Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Raganu medības Dailes teātrī

Vēsturiska īstenība, mistiska realitāte izrādē Salemas raganas

Kādas ir asociācijas, dzirdot vārdu "ragana"? Aktrise Ilze Ķuzule-Skrastiņa, nojaušot, ka tas sarunas sākumā netiek jautāts saistībā ar jauno Dailes teātra izrādi Salemas raganas, vispārinot atbild: "Pirmās asociācijas man ir no bērnības. Tautas pasakās šis tēls bija kā salīkusi večiņa, bet bija arī brīnišķīga grāmata Mazā raganiņa. Šis tēls ir mitoloģizēts. Es laikam tomēr teiktu, ka ragana ir ārkārtīgi skaists un interesants sievietes tēls, kas dejo ap ugunskuru."

Bet Salemas raganas? Savā lugā ar oriģinālo nosaukumu Smags pārbaudījums, kas nu iestudēta un 1. februārī piedzīvos pirmizrādi uz Dailes teātra skatuves, dramaturgs Artūrs Millers raksta par notikumiem Amerikas ciematā Salemā XVII gs. beigās. Tur raganu prāvās par buršanos tika apsūdzēti un nāvē aizsūtīti neskaitāmi cilvēki. "Par pašu prāvu neko daudz nezināju, bet iestudējuma sakarā sāku lasīt un sapratu, ka tā ir ļoti sarežģīta situācija. Tas viss notika pa īstam," teic aktrise. "Tieši vēsturiskā sajūta aktieriem un režisorei (Laurai Grozai-Ķiberei), strādājot ar šo tēmu un tēliem, uzliek atbildību. Tas jādara ar lielu pietāti un cieņu." Ilze iepriekšējos lugas iestudējumus Latvijas teātros nav redzējusi, filmu sākusi skatīties, bet, lai neiespaidotos, tā arī nav līdz galam noskatījusies. "Gribēju izvairīties no ietekmes, daudz esmu dzirdējusi par Oļģerta Krodera iestudējumu."

Stāsts ir vienkāršs. Salema ir liekulības pārpilna pilsētiņa, kurā dzīvo tikumīgas sievas un uzticīgi vīri. Taču zem ārējās piedienības te valda kaislības, iekāre un atriebība. Kad vairākas jaunas meitenes sāk apsūdzēt vietējos iedzīvotājus sakaros ar pārdabiskiem spēkiem, mazās kopienas dzīve tiek sagrauta. Tagad daudziem paveras lieliska iespēja izrēķināties ar saviem pretiniekiem.

Izrādē Salemas raganas Ilzei Ķuzulei-Skrastiņai uzticēta Abigailas Viljamsas loma. Tā ir jauna meitene, kura ir neprātīgi iemīlējusies. Vārdi – "neprātīgi iemīlējusies" jāsaprot burtiski, jo viņa ir kā apsēsta ar mīlestību. "Es nevaru par Abigailu runāt atsvešināti, jo es viņu attaisnošu jebkurā situācijā, ja kāds viņu mēģinās nomelnot," saka aktrise.

Viņa iezīmē izrādes tēmas paralēles ar šodienu. "Amerikā joprojām ir Salemas ciemats, un tā vide ir dīvaina – ar saviem noteikumiem. Kad pirmo reizi biju Amerikā, mani pārsteidza īpatnēja ceļazīme, ko šur tur redzēju – uzzīmētas cilvēka acis un, šķiet, rakstīts "Neighborhood watching", ko burtiski varētu tulkot, kā "Kaimiņi tevi redz/vēro". It kā, no vienas puses, tas ir lieliski, ka var ziņot, ja notiek nelikumības. Bet vienmēr jau būs arī tādi cilvēki, kas to izmantos, lai manipulētu, lai izrādītu savu pārākumu un izmantotu to savā labā. Un jāatceras, ka mūsdienās mūs kontrolē mūsu pašu mobilie telefoni!" spriež aktrise un piebilst, ka jaunajā iestudējumā tiek mēģināts pieskarties tēmai, ka noteikumi un iekšējā kārtība kādā brīdī var vērsties pret pašiem. Bumeranga efekts.

Top komentāri

Man vārds ragana asociējas ar
M
Ivetu Griguli, DRO un Lindu Liepiņu. Tīrasiņu raganas, kuras parvietojas uz slotas kāta.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja