Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Latvijas teātra skatē šogad JRT, NT un jaunie režisori

Latvijas Jaunā teātra institūts no 27.aprīļa līdz 30.aprīlim rīko gadskārtējo Latvijas teātra skatu ārzemju profesionāļiem – festivālu producentiem un lūgtajiem viesiem. Šī gada skates programma izceļas ne tikai ar kvalitatīvu, bet arī plaša spektra teātra izrāžu piedāvājumu, apliecinot, ka aizvadītā pusotra sezona Latvijas teātros ir bijusi mākslinieciski rosinoša.

Programmā gan Alvja Hermaņa jaunās un starptautiski mazāk zināmās izrādes, gan Viestura Meikšāna, Māras Ķimeles un Kirila Serebreņņikova darbi. Pirmo reizi pārliecinoši un plaši pārstāvēti neatkarīgie teātri, piesakot jaunāko režisoru paaudzi.

Nacionālās teātra kultūras skates tiek rīkotas regulāri ar mērķi starptautiski popularizēt Latvijas teātri, ieinteresējot teātra profesionāļus par tām izrādēm, kas piemērotas festivālu formātam. Līdz ar to uzsvars tradicionāli tiek likts uz teātra formas inovatīviem meklējumiem un starptautiskā kontekstā konvertējamām izrādēm. Visas skates izrādes tiek tulkotas angļu valodā.

Kā ierasts visplašāk skates programmā pārstāvēts starptautiski labāk zināmais Latvijas teātris. JRT rādīs ne tikai jaunos, aprīlī pirmizrādi piedzīvojušos A.Hermaņa iestudējumus Melno pienu, Ziedoni un Visumu un plašāk Eiropā nerādīto A.Hermaņa un Viļa Daudziņa kopdarbu Vectēvs, bet arī Regnāra Vaivara iestudētos Bračkas (R.Vaivara un Dāvja Kaņepes dramatizējums pēc Luskino Viskonti filmas Roko un viņa brāļi) un Māras Ķimeles Jāņonkuli (A.Čehova Tēvoci Vaņu). Valmieras Drāmas teātri skatē pārstāvēs Viestura Meikšāna iestudējums Vīns un nezāles, kas tapis pēc Sema Mendesa filmas Amerikāņu skaistums motīviem, bet Liepājas teātri – Mārtiņa Eihes Kauja pie... – laikmetīgs Jāņa Poruka Kaujas pie Knipskas lasījums.

Jauno latviešu neatkarīgo teātri skatē pārstāvēs M.Eihes un Kristas Burānes kopdarbs – neatkarīgās teātra grupas Nomadi izrāde Vasaras sala pēc Tūves Jansones romāna motīviem, Ineses Mičules festivāla Homo Alibi programmā Prove veidotais ... stāsti man par... ar Dailes teātra aktierkursa absolventiem lomās un Vladislava Nastaševa Dirty Deal Teatro veidotā Mitjas mīlestība. Latvijas dejas teātri reprezentēs Branko Potočana veidotā, United Intimacy producētā Mannersache. Visbeidzot Latvijas Nacionālais teātris rādīs Kirila Serebreņņikova iestudētās Nikolaja Gogoļa Mirušās dvēseles.

Programmu Latvijas Jaunā teātra institūts veido sadarbībā ar Latvijas teātriem. Skati šogad atbalsta Kultūrkapitāla fonds, Gētes institūts Rīgā un viesnīca Alberts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja