Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Jaunais teātra žurnāls "Teritorija" uztaustīs aktuālu tēmu un skatīsies, no kurienes tā nāk

Turpmāk preses tirdzniecības vietās līdzās žurnāliem Teātra Vēstnesis, Mūzikas Saule, Studija, Kino raksti, Fotokvartāls u.c. radniecīgas tematikas žurnāliem būs ieraugāms arī jauns žurnāls Teritorija — zinātnisks žurnāls par teātri un tā saistību ar citām mākslas jomām.

Izdevēji ir veiksmīgi satikusies domubiedru komanda. Pēc sešu gadu ilgām studijām Berlīnes Humbolta universitātē pamatīgu akadēmisku izglītību ieguvusī un pasaules vējus saelpojusies teātra zinātniece Inga Rozentāle atbrauca atpakaļ uz Latviju.

Ceļi saveda kopā ar režisoru Viesturu Kairišu un viņa savā laikā dibinātās neatkarīgo teātra kompāniju United Intimacy — Maiju Pavlovu, Andreju Jarovoju, Elīnu Ciri, Arnitu Jaunsubrēnu un Ievu Kauliņu. Ideja par teorētisku žurnālu, kas atspoguļotu nevis Latvijas aktuālo dzīvi, bet piedāvātu pētnieciskus rakstus par jautājumiem pasaules kontekstā, bija nobriedusi abpusēji. Par žurnāla Teritorija izdevēju kļuva United Intimacy jumtorganizācija Tarba. Redkolēģijā strādās — Karola Dīra (Vācija), Antje Bude (Kanāda), Inga Rozentāle, Zane Kreicberga, Henrieta Verhoustinska, Viesturs Kairišs, Andrejs Jarovojs, Laura Stašāne.

Profesionālā valoda


"Ko mēs īsti gribam? Kāds būs mūsu pienesums?" — kā izteikdama klātesošo neizteikto jautājumu — kāpēc nepieciešama Teritorija, ja viens teātra žurnāls jau ir, žurnāla atklāšanā galvenā redaktore I.Rozentāle pati pasteidzās uzdod sev šo jautājumu. "Visu laiku Latvijā bija viens profesionālais teātra žurnāls — Teātra Vēstnesis. Un ļoti labi, ka tas bija," I.Rozentāle novērtē žurnāla ieguldījumu Latvijas ikdienas teātra procesa apzināšanā, bet sola ar to nedublēties. "Mēs mēģināsim iedzīt nokavēto, tulkojot profesionālus tekstus un oriģināldramaturģiju, kas nebija iespējams padomju laikos," — tā redaktore, uzsverot, ka lielas izdevniecības to nekad nedarīs.

Žurnāls iznāks divas reizes gadā, un būs strukturēts pēc tēmām. "Mēs uztaustīsim aktuālu tēmu un skatīsimies, no kurienes tā nāk," žurnāla satura pamatprincipu raksturo I.Rozentāle. Katrā numurā būs arī Latvijas teorētiķu un praktiķu viedoklis par doto tēmu. Teritorijas redakciju interesē teātra un citu sabiedrības jomu pārklāšanās — politika, ekonomika u.c. Pirmā numura tēma ir sociālā plastika. Galvenie raksti — Realitātes šovs — parādiet realitāti (Antje Bude); Margarita Zieda intervijā Realitāte ir daudz nopietnāka. Kāpēc tāds nav teātris? meklē Kristofa Šlingenzīfa sociālā temperamenta vaibstus; Jozefs Boiss Īss pirmais ieskats konkrētajā sociālās mākslas darbības laukā; publicēta Elfrīdes Jelinekas luga Bembijlenda. Teritorijas nākamā tēma iecerēta — "aktieris kā zīme". Vaicāta, vai iznākt reizi pusgadā, nav par retu, lai liktu sevi pamanīt, ievērot un atcerēties, — I.Rozentāle piekrīt, ka no mārketinga viedokļa tas tā ir, bet pēc būtības — šāds laika intervāls tā vien ļauj sarežģītos tekstus pārtulkot un redakcionāli sagatavot.

Līdz profesoram


"Mēs vēlamies attīstīt diskusiju kultūru," uzsver Teritorijas redaktore. Lai arī žurnāla pirmais numurs var lepoties ar starptautiski atzītu autoritāšu rakstiem (piemēram, profesore Antje Bude parasti raksta tikai zinātniskiem žurnāliem, bet Teritorijas 1.numuram viņa līdz ar citiem autoriem piekrita rakstīt, vēl nezinot, kam īsti raksta), tas nenozīmē, ka žurnāls būs slēgta elitāru intelektuāļu privātteritorija. Redaktore vairākkārt uzsver, ka ar saviem bakalaura un maģistra darbiem, tulkojumiem un citām idejām redakcijā gaidīti ir arī studenti — gan jaunie teātra zinātnieki, gan politologi, filozofi, sociologi un varbūt vēl kāds no pavisam negaidītas jomas ar pavisam svaigu skatpunktu. Kā nekā teātris ir vienīgā no mākslām, kas tik izteikti atrodas visa cilvēka gara darbību krustpunktā. Atvērtība un kvalitāte — tā žurnāla izdevēji saredz Teritorijas nākotni. Arī pati žurnāla redaktore Inga Rozentāle pirms studijām Berlīnes Humbolta universitātē vispirms absolvējusi Kultūras socioloģijas fakultāti Latvijas Kultūras akadēmijā.

Teātris, kas attīstās


Cik lielā mērā I.Rozentāle ir apmierināta ar žurnālu? "Vizuālais tēls man ļoti patīk," mākslinieces Ievas Kauliņas padarīto slavē redaktore. "Tas bija liels darbs — saprast, kā mēs žurnālu strukturējam, kā gribam pasniegt. Saturiskā ziņā dažas lietas mums ir izdevušās lieliski, dažas lietas gribētos vēl attīstīt. Mums uzrakstīja milzīgu rakstu par šodienas teatralizēto politiku no Toronto universitātes. Lielisks raksts — aktuāls, tajā pašā laikā — zinātnisks. Mums izdevās dabūt interviju ar mākslinieku Kristofu Šlingenzīfu, kas patiešām nav viegli izdarāms, esmu Margaritai Ziedai par to ļoti pateicīga," rakstus, ar kuriem 1.numurā lepojas, īpaši izceļ redaktore.

Vai Latvijā dzimis jauns estētisks strāvojums, kura ideoloģiskā tribīne būs Teritorija? Nē, tā teikt gan būtu pārdroši — iebilst I.Rozentāle. Viņa norāda uz būtisku atšķirību — ap žurnālu ir pulcināti domubiedri, bet ne līdzīgi/identiski domājoši cilvēki. "Man nepatīk nospraust robežas," saka redaktore, viņai tuvs ir "teātris, kas attīstās". To, ka Teritorijas komandas ambīcijas saistās ar jaunas teritorijas iezīmēšanu Latvijas kultūrtelpā, — to gan Inga Rozentāle nenoliedz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja