Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Morāles jautājumi kara apstākļos. Mākslas un individuālā līdzatbildība izrādē Maigā vara

Latvijas Nacionālā teātra Jaunajā zālē šovakar gaidāma pirmizrāde Matīsa Kažas un Elzas Martas Ružas izrādei Maigā vara.

Stāsts vijas ap notikumiem un emocijām prestižā Eiropas teātra festivālā, kurā kā atklāšanas notikums iecerēta slavena krievu izcelsmes režisora izrāde par iekarotāju Tamerlanu. Īsi pirms pirmizrādes radošajai komandai pievienojas jauna teātra māksliniece Tīna no Polijas (viņu atveido Marija Luīze Meļķe). Tīna cer, ka šis notikums būs būtisks pagrieziens viņas karjerā. Bet, kad viņa uzzina, ka pasākums tiek finansēts no Krievijas naudas un pret izrādi sāk protestēt ukraiņu mākslinieku kopiena, Tīna nonāk nepatīkamu patiesību un sarežģītu izvēļu labirintā – vai piepildīt sapni par karjeru, asistējot ietekmīgajam režisoram, vai novērsties.

"Tie ir morāles jautājumi, kas šobrīd ir ļoti aktuāli," uzsver aktieris Matīss Budovskis. Vēl pavisam nesen bija asas diskusijas par māksliniekiem, kuri kaut kādā veidā neatkarīgi no viņu atrašanās vietas saistīti ar agresoru zemi. "Mēs no viņiem gribam dzirdēt skaidru vēstījumu par attieksmi, pārliecību. Ir arī apolitiski mākslinieki, kuri tā arī pozicionē, ka grib izvairīties no savas nostājas paušanas, bet darīt savas lietas, būt mākslā. Taču vai šobrīd tas ir pareizi? Emocionāli to var mēģināt saprast, tomēr dzīves konteksts, apstākļi, kuros dzīvojam, liek izdarīt izvēli," vienu no izrādes tēmām vispārina Matīss Budovskis. Viņš izrādē atveido jaunu, talantīgu krievu izcelsmes režisoru Kristoferu Mārlovu. Interesanti, ka arī pats Matīss ikdienā profesionāli darbojas gan aktiera, gan režisora "lomā". Tagad gan dominējot aktiera stīga, Nacionālajā teātrī uz skatuves viņš kāpis jau studiju laikā. "Režiju esmu mācījies praksē, asistējot izrādēs Liepājā," M. Budovskis piebilst.

Debija teātrī savukārt ir izrādes režisoram, vairāku spēlfilmu autoram Matīsam Kažam. Viņa filmās teātris nosacīti tiek "pievilkts" pie kino. Nu ir otrādi! Matīss Budovskis atklāj, ka režisors no kino pasaules izrādē piesaistījis videomākslinieku un operatoru Aleksandru Grebņevu. Operators darbojas uz skatuves, sadarbojas ar scenogrāfi Kristinu Rezvihu un aktieriem. "Ir mijiedarbība, jo spēlējam gan dzīvajā, gan kamerās! Process ir ne tikai saturiski interesants, bet arī vizuāli neparasts," tā par izrādi Maigā vara saka aktieris. "Izrādē skatītājs līdzīgi kā Tīna nonāks situācijās, kuras viņš redzēs tikai daļēji, skatīsies tikai to, ko viņam vēlas parādīt operators, atkarībā no vietas, kuru viņš ieņems zālē," norāda režisors Matīss Kaža.

Tuvākās izrādes – 10., 21., 22. novembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja