Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Nacionālajā teātrī top Jāņa Jaunsudrabiņa "Aijas” iestudējums

14.maijā plkst.18.30 Latvijas Nacionālā teātra Aktieru zālē notiks režisors Mihaila Kublinska jauniestudējuma "Aija" pirmizrāde, informē teātra sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva. Iestudējumā, kura pamatā ir Jāņa Jaunsudrabiņa triloģijas "Aija" dramatizējums, piedalās aktieri Liene Gāliņa, Mārcis Maņjakovs, Ainārs Ančevskis, Līga Vītiņa, Lolita Cauka, Māra Zemdega, Uldis Norenbergs, Daiga Kažociņa un Ģirts Jakovļevs. Iestudējums ir režisora M.Kublinska 70 gadu jubilejas izrāde.

I.Vasiļjeva atgādina, ka šis J.Jaunsudrabiņa darbs ir viens no populārākajiem mīlestības stāstiem latviešu literatūrā - nepārvaramas kaislības samezglojums starp Aiju, viņas vīru Jāni un kaimiņu Aizupju Juri ir gana neparasts latviešu mentalitātei, jo tā centrā ir liktenīgā sieviete, kuras vitalitāte un miesas krāšņums ir spēcīgāki par visiem tabu, kurus mūsu nācijai uzlikusi kā ziemeļnieku atturīgā daba, tā zemnieciskā izcelsme un kristīgā audzināšana. Ne velti šis stāsts ekranizēts pat divas reizes un pabijis arī uz teātra skatuves.

Iecere iestudēt šo izrādi M.Kublinskim radusies jau 2003.gadā, un, lai gan parasti "Aijas" dramatizējumi tiek veidoti it kā no Aijas skatupunkta, M.Kublinska uzvedumā viss centrējas ap Jāni un "caur Jāni" (aktieris Mārcis Maņjakovs) — par Jāni un viņa dzīves sievietēm, par Jāni un viņa gribēšanu dzīvot un nespēju izdzīvot. Režisors vēlējies kaut daļēji noņemt visu to asarainību un sentimentu, kas valda gandrīz visā latviešu klasiskajā literatūrā. "Es gribētu, lai būtu tā — jo tālāk iet "Aijas" notikumi un jo ciešāk samezglojas mezgli, jo lielāks ir traģifarss. Un finālā, kur Jānim vajadzētu raudāt, viņš smejas. Citas izejas viņam nav. Es negribu cilvēkus izlaist no zāles tumšus un depresīvus," pauž režisors.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja