Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Nolikt priekšstatus un iepazīt no jauna

Daugavpils teātris atklāj sezonu ar iestudējumu Raudupiete

Rūdolfa Blaumaņa traģisko un skumjo noveli par Raudupieti, šķiet, zina visi, un katram ir savs viedoklis par atraitni, kurai pašas spēkiem jārūpējas par saimniecību un vārgo dēlēnu Matīsiņu. Kad sievietes dzīvē ienāk vīrietis, uzjundī kaislības. Cerot uz savu laimi, viņa ir gatava upurēt pašas dēlu. Un te nu viedokļi dalās, jo katram ir savs redzējums. Arī rakstnieku versijas atšķiras. Savu lugu 1914. gadā, iespaidojoties no R. Blaumaņa noveles, sarakstījusi arī Anna Brigadere.

Režisors Juris Jonelis materiālu, ko varētu iestudēt, meklējis kādu pusgadu. Daugavpils teātrī viņš iepriekš jau veidojis izrādi Purva bridējs(-i), tradicionāli neizvēloties lugu Ugunī, bet gan Blaumaņa noveles dramatizējumu, ko radījusi Agnese Rutkēviča. "Teātri uzrunāja ideja par Blaumaņa pētniecību vairākās daļās, atklājot citu autoru skatījumu. Tēmas – mīlestība, atbildība, piedošana – ir svarīgas un aktuālas vienmēr, bet būtiski ir uz tām paskatīties no citas puses," stāsta režisors. Jaunajā Daugavpils teātra izrādē Raudupiete, kas šīs nedēļas nogalē sāka ceļu pie skatītājiem, viņš šoreiz izvēlējies iestudēt Annas Brigaderes interpretāciju. "Tas ir kā cikla turpinājums," viņš paskaidro.

Abos darbos tiek pretstatīta sieviete māte un kaisles sieviete, divas dziņas, kas plosa galveno varoni. Taču Brigaderei ir cits skatījums uz sievietes dzīvi un likteni, kamēr Blaumanis ir reālistiskāks un nežēlīgāks. Brigadere situāciju ataino no sievietes viedokļa – varbūt ne maigāk, bet mēģinot attaisnot Raudupietes rīcību. "Šajā darbā nozīme ir piedošanai: galvenokārt spējai piedot sev, sniedzot iespēju dzīvot, nemitīgi nešaustot sevi par pagātnes grēkiem," atzīmē J. Jonelis un norāda, ka iestudējumā Raudupiete galvenais motīvs ir likteņa jautājums un katra personīga tā ietekmēšana, kā arī tas, cik lielu lomu spēlē sabiedrība brīdī, kad cilvēkam jāpieņem lēmums.

J. Jonelis skaidro, ka trešais spēks, kas veido izrādi, ir aktieri, kuriem ir sava pieredze, attieksme un viedoklis. Raudupietes lomu atveido aktrise Kristīne Veinšteina, Kārļa –  Vadims Bogdanovs, pārējās lomās darbojas Emīls Gailums, Ritvars Gailums, Egils Viļumovs, Zanda Mankopa, Olga Maksimova, Nikolajs Gedzjuns, Miroslavs Blakunovs. "Trupa veido savu stāstu. Piemēram, Kārļa lomu spēlē krievvalodīgs aktieris Vadims Bogdanovs, kuram par Raudupieti, kas katram latvietim kopš skolas sola zināma, līdz šim nav bijis priekšstata," stāsta režisors. Viņš iesaka tiem, kuriem liekas, ka neko jaunu par Raudupieti nevar uzzināt, nākt uz izrādi, aizmirstot visus priekšstatus par šo darbu.

Vēl viena piebilde – latviešu valodā veidotais iestudējums paredzēts skatītājiem, kuri vecāki par 14 gadiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja