Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Norisināsies piecu Latvijas Nacionālā baleta simtgadei veltītu īsfilmu pirmizrāde

Programmas Kino un balets noslēdzošajā seansā Pirms priekškara 20. novembrī plkst. 16.00 Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē notiks piecu īsfilmu pirmizrādes, informēja Latvijas Nacionālās operas un baleta sabiedrisko attiecību vadītāja Irbe Treile.

Režisori Katrīna Neiburga, Ineta Sipunova, Juris Pakalniņš, Uģis Olte un Ivars Zviedris radījuši Latvijas Nacionālā baleta simtgadei veltītas īsfilmas. Piecās vizuālās ainavās ietērpts gan baleta krāšņums, gan ikdiena – īpašu uzmanību pievēršot baleta mākslinieka ķermenim un psiholoģiskajai pasaulei. Filmas tapušas ar Valsts Kultūrkapitāla fona atbalstu.

 

Programma 

PLECI UZ LEJU, GŪŽAS UZ AUGŠU

Režisore Katrīna Neiburga

Ideja īsfilmai radās atklātas sarunas laikā ar baletdejotāju Annu Lauderi, kura kādā patīkamā vasaras vakarā Miķeļtornī režisorei atklāja, ka, skatoties uz sevi spogulī, nekad neesot bijusi apmierināta ar to, ko redz. Režisore skatījās uz vienu no skaistākajiem un graciozākajiem cilvēkiem, ko pazīst, bet izrādījās, ka baletdejotāja profesija liek sevi pamatīgi apšaubīt un spēcīgi kritizēt visu mūžu. Ķermenis un balets, sapnis un murgs ir ļoti interesanta tēma šajā ķermeņa pozitivitātes (Body positivity) laikmetā.

 

BALETS. ENERĢIJAS UN NEZŪDAMĪBAS LIKUMS

Režisore Ineta Sipunova

Kas rodas, skatītāja acu skatienam saskaroties ar dejotāju kustību skatuves telpā?
Fizika apskata jautājumu par enerģijas nezūdamību. Enerģija nezūd un nerodas no jauna, tā tikai pārvēršas no viena enerģijas veida citā vai pāriet no viena ķermeņa uz citu. Informatīvi emocionālais lādiņš, ko ģenerē mūzika un izrādei piešķirtā saturiski emocionālā noskaņa, pāriet uz skatītāju. Arī skatītājs atnāk ar savu lādiņu – un notiek apmaiņa. Tas ir mūžīgais aplis, kas liek skatītājam atgriezties vēl un vēl, lai saskartos ar šo apmaiņu. Un tā jau vairāk nekā piecsimt gadu pasaulē un nu jau veselu simtgadi Latvijā.

 

AIZ

Režisors Juris Pakalniņš

Filma par to, kas notiek AIZ Gulbju ezera.

 

AIZ PRIEKŠKARA

Režisors Ivars Zviedris

Pirms krīt priekškars, baletdejotāju nervi un muskuļi tiek smalki noskaņoti dejai – kā mūzikas instruments. Dejotāju domas savienojas ar ķermeni, lai izdzīvotu 20. gadsimta baleta dižgara Vāclava Ņižinska likteņstāstu. Jūlija Brauere šo stāstu pārdzīvo īpaši.

 

AUST

Režisors Uģis Olte

Filma veidota kā sirreāla, tēlaina kino glezna, kas Latvijas vasaras pilnbrieda ainavā izspēlē mūžīgo gaismas un tumsas mijas ciklu, izmantojot Latvijas Nacionālā baleta dejotājus un Elzas Leimanes radīto horeogrāfiju kā galvenos izteiksmes līdzekļus. Filmā nav dialogu, viss vēstījums veidots tikai ar vizuāliem un muzikālās stāstniecības paņēmieniem.

Biļetes uz seansu Pirms priekškara var iegādāties LNOB kasēs un internetā www.opera.lv

Latvijas Nacionālā baleta simtgades kulminācija būs 1. decembrī, kad uz Lielās skatuves notiks spožs galā koncerts. Līdz 27. novembrim Latvijas Fotogrāfijas muzejā skatāma baleta simtgadei veltīta izstāde. Novembra nogalē iznāks Latvijas Nacionālā baleta simtgadei veltīta grāmata Gadsimts vai viens mirklis?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja