Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +25 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Jelgavā šonedēļ notiek pasākumi par godu Elzas Radziņas 100. jubilejai

12. februārī plkst. 14. Jelgavas kultūras namā notiks aktrisei, jelgavniecei un pilsētas Goda pilsonei Elzai Radziņai veltīts piemiņas pasākums Es palikšu jums neizdibināma. Elzai Radziņai 100, aģentūra LETA uzzināja Jelgavas pašvaldībā.

Pasākumā piedalīsies teātra zinātniece Rita Melnace, režisore Lūcija Ņefedova, Ādolfa Alunāna Jelgavas teātra aktieri, sieviešu vokālais ansamblis Guns un citi Radziņas talanta cienītāji, daloties atmiņu stāstījumos par viņu.

Līdz februāra beigām Jelgavas pilsētas bibliotēkas nozaru literatūras abonementā skatāma izstāde Teātra karalienei Elzai Radziņai - 100, kurā apkopotas grāmatas un raksti par izcilo latviešu aktrisi.

Savukārt šodien Jelgavas domes vadība, Jelgavas Latviešu biedrības, Jelgavas teātra un iestādes Kultūra pārstāvji devās uz Rīgas Meža kapiem, lai godinātu aktrises piemiņu.

Radziņa (Podniece) dzimusi 1917. gada 10. februārī Harkovā. No 1925. līdz 1929. gadam mācījusies Jelgavas Skolotāju institūta paraugpamatskolā, bet no 1929. līdz 1936. gadam - Jelgavas hercoga Pētera ģimnāzijā. Pēc skolas beigšanas 1936. gadā Radziņa sāk darboties Jelgavas latviešu teātra trupā kā koriste un dejotāja. Pirmā uzstāšanās bija Rūdolfa Blaumaņa lugas Skroderdienas Silmačos uzvedumā, bet 1942. gadā aktrise iestājas Jelgavas teātra studijā. No 1945. līdz 1953. gadam Radziņa ir Jelgavas Drāmas teātra aktrise. 1949. gadā viņa debitē kino ar Raiņa māsas Doras Stučkas lomu Rīgas Kinostudijas filmā Rainis. 1953. gadā viņa īslaicīgi bija Valmieras Drāmas teātra aktrise, bet no 1954. gada strādāja Valsts akadēmiskajā drāmas teātrī.

Aktrise ir nospēlējusi ļoti daudzas teātra un kinolomas, kas viņai nesušas vairākas nozīmīgas godalgas - viņa ir Nopelniem bagātā skatuves māksliniece, Tautas skatuves māksliniece, ieguvusi Triju Zvaigžņu ordeni, Spīdolas balvu, Jelgavas Goda pilsones titulu un citus nozīmīgus apbalvojumus.

Māksliniece mūžībā aizgāja 2005. gada 18. augustā.

Top komentāri

latv. val.
l
"lai dalītos atmiņās PAR VIŅU". Šajā gadījumā solīdāk būtu rakstīt "par savu novadnieci". " IEGUVUSI Triju Zvaigžņu ordeni ". Nav ieguvusi, bet apbalvota, kino jomā arī ar Lielā Kristapa balvu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja