Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Par sociuma važām un mūzikas dabu. Dailes teātra sezonu sāk kostīmdrāma Farinelli un karalis

"Izrāde Farinelli un karalis ir par duālo cilvēka dabu, par sociumu un par dabiskumu. Par to, ka viens cilvēks, šajā gadījumā karalis, vēlas izrauties no savas sociālās lomas, kas viņam uzlikta. Viņš vēlas būt tuvāk dabai, saplūst ar to, bet sociums neļauj, neļauj cilvēkam būt viņam pašam. Cilvēki apkārt gaida no karaļa, lai viņš atbilstu šim titulam, viņš nedrīkst būt savādāks," aktrise Rēzija Kalniņa stāsta par Dailes teātrī iestudēto mūsdienu britu autores Klēras van Kampenas lugu.

Luga aizved uz XVIII gs. Spānijas karaļa Filipa V galmu, kad tur ierodas dievišķās balss īpašnieks – slavenais itāļu kastrāts Farinelli, lai ar savu balsi dziedinātu karaļa depresiju un paranoju. Farinelli lomā iejutīsies aktieris Artūrs Skrastiņš un soprāns Rūdis Cebulis. Spānijas karaļa Filipa V lomā – Ģirts Ķesteris.

Rēzija Kalniņa savukārt izrādē atveido mīlošo Izabellu Farnēzi, kura arī ir pakļauta savai lomai šajā duālajā situācijā. "Tā ir sievietes dabu izsakoša loma. Viņa ar zobiem un nagiem turas pie tā, lai viss būtu labi. Saturēt pasauli kopā, sekot savam vīram, šajā gadījumā – uz mežu," ieskicē aktrise. Izabella ir sava vīra atbalsts? "Nē, viņa nevis atbalsta, bet dara visu, kas, viņasprāt, ir nepieciešams, lai saturētu dzimtu, ģimeni, tautu, valsti. Sieviete ir atbildīga. Un tā tas bija gan tajā gadsimtā, gan šajā gadsimtā. Viesturs Kairišs ir ļoti intuitīvs režisors un laikmetīgs mākslinieks. Paralēles ar mūsdienām var savilkt nepārprotami. Šis atkal ir viens no stāstiem, kas runā ar šo laiku – kur esam nonākuši, cik tālu esam aizgājuši, un kādas ir mūsu iespējas atbrīvoties," teic R. Kalniņa. Baroka laiks bija ļoti teatrāls, mūsdienās viss ir nogludinātāks. "Uniseksīgāks!"

Izrāde ir muzikāla kostīmdrāma. "Operas žanrs režisoram ir tuvs, un esmu priecīga, ka to kopā ar Jura Vaivoda mūziku viņš ienes arī šajā inscenējumā. Jā, režisors inscenē, un tas ir rets talants," saka R. Kalniņa. Skaudrs smeldzīgums lugā mijas ar asprātību un humoru, liela vieta izrādē būs arī mūzikai. Vai aktrisei būs jādzied? "Man uzdots uzdevums otrajā cēlienā kaukt kā valim. Mans vīrs [diriģents Ainārs Rubiķis] to man solīja iemācīt. Un vispār uzdevumi ir interesanti, jo tie ved ārā no rutīnas," atklāj R. Kalniņa. "Tērpi arī! Tie ir grandiozi. Kostīmu māksliniece Kristīne Jurjāne ir atbildīga, profesionāla. Protams, šos tērpus velkot uz skatuves, es apbrīnoju tā gadsimta sievietes, kas ar visu šo nastu varēja pārvietoties. Bet tas tik ļoti palīdz lomai."

Farinelli un karalis pirmizrāde – 18. septembrī. Tuvākās izrādes – 11., 12. un 28. oktobrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja