Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Februārī Čehova teātrī pirmizrādi piedzīvos iestudējums Skatuve ugunī

Uz Čehova teātra lielās skatuves 3. februārī gaidāma pirmizrāde Skatuve ugunī, kas top režisores Lauras Grozas vadībā un sola turpinājumu iepriekš aizsāktajai varas un sabiedrības attiecību tēmai, kas caurvij visus teātra jauniestudējumus šajā sezonā.

Skatuve ugunī dramaturģija tapusi patiesu vēsturisku notikumu kontekstā – stāsta fonā atspoguļoti 1937. un 1938. gada notikumi, kuros PSRS Lielā terora ietvaros īstenoja tā sauktās “nacionālās operācijas”, tai skaitā “latviešu operāciju”. Vēstures dati vēsta, ka šo operāciju ietvaros tika arestēti vairāk nekā 22 tūkstoši latviešu, no tiem gandrīz 17 tūkstošiem piespriests nāves sods – nošaušana. Arī Maskavas latviešu teātra Skatuve trupa, kurā spēlēja Eiropā atzītā teātra un mēmā kino aktrise Marija Leiko, bija šīs nežēlīgās statistikas upuri.

Skatuve ugunī pirmizrādes datums nav izvēlēts nejauši – 3. februāris ir šī teātra trupas iznīcināšanas gadadiena, jo 1938. gada 3. februārī tās dalībnieki tika nošauti Butovas poligonā.

Izrādes režisore Laura Groza par jauniestudējumu saka: "Izrāde Skatuve ugunī ir manis veidotā diptiha otrā daļa (pirmā – Ar balles kurpēs Sibīrijas sniegos), kur kopā ar savu komandu turpinām izgaismot pagājušā gadsimta lielākos nakts murgus, kas diemžēl izrādījās cieta realitāte. Atšķirībā no skaudrā izsūtīšanas stāsta šeit tā saucamie “neērtie latvieši” Maskavā ieradās no brīvas gribas, lai dalītos ar savu kultūras telpu svešā valstī, nespējot noticēt, ka tas var izrādīties noziegums.”

Izrāde Skatuve ugunī būs bilingvāla – no skatuves skanēs gan latviešu, gan krievu valoda. Aktieru ansambli šajā izrādē veidos gan Čehova teātra aktieri: Jekaterina Frolova, Veronika Plotņikova, Šamils Hamatovs, Jakovs Rafaļsons, Aleksandrs Maļikovs, Anatolijs Fečins, Konstantīns Nikuļins un citi, gan pieaicinātie aktieri: Inese Kučinska, kura atveidos Marijas Leiko lomu, Mārtiņš Vilsons un Ivars Kalniņš.

Izrādes radošo komandu Lauras Grozas vadībā veido: Artūrs Dīcis (dramaturgs), Mareunrol's (kostīmi un scenogrāfija); Rūdolfs Dankfelds, Miķelis Putniņš (oriģinālmūzikas autori), -8 (videomākslinieks) un Ainārs Pastars (gaismu mākslinieks).

Izrāde ieteicama skatītājiem no 16 gadu vecuma, biļetes iespējams iegādāties bilesuserviss.lv vai teātra kasē Kaļķu ielā 16.

Tuvākās izrādes Skatuve ugunī: 3.02., 4.02., 13.02., 28.02., 20.03., 21.03., 22.03.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja