Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Kā lupatu deķis — katrai gaumei

Dailes teātris sagaida jauno sezonu ar apņēmību izturēt

Sezona būs grūta — īsos vārdos iespējams apkopot Dailes teātra direktora Aivara Līņa prese konferencē sacīto. Nemitīgi pieaugot izmaksām un samazinoties skatītāju pirktspējai, nākošo sezonu teātris plāno pārdzīvot, piedāvājot izrādes visām gaumēm. Pieņemts drosmīgs lēmums — par spīti finansiālam riskam, teātris nav palielinājis cenas. Kā atzīst teātra mākslinieciskais vadītājs Mihails Gruzdovs, potenciāls kļūt par lielisku izrādi un finansiālu veiksmi piemīt visām šogad plānotajām izrādēm, tomēr kopumā šī sezona parādīs, kādas vērtības skatītājs Latvijā vēlas redzēt teātrī un ne tikai. "Mēs (teātris — Z.R.) esam skaidri pateikuši, kurā pusē nostājamies."

Kā lupatu deķis

Jaunajā sezonā teātris plānojis iestudēt četrpadsmit jaunu izrāžu. Pirmā priekškaru vērs Rafija Šarta komēdija Manu sievu sauc Moriss, ko Dailē iestudējis Rolands Atkočūns. Plānotie jauniestudējumi ir dažādi gan izvēlētā materiāla, gan režisoru rokrakstu ziņā — no klasikas līdz avangardam, neaizmirstot par muzikāli piesātinātām izrādēm. "Mūs bieži kritizē, ka mūsu repertuārs ir raibs kā lupatu deķis, bez vienota kopsaucēja. Jā, arī šajā sezonā mūsu repertuārs būs ļoti dažāds — lai katrs skatītājs atrastu šeit kaut ko sev. Bet mēs akceptējām tikai tos režisoru piedāvājumus, kas mums garantē ne ārēju spožumu, bet svaigu, negaidītu pieeju teātrim," saka direktors.

Lielajā zālē izrādes šosezon iestudēs gan Mihails Gruzdovs, gan Dž.Dž.Džilindžers. Pirmais pavasarī veidos jaunu Māras Zālītes un Ulda Marhilēviča muzikālo drāmu Priekules Ikars, kas, pēc režisora vārdiem, esot labākais, ko dramaturģe pēdējos gados uzrakstījusi. Savukārt Dž.Dž.Džilindžers Lielajā zālē vispirms novembrī pirmizrādīs Henrija Satona sociālo drāmu Psihs, lai pavasarī iestudētu jaunu izrādi bērniem — Ēriha Kestnera Punktiņu un Antonu. Uz Lielās skatuves atgriežas arī Romāns Kozaks, kurš iestudēs Fjodora Dostojevska Spēlmani.

Mazās formas

Akcents šā gada sezonā Dailes teātrī, šķiet, būs Mazās un Kamerzāles iestudējumi, kā arī Dailes teātra Radošā laboratorija — teātra meklējumi un jaunās teātra paaudzes pirmie skatuves darbi. Zem laboratorijas zīmes Dailes teātris skatītājiem piedāvās Dž.Dž.Džilindžera iestudēto Gabriela Vitkopa Nekrofilu, kā arī Ivana Viripajeva Jūlijs. Kāda maniaka stāsts. Laboratorijā Dailes teātris uzņem arī vairāku jauno režisoru darbus — Anitas Sproģes veidoto Alekseja Slapovska Ne tāds kā visi citi un Lauras Grozas iestudēto Mihaila Bulgakova Suņa sirdi. L.Groza Dailes teātrī iestudēs arī Marka Ravenhilla Shopping & Fucking, savukārt M.Gruzdovs un I.Roga plašākai publikai pavasarī rādīs Dailes teātra topošo aktieru darbu Fjodora Dostojevska Idiotā. 9.studija teātrī ienāk arī ar Mazās zāles izrāžu sarakstā iekļautajām Staņislava Vispjaņska Kāzām. Šī gada Spēlmaņu nakts balvai Gada dramatiskās izrādes kategorijā nominētā studentu izrāde jau no rudens repertuārā.

Mazajā zālē koncertu bērniem Zirņu vakara gaidās veidos Valdis Liepiņš. Pieaugušo auditorijai te trīs pirmizrādes. M.Gruzdovs iestudē Biļanas Srbļanovičas Siseņus — lugu, kura serbu dramaturģei atnesusi Eiropas teātra Jaunās realitātes balvu un iestudēta teju katrā sevi cienošā Rietumeiropas valstī. Kā preses konferencē teica režisors, šī esot teju vai pirmā tik ģeniālā luga viņa karjerā, un latviešu skatītājiem atliek vien gaidīt, kā serbu sarežģītās vēstures atblāzmas mūsdienās sasauksies ar mūsu pašu dramatisko vēsturi un dzīvi šodien. Kārlis Auškāps iestudēs Tenisija Viljamsa Tas īsais pielāgošanās laiks, bet Mirčas Eliades Pie čigānietēm veidos Viesturs Kairišs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja