Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Daudzdimensionālais cilvēk, kas esi? Wintera stāsts Dailes teātrī, iedvesmojoties no Šekspīra

Kas Viljamam Šekspīram lugā Ziemas pasaka Sicīlija un karaļu cīņas pirms vairākiem gadsimtiem, tas britu režisoram Džefam Džeimsam Dailes teātra jauniestudējumā Wintera stāsts – Silīcija ieleja un virtuālās pasaules pavēlnieku sāncensība mūsdienās.

Varoņa vārdā izvēlētajā pseidonīmā apzināti izmantots simbols "W", ko angļu sarunvalodā lieto ar nozīmi "vinnēt", – tas norāda uz vidi un sabiedrību, kurā valda veiksme un panākumi, konkurence. Apspēlējot šo tēmu un izmantojot atsauces uz mūsdienu sociālo tīklu magnātiem, dzimusi skarba satīra par varu, visatļautību un tehnoloģijām, bet iedvesmas avots ir "ārprātīgākā un neparedzamākā luga" Šekspīra daiļradē.

Šekspīriskās kaislības iestudējumā ir palikušas, jo starp senajiem draugiem – tehnoloģiju guru Leo (Mārtiņš Meiers) un Polu (Artūrs Krūzkops), kuri savā kompānijā radījuši daudzsološu, bet pretrunīgu virtuālās realitātes spēli Bohēmija, – nostājas apmātība un sieviete. Hermione!

Aktrisei Katrīnai Grigai šī ir pirmā nopietnā tikšanās ar Šekspīru. "Domāju, ka tās pamatvērtības, kuras ir lugas oriģinālā, ir palikušas un atspoguļojas iestudējumā. Režisors ir izcēlis galvenās šķautnes, un tās parādām arī katrs individuāli," stāsta K. Griga, kurai izrādē ir Hermiones loma. Par to aktrise saka: "Sieviete ir stūrakmens, pamats, kas rada dzīvību, dod sākumu un beigas. Manuprāt, Hermione, ja skatāmies uz sievieti caur arhaisku prizmu, ir kā krustpunkts. Tas ir interesants lauciņš – saspēle starp patriarhātu un matriarhātu. Iestudējuma procesā secināju, ka Hermione man ļauj pakāpties augstāk savā domāšanā. Tas ir izaicinājums uz dueli pašai ar sevi, impulss pamest savu komforta zonu. Hermiones atslēgas vārdi: celšanās pāri, gribasspēks, taisnīgums, sava vārda brīvība, pašas brīvība un pieņemšana. Hermionei ir brīnišķīgs teksts, kurā viņa runā par māti dabu un zemi, par pirmsākumiem. Tas ir par indivīda realizēšanos ārējā pasaulē, paturot spēku priekš sevis, nevis atdodot sevi citiem."

K. Griga arī piebilst, ka tehnoloģiju, mākslīgā intelekta pasaulē nekas neaizstās emocijas un personību: "Tas ir apbrīnojami, cik daudz cilvēks spēj radīt, esam daudzdimensionālas būtnes. Spējam radīt arī tehniskā veidā, jo ir rīki. Taču cik atļaujam savam apziņas līmenim plesties caur tehnoloģijām? Tās nav īpašās vizionāru brilles, kas ļauj skatīt realitāti citā gaismā, tas vairāk ir par apziņu. Tas, kas mums šobrīd liekas kaut kas mistisks, nākotnē būs norma. Tomēr jaunā realitāte attālina cilvēku no viņa kodola. Un to robežšķirtni jāvar noturēt balansā – kas esi pats? Tas ir Šekspīra jautājums."

Tuvākās izrādes – 24., 25., 31. maijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja