Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Īroniski kapeņu stāstiņi īru gaumē. Dailes teātrī – ļoti melna komēdija Īru miroņgalva

Ar mazliet baisu, bet intriģējošu nosaukumu Īru miroņgalva pirmizrādi šovakar Dailes teātra Mazajā zālē piedzīvo jauns iestudējums. Vai tas jāsaprot tiešā vai pārnestā nozīmē? "Kā saka, tā arī ir!" apliecina aktieris Lauris Subatnieks.

Laura Subatnieka spēlētais Miks Dauds šajā izrādē ir interesanta loma. "Viņš dzīvo Konemārā – mazā ciematiņā Īrijā. Pirms septiņarpusgadiem autoavārijā gāja bojā viņa sieva. Toreiz Miks pie stūres bija piedzēries, sieva nebija piesprādzējusies. Miks nosēdēja savu laiku cietumā, bet tagad strādā visādus gadījuma darbus. It kā nekas nenotiek? Vēl būs! Ciematiņā ir maza kapsēta, kas atkal ir pilna, vairs nav kur glabāt mirušos, un risinājums ir neparasts – tiek izrakti vecākie līķi. Miks Dauds ir nolīgts šim darbiņam par kapraci. Un tā nu sanācis, ka Mikam jārok laukā arī savas sievas mirstīgās atliekas," sava varoņa tēmu ieskicē Lauris Subatnieks. Paralēli sižetā ir arī otra līnija. Cieminieki, kā jau šaurā sabiedrībā pierasts, baumo, klačojas, un viņu vidū jau no paša sākuma – uzreiz pēc avārijas – klīda runas, ka Mika sieva nebūt nav mirusi avārijā, bet kaut kas nelāgs noticis jau pirms tam. Kad pienācis laiks atrakt viņas kapu, baumas uzvirmo no jauna. Spriedze pieaug – kā nu būs, vai patiesība atklāsies?

Izrādi teātris piesaka kā "ļoti melnu komēdiju". Režisore Eimija Mārčanta ar Dailes teātra komandu kopā jau veidojusi vienu komēdiju – Izrādi, kas saiet sviestā. Lauris Subatnieks gan uzreiz raksturo, ka izrādes atšķiras, jo Īru miroņgalvas (oriģinālā Konemāras galvaskauss) autors Martins Makdona ir slavens ar savām melnajām komēdijām, kur nav tikai jāsmejas par situācijām, notikumiem un pārpratumiem. "Cauri smiekliem ir jēga," piebilst Lauris Subatnieks un atgādina, ka Dailē iepriekš iestudētas Martina Makdonas lugas Klibais no Inišmānas (1998), Spilvencilvēks (2005), Līnenas skaistumkaraliene (2007) un Vienrocis no Spokānas (2013). Martins Makdona ir arī vairāku lielisku filmu scenāriju autors un režisors. Viņa filma Inišerinas lietuvēni (The Banhshees of Insherin) nupat 79. Venēcijas kinofestivālā saņēmusi balvu par labāko scenāriju.

Īru miroņgalva ir reizē drāma un kriminālkomēdija, kur kapsētas humors parādās jaunā gaismā un ar spožu ironiju tiek atainotas ikdienas dzīves ērmotās puses. Uz jautājumu – kā skatītājs izskatās no skatuves puses? – Lauris Subatnieks atbild: "Man jau liekas, ka latviešu skatītājam situācijas ir ļoti saprotamas, kompaktā ciemata vide ir atpazīstama. Visur jau cilvēki vienādi dzīvo – paši rada problēmas, tenko, taisa notikumus, lai dzīve būtu interesantāka."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja