Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izsludina konkursu uz Rīgas Krievu teātra vadītāja vietu

Kultūras ministrija (KM) ir izsludinājusi konkursu uz Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra valdes locekļa amatu, paredzot atalgojumu 3414 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas, informēja KM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale.

Janvāra sākumā KM pieņēma lēmumu nepagarināt darba tiesiskās attiecības ar Rīgas Krievu teātra direktori Danu Bjorku un izsludināt konkursu uz teātra valdes locekļa amatu. Šāds lēmums ticis pieņemts, jo KM tikusi saņemta neviennozīmīga informācija par teātra vadību, tāpēc ministrija nolēmusi labāko teātra vadītāju meklēt konkursa formātā, kurā varot piedalīties arī Bjorka.

Pretendenti ir aicināti iesniegt pieteikumus līdz 6. martam. No pretendentiem tiek sagaidīta nevainojama reputācija, akadēmiskā augstākā izglītība vai otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība sociālajās vai humanitārajās zinātnēs, vismaz divu gadu darba pieredze vadošā amatā.

Tāpat no pretendenta tiek sagaidītas valsts valodas prasmes C1 līmenī un vismaz vienas svešvalodas zināšanas vismaz B1 līmenī. Kandidātam uz šo amatu jābūt arī zināšanām un izpratnei par kultūras nozari, īpaši par teātra nozari, zināšanām un izpratnei par valsts kapitālsabiedrības darbību un vadību, tai skaitā finanšu vadību, prasmei prezentēt un argumentēti pamatot savu viedokli.

KM pārstāve atzīmēja, ka tiks vērtētas likumdošanā noteiktās valdes locekļu amata pretendentu kompetences, no kurām kā būtiskākās noteiktas komandas vadīšanas, stratēģiskais redzējums, orientācija uz rezultātu sasniegšanu un lēmumu pieņemšana un atbildība.

Konkursa pretendentiem, kuri tiks izvirzīti vērtēšanai konkursa trešajā kārtā, būs jāiesniedz un nominācijas komisijai jāprezentē teātra turpmākās darbības attīstības piedāvājums pieciem gadiem.

Piedāvājumā jābūt norādītam tā īstenošanas veidam un līdzekļiem, tai skaitā, mākslinieciskās darbības plānam, kas vērsts uz Latvijā un Eiropas sabiedrībā aktuālām tēmām, lai veicinātu piesaisti Latvijas kultūrtelpai un starpkultūru dialoga veidošanos, radošās komandas sastāvam mākslinieciskā plāna īstenošanai un personāla politikas stratēģijai, lai nodrošinātu teātra darbinieku atbilstību darbam valsts institūcijā atbilstoši noteikumiem par valsts valodas zināšanu apjomu un valsts valodas prasmes pārbaudes kārtību.

Pieteikumus teātra valdes locekļa amatam izvērtēs speciāli izveidota nominācijas komisija, kuras priekšsēdētājas pienākumus pildīs KM valsts sekretāre Dace Vilsone, komisijas priekšsēdētājas vietniece - KM valsts sekretāres vietniece attīstības un finanšu jautājumos Baiba Zakevica, komisijas locekļi ir VSIA Jaunais Rīgas teātris valdes locekle Gundega Palma, Pārresoru koordinācijas centra Kapitālsabiedrību pārvaldības nodaļas konsultante Kristīne Priede, neatkarīgā eksperta statusā komisijā pieaicināts Teātra padomes loceklis, Latvijas Teātra darbinieku savienības valdes priekšsēdētājs Ojārs Rubenis.

Pašreizējā Rīgas Krievu teātra valdes locekle Dana Bjorka pauda, ka viņa sāks gatavot pieteikuma dokumentus un konkursā piedalīsies.

Savukārt aicināta ieskicēt teātra nākamo gadu attīstības plānu, teātra vadītāja atzīmēja, ka patlaban tam nav atbilstošs brīdis, jo viņa nebūs vienīgā, kas startēs konkursā. "Man būs konkurenti. Domāju, ka labāk ir izturēt konkursu un tad komentēt par plāniem. Pēc konkursa es varēšu atklāti runāt, bet pagaidām tas viss ir jāpatur noslēpumā, lai konkurss būtu maksimāli objektīvs, jo pārējie konkurenti par savām vīzijām publiski nerunās," sacīja Bjorka.

Lūgta prognozēt, vai konkurence uz šo amatu varētu būt sīva, teātra vadītāja uzsvēra, ka viņai par to nav ne mazākā priekšstata. Viņa ir zināmi iespējamie kandidāti, kas gribētu vadīt teātri un uz šo amatu varētu pretendēt. Bjorka akcentēja, ka konkurss ir izsludināts un katrs gribētājs var pieteikties, savukārt pieteikumus vērtēs komisija, kas izsvērs kandidātu stiprumu vai vājumu.

Kā iepriekš TV3 klāstīja KM valsts sekretāra vietnieks Uldis Zariņš, KM saņēmusi virkni vēstuļu ar sūdzībām par teātra vadību, pārmetot iespējamu lojalitātes trūkumu, nepamatotu darbinieku atlaišanu, kā arī sliktu mikroklimatu un vadības stilu. Vienlaikus saņemtas arī atbalsta vēstules Bjorkai, kas nākušas, kad ministrija, mēģinot saprast, cik objektīvas bijušas sūdzības, lēmusi neturpināt darba attiecības ar teātra valdes locekli.

Zariņš skaidroja, ka kapitālsabiedrības valdes locekļa darba termiņš ir pieci gadi, pēc kā KM kā kapitāldaļu turētāja izvēlējās ar Bjorku šīs attiecības neturpināt, izsludinot jaunu konkursu. KM neesot pretenziju pret teātra direktori - ministrija ir apmierināta ar teātra vadības darbu, mākslinieciskie sasniegumi ir lieliski un finanšu mērķi ir sasniegti, taču jauns konkurss esot veids, kā objektīvi izvērtēt līdzšinējās valdes locekles darbu.

KM aicinājusi Bjorku pieteikties konkursam, kas esot iespēja "sākt visu no baltas lapas", izvērtējot iepriekšējo darbību, un, ja izrādīsies, ka viņa ir spēcīgākais kandidāts, viņa varēs turpināt vadīt teātri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja