Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Izstādē Jūras vārtos būs skatāmi Kristīnes Jurjānes un Inetas Sipunovas darbi no Alvja Hermaņa iestudētajām operas izrādēm

Jubilejas gads teātra nama izstāžu zālēs iesākas ar īpašu izstādi Stopkadrs operā, kas veltīta skatuves tēmai - tajā redzami kostīmu mākslinieces Kristīnes Jurjānes un video mākslinieces Inetas Sipunovas darbi ārpus Latvijas tapušo operu iestudējumiem Zalcburgā, Milānā, Vīnē, kuru koncepta autors un režisors ir Alvis Hermanis.

Izstādē eksponētas Inetas Sipunovas videoprojekcijas, kā arī Kristīnes Jurjānes tērpu skices un oriģināli no Alvja Hermaņa režisētajām teātra izrādēm un operām.

Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs un direktors Alvis Hermanis 2012. gadā atzīts par vienu no 10 ietekmīgākajām desmitgades Eiropas teātra personībām. Saņēmis desmitiem prestižu balvu. Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris (2012), vairākkārtējs Spēlmaņu nakts balvas ieguvējs, saņēmis arī Lielā Kristapa balvu kā labākais aktieris (1987), Lielo Mūzikas balvu (1996) un Izcilības balvu kultūrā (2017).

Kostīmu māksliniece Kristīne Jurjāne studējusi Holandē un Latvijas Mākslas akadēmijā. Veidojusi kostīmus vairākiem desmitiem izrāžu, tai skaitā J. Lūsēna / M. Zālītes Leļļu operai (2008) un Putnu operai (2000), Ž. Bizē Karmenai (2007), G. F. Hendeļa Akīdam un Galatejai (2005), A. Maskata baletiem Bīstamie sakari (2006) un 3X (2001) LNO, T. Tolstajas Soņai (2006), Aspazijas Sidraba šķidrautam, Latviešu stāstiem (2004), kostīmus un scenogrāfiju N. Gogoļa Revidentam. Saņēmusi Teātra savienības balvu nominācijā Gada labākais kostīmu mākslinieks (2002).

Ineta Sipunova studējusi un strādājusi Latvijas Mākslas Akadēmijā. Strādājusi Rīgā, Milānā, Berlīnē, Zalcburgā, Vīnē, Maskavā un Sanktpēterburgā. Sadarbībā ar Hermani ir tapušas Madama Butterfly Milānā (2016), Parsifāls Vīnē (2017), Trubadūrs Zalcburgas festivālā (2014), Jenūfa La Monnaie teātrī Briselē (2014), Così fan tutte Berlīnes Komiskajā operā (2013). Strādājusi arī ar Mārtiņu Eihi, Dž. Dž. Džilindzeru, Ģirtu Ēci, Sonoru Vaici, Elīnu Lihačevu, Mindaugu Karbauski, Andreju Žagaru un citiem režisoriem. Veidojusi pagājušā gada Dziesmu un Deju svētku koncerta Balts scenogrāfiju un video. 2021. gadā Lielo Mūzikas balvu ieguva izrāde Cilvēka balss. Telefons. Veidojusi videomākslas objektus Francijā, Somijā (Raumas biennālē), Vācijā (festivālā Ars Novi) un citur. u. c. Viena no lielākajām ārpustelpu izstādēm tika veidota uz ēku fasādēm tieši Ventspilī 1998. gadā izstādei Ventspils Tranzīts Termināls.

Izstādi teātra namā Jūras vārti organizē Kurzemes filharmonija un tā būs skatāma līdz 8. martam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja