Cīrule, Polina Čerņenoka, Matīss Kučinskis, Elizabete Milta, Kristaps Kristers Ozols, Olafs Putrālis, Sergejs Smikovs un Rūdolfs Sprukulis. Izrādes radošajā komandā strādā dramaturgs Ivo Briedis, dramaturga asistente Loreta Kalniņa, horeogrāfe Sintija Skrabe, scenogrāfs un kostīmu mākslinieks Hugo Bērziņš, gaismu mākslinieki Niks Cipruss un Ivars Vācers, muzikālā noformējuma autors un gaismu mākslinieka asistents Aleksandrs Bricis. Izrādi producē Kristīne Freiberga, producentes asistentes Elza Strazdiņa, Ance Bergmane.

Biļetes uz izrādi pieejamas www.ticketshop.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja