Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Iznācis žurnāla Teātra Vēstnesis ziemas numurs

Neilgi pirms Ziemassvētkiem iznācis žurnāla Teātra Vēstnesis ceturtais jeb ziemas numurs. Tajā kā ik gadu apkopota un publicēta plaša teātra notikumu hronika – izrādes, gada laikā iznākušās teātrim veltītās grāmatas, Spēlmaņu nakts laureāti un piemiņas vārdi aizgājušajiem. Īpašs Reiņa Dzudzilo veltījums Skolotājam Andrim Freibergam šoreiz redzams arī uz žurnāla aizmugurējā vāka. Savukārt uz pirmā – Kaspars Znotiņš Džordana Pītersona lomā izrādē Žižeks. Pītersons. Gadsimta duelis.

Žurnāla Procesa sadaļā fizikas un filozofijas maģistre Sandra Mētra raksta par izrādi Žižeks. Pītersons. Gadsimta duelis un ekonomikas, politikas un zināšanu teorijas skolotājs Matīss Rihards Vilcāns – par izrādi Operācija "Mindfuck" Jaunajā Rīgas teātrī. Teātra zinātnieces Gunas Zeltiņas raksts, kas pievērsies gan abām minētajām izrādēm, gan pārmaiņām Jaunajā Rīgas teātrī, publicēts žurnāla mājaslapā un pieejams ikvienam. Par Dailes teātra izrādi Pusnakts šovs ar Jūdu Iskariotu raksta Didzis Ruicēns, Ģertrūdes ielas teātra Raganu aprakstījusi Ieva Struka, par Kvadrifrona jaunāko veikumu Es eju ārā dārzā reflektē Henrieta Verhoustinska, un Liepājas teātra Yen vērtē Atis Rozentāls.

Kā numura Tēmas – Jaunā drāma un dramaturģija – kurators debitē Teātra Vēstneša redaktors Didzis Ruicēns. Tēma pievēršas dažādiem dramaturģijas izpausmes veidiem, tos visspilgtāk atklāj Jāņa Baloža moderētā apaļā galda diskusija ar Lindu Rudeni, Evartu Melnalksni, Annu Belkovsku un Lindu Krūmiņu, kas daļēji publicēta žurnālā un pilnā apjomā turpinās portālā teatravestnesis.lv, kur lasāma bez maksas. Ieva Estere Zālīte raksta par ukraiņu un baltkrievu dramaturģiju, kas prezentēta interesentiem Ģertrūdes ielas teātrī trīs oktobra vakaros ar nosaukumu Teātris sašķeltas atmiņas laikā. Par telpas, ķermeņa un objekta nozīmi performances iekšējā dramaturģijā raksta Laine Kristberga un Laura Feldberga. Savukārt vizuālo dramaturģiju Kristas un Reiņa Dzudzilo darbos poētiski aprakstījis Reinis Dzudzilo.

Sadaļā Intervijas Edīte Tišheizere sarunājas ar Kvadrifrona aktieri Āri Matesoviču, kurš paspējis piedalīties arī dažādos starptautiskos projektos. Māra Uzuliņa iztaujā Ģertrūdes ielas teātra režisoru Andreju Jarovoju par viņa metodēm un nepieciešamību teātrim kaut ko atņemt, lai tas iegūtu. Undīne Adamaite sarunājas ar šāgada Spēlmaņu nakts skatītāju balsojuma Labākās aktrises titula ieguvēju, aktrisi Elīnu Vāni par mīlestību pret savu teātri, nesamākslotību un atļaušanos iekrist ar seju dubļos balles kleitā.

Portrets veltīts režisorei Kristai Burānei. Par rūpēm, dusmām un ne tikai ar režisori sarunājas dzejnieks Raimonds Ķirķis. Kitija Balcare analizē Burānes pēdējo piecu gadu izrādes apjomīgā portretrakstā, kas žurnālā publicēts daļēji, pilns raksts pieejams portālā teatravestnesis.lv un lasāms bez maksas. Piedāvājam arī ieskatīties Burānes pierakstos no filmas Pasaka par tukšo telpu tapšanas procesa un iepazīties ar režisores radošo dzīvesgājumu.

Rubrika Jaunie teātrī pievēršas diviem daudzsološiem jaunajiem aktieriem – Kitija Balcare raksta par Liepājas teātra Kārli Ērgli, un par Gada jauno skatuves mākslinieci atzīto Ievu Esteri Barkāni raksta režisore Inese Mičule.

Leģendas statusā šoreiz apjomīgs Valdas Čakares raksts par režisora Valentīna Maculēviča Raiņa iestudējumiem Mīla stiprāka par nāvi, Spēlēju, dancoju un Daugava.

Rubrikā Baltijas pieredze Ieva Struka vienā rakstā apskata Oskara Koršunova iestudēto izrādi Guļošie Lietuvas Nacionālajā drāmas teātrī un Jetes Lōnas Hermanis Ēdenes detaļas Igaunijas Kanuti Gildi SAAL.

Rubrikā Ārzemēs – Gunas Zeltiņas atskats uz Tbilisi Starptautisko teātra festivālu Georgian Showcase.

Cerot, ka jauns gads nesīs mieru Ukrainai un pārējai pasaulei, žurnāla veidotāji vēlas atgādināt, ka arī teātris ir daļa no diskusijas par vērtībām un pārmaiņām sabiedrībā. Un teātra pētniecība recenziju, problēmrakstu, sarunu un pētījumu formā ir būtisks diskusijas dalībnieks.

Izdevums tapis ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

VIDEO: Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas

Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas no rudenī gaidāmā studijas albuma, kas tās raibajā vēsturē būs jau septītais. Kompozīcijas autori ir grupas dibinātājs, kopš 1991. gada arī nemainīgs t...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja