Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Mārtiņš Eihe pamet Liepājas teātri

Tikpat negaidīti, kā pametis Valmieras Drāmas teātri aizvadītās sezonas vidū, no Liepājas teātra atvadījies režisors Mārtiņš Eihe, kurš kopš februāra bija tā mākslinieciskais vadītājs. Atlūgumā minēta nespēja savienot dzīvi Rīgā un Liepājā. Konflikta nebija — uzsver gan M.Eihe, gan teātra direktors Herberts Laukšteins. Tomēr ne vienu, ne otru šāds iznākums nepārsteidz.

M.Eihes pāriešana darbā uz Liepāju saistījās ar cerībām teātri mākslinieciski atjaunot. Sezonas otrajā pusē M.Eihes režijā tapa Kauja pie... — laikmetīgs Jāņa Poruka Kaujas pie Knipskas lasījums ar topošajiem Liepājas teātra aktieriem. Izrāde izvirzīta Spēlmaņu nakts balvai kā Gada izrāde bērniem un jauniešiem. "Protams, žēl. Bet lēmums bija mans," saka M.Eihe. Kaut arī viņš Liepājā veidos repertuārā jau ieplānotus darbus — Gunāra Priedes Trīspadsmito, Aleksandra Volodina Piecus vakarus, Ziemassvētku koncertu un Teātra dienas pasākumu, teātri M.Eihes personā pamet ne tikai mākslinieciskais vadītājs, bet arī štata režisors. Turpmāk M.Eihe uzmanību veltīšot darbam radošajā apvienībā Nomadi, kopā ar Kristu Burāni strādājot pie teātra festivāla bērniem, kas pirmo reizi skatītājus uzrunās 2010.gada maijā, kā arī domās par jaunu kinoprojektu. "Naudas ziņā nevarēju atļauties strādāt Liepājā. Bet ir arī otrs aspekts. Herberts gan saka — tā nav, bet es jūtu: mēs katrs skatāmies savā teātra virzienā. Labāk bija ātrāk šo situāciju atrisināt, lai katrs nevelk uz savu pusi, jo pusoficiāli skaidrs, ka valsts dotācijas teātrim nebūs. Līdz ar to ir jāskatās, kam un ko mēs piedāvājam."

M.Eihes atlūgums H.Laukšteinu neesot pārsteidzis: "Domstarpību nav, bet situācija ir tāda, kāda ir. Teātrim jāpaiet pretī publikai, repertuārs veidots ar tādu uzstādījumu." Līdz ar to M.Eihes plāni par teātra modernizāciju ilgtermiņā, par ko režisors stāstīja pavasarī, patlaban ir lieki. "Vakance būs tukša. Repertuārs sastādīts, kandidātu nav." H.Laukšteins gan esot pārliecināts, ka teātrim nepieciešams spēcīgs mākslinieciskais vadītājs, bet "dzīve ir pierādījusi, ka var arī grupa".

Liepājas Kultūras pārvaldes vadītāja Līga Vīksna apliecina, ka ar 2010.gadu teātrim, visticamāk, tiks samazināta valsts dotācija. "Par to, ka tās nebūs vispār, runāts netiek," viņa uzsver.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja